30 oktober 2011

Ryanair rena farsen

Ett av Ryanairs över 250 plan, på en flygplats.
Michael O´Leary, chef för Ryanair.Ryanairchefen Michael O´Leary är onekligen fokuserad. Det är vad min bild lite grann vill antyda.
Ryanair Boss: You Want Service? Try Another Airline.
Och den rubriken från newser.com fick mig att fundera på om det inte är dags att måla om flygbolagets plan. Gjort!
Michael O´Leary, mannen med de många galna idéerna - som alla ska ge pengar, massor av pengar.
Som det här, presenterat i AB:
Ryanair: Ståplats på flyget för 45 kronor.


Men varför inte liggplatser istället? Skulle det inte vara ännu bättre för Ryanair? Fick fatt på en bild på ett av alla dessa slavskepp som en gång i tiden fraktade afrikaner till Amerika.

Slavskepp
Ryanair seatmap (?)Fungerar ju alldeles utmärkt för flygbolagets alla Boeing 737-800. Se själv!
Fast man fyller ju förstås på med mer folk i bakre delen av planet. Det som gör konceptet så extra lysande är att man kan ha flera lager med liggande passagerare, alltså flera stycken smalsmala våningsplan.

Men det finns ju liggande folk också inne i cockpit? Inga problem! Flygbossen Michael O´Leary:

Irländaren framhåller också i SvD-intervjun att Ryanair inte vill ha något "jävla bagage" och att "våra passagerare ska kissa på flygplatsen innan de stiger på planen".
Tydligen har bolaget skrotat planerna på mynttoaletter i planen. Istället vill man slopa två av de tre toaletterna för att pressa in ytterligare sex passagerare per plan. En enda toalett för nästan 200 passagerare. Ryanair är sannerligen inget för kissnödiga. Inte för dem heller.

Ryanairbasen säger inte oväntat en hel del annat ögonbrynshöjande i denna och i massor av andra intervjuer.
Är han en stor skämtare? En clown? Eller är han mer eller mindre tokig? Eller är han bara en rakbladsvass affärsman? En hyperextrem businessman? Eller saknas bara det filter som skiljer tanke från utsläpp från munnen? Att karln pratar ur sig varje liten tanke som fladdrar runt i den irländska skallen. Men det är ju inte bara prat.

Ryanair är på hugget när det gäller olika tilläggsavgifter. Men hur kasst som helst när det gäller ens den allra obetydligaste service.

Ryanair tänker komma igång också med svensk inrikestrafik.
Usch!
Visst är det bra med lägre priser. Men Ryanair - med bolagets stinkande människosyn - hör väl strängt taget hemma bara på ett ställe. 

soptunna

PS Ytterligare avslöjande om Ryanair: Jernis blogg: "Big Bizzniz Class".

6 kommentarer:

 1. Jag reser aldrig Ryan Air. Och kommer heller aldrig att göra det.
  Tyvärr finns det destinationer som bara flygs av just Ryan. Och då har man inte så himla mycket val ( har hört av andra.)

  Fortsätter han i denna anda så Kommer det se ut som indiska tåg. Folk överallt. Tror inte heller att de kan gå på toa när man sitter på taket och hänger på nedersta trappan.
  Men har han inte rätt? Folk morrar och knorrar, men många väljer ändå Ryan.
  Lite som iden med bingolotton eller vad den nu heter. Postkod heter den visst. Han som kom på den var säker på att folk köper lotterna för hur vore det om bara grannen som vann.
  Det handlar om girighet på alla sidor. De som köper Ryan Airs biljett vill spara in för att kunna spendera på annat. Därmed blir han aldrig utan kunder.

  SvaraRadera
 2. Det är helt frivilligt att resa med Ryanair så om man inte gillar extraavgifter eller annat som de kommer med så är det bara att byta flygbolag. Tillräckligt många verkar dock inte bry sig så mycket om de 2-3 timmarna de sitter ombord på planet med tanke på att Ryanair är Europas högst värderade flygbolag.

  Att plocka bort toaletter och sätta in fler stolar kommer dock inte kunna ske i en handvändning. De måste i så fall få en omcertifiering av Boeing eftersom de inte får sätta in fler stolar utan en ny certifiering. Att få denna kommer kräva en lång juridisk process där inte bara Ryanair och Boeing är inblandade. Och om tillräckligt många röstar med fötterna och slutar flyga med Ryanair så kommer det inte bli några extrastolar och antalet toaletter kommer bestå.

  SvaraRadera
 3. Hej Anders! tRYANotherAIRline, som sagt. Jo, jag läste i DN (citerandes The Independent) 2011-10-12 om att irländaren försöker förmå Boeing att omcertifiera 737-800. Men det är säkert mer än en enkel tango.

  SvaraRadera
 4. Hej Antonia! Jo, ibland har många inget val. Av det ena eller andra skälet. Man jag tror att det är ytterst, ytterst, ytterst få som i grunden gillar bolaget.

  Konceptet ska Ryanair ha hämtat från USA och Soutwest Airlines, "världens första lågprisbolag".
  Annars var Ryanair ursprungligen ett litet familjeföretag som bara flög en rutt, efterhand två.

  SvaraRadera
 5. Jag har aldrig rest med Ryanair. Tack och lov, ska jag kanske tillägga.
  Det är fullständigt obegripligt hur man kan uttala sig som O´Leary gjort och att folk ändå väljer att flyga med det flygbolaget. Men de kanske inte har några andra alternativ.

  Väldigt bra inlägg!

  SvaraRadera
 6. Hej Nurseblog! Karln är nästintill obegriplig. Kan beskrivas med många ord. Clown torde vara ett.

  SvaraRadera

>

<$BlogItemCommentCount$> comments