10 april 2011

Alla Hjärtans Dag på 1.000-lappen

Dag Hammarskjöld,silhuett mot vänster.Dag Hammarskjöld, silhuett mot höger.

 
Det finns de som påstått att jag lite grann har missuppfattat det här med Alla Hjärtans Dag. Men så kan det väl ändå inte vara ...

Dock så noterade jag till min häpnad i den senast lästa boken om mannen ifråga:
"Några medelålders och yngre personer jag slumpvis frågat under arbetet med den här boken hade inte ens hört talas om Dag Hammarskjöld." (Bok från 2010, skriven av Bengt Thelin).

"Dag Hammarskjöld??? ... Nu minns jag! Det var ju han som spelade bastuba!"
Det sista var faktiskt ett skämt från en tidigare arbetskamrat.

Hur som helst, nu lär det mer och mer bli lite ändring på den okunskap som verkar ha funnits om Dag Hammarskjöld. FN:s svenske generalsekreterare i drygt åtta år - den mest kraftfulle högste chef organisationen någonsin haft. 
Vad glad jag blev när det i veckan blev känt att Dag Hammarskjöld ska pryda den nya 1.000-kronorssedeln!

Mitt Dag Hammarskjöld-intresse är stort och jag har efterhand också kommit att samla på nästan allt som har med honom att göra - böcker, tidningsurklipp, frimärken m.m. Hmm. Veckans besked riskerar att bli lite kostsamt för mig. Nu blir det att också samla på 1.000-lappar. Oj!

Jag har här på bloggen skrivit flera inlägg som helt eller delvis har handlat om Dag Hammarskjöld. Den kanske allra bästa kortpresentationen som jag har läst kommer du till om du klickar här - ett inlägg skrivet 2008 på bloggen "Japetus öga", strålande text om Alla Hjärtans Dag!


                 

Humor anses inte ha varit bland de mer framträdande dragen i oerhört mångsidige Dag Hammarskjölds personlighet. Själv vill jag påstå att han visst hade en humoristisk sida - också. Något som på några ställen även skymtar i de andliga dagsboksanteckningarna (förenklat uttryckt) - postumt utgivna i bokform med namnet "Vägmärken", exempelvis:

"Ett blygsamt önskemål: att våra göranden och låtanden skulle ha något större betydelse för livet än man kan tillskriva en smoking när det gäller matsmältningen."
"Efter att ha andats en atmosfär fylld av hans andliga förbränningsprodukter erinrar man sig att det endast är i lä för vinden från ett svavelverk som en sparsam grönska kan överleva."


Men den suveräna boken "Vägmärken" innehåller framför allt riktigt djupa funderingar kring tillvaron. 

"Den längsta resan är resan inåt." Det är förstås det i särklass mest kända citatet från boken, som förhoppningsvis fler svenskar nu kommer att läsa.


Det påstås annars att "Vägmärken" (med flera olika sorters texter - även poesi) är svårläst. Det beror alldeles på vad man jämför med. Är exempelvis varje mening i en diktsamling - vilken som helst -
  totalt kristallklar? I så fall är det väl en riktigt usel diktsamling, som lämnar inget eller minimalt med utrymme för läsaren att själv tänka till.

FN-chefen Dag Hammarskjöld ... Stor dramatik i generalförsamlingen sedan Sovjetunionen 1960 krävt Hammarskjölds avgång (Dag Hammarskjöld 3:40 in i YouTube-filmen):
     
            

Till sist. Skrivet på bloggen om Dag Hammarskjöld:

* Inlägg 2010-06-13: "Fullträff om Dag Hammarskjöld" Helt om DHd.
* Inlägg 2010-06-30: "Flyga med Dag Hammarskjöld? Skulle tveka ..." Helt om DHd.
* Inlägg 2011-02-13: "Läxa upp Wallström & Nuder!" Delvis om DHd.
* Inlägg 2011-02-28: "Minns mannen - inte mordet!" Delvis om DHd.