5 december 2015

Alla älskar Tyresta

Vladimir Putin
När den här killen enligt medierapporteringen "inte har synts till på flera dagar" är han i Stensjön i Tyresta nationalpark och fiskar - i smyg. Och 21 meters djup i insjön är helt ok för att bli maximalt osynlig när så behövs. Han skiter nämligen fullständigt i fiskekort.

"Tyresta är inget för skogsströvande ömfotingar". Så står att läsa i en guidebok från 1930-talet. "Inget för halta och lytta precis", uttrycks det om Tyresta i en annan bok från samma decennium. Putin som ju är lite macho har säkert tagit fasta på de där formuleringarna.

Men beskrivningarna är inte helt klockrena. Snarare är Tyresta ett eldorado för rullstolsburna (också) numera. Närmast Tyresta by finns en fem kilometer lång slinga av det planare slaget, så med ledsagare går det galant. Barnvagnsslingan heter rutten efter det av allt att döma egentliga ändamålet.

Om varken barnvagn eller rullstol är aktuellt finns det här och där ändå vissa underlättande anordningar i den mer mariga terrängen.
Jag kallar dem Autobahn. Om han visste skulle Putin förmodligen se dessa som absolut inget för riktiga karlar (som han själv, givetvis).

spångar
UND

spång

+

utedass
=

toaletthopp

Dass kann man sagen: Hole-in-one! Med lite ryskt jävlar anamma à la Putin kan det minsann funka i Tyrestas skogar. Ok, en liten gnutta tur också.

Hemlige Putin blev för övrigt förbannad på mig när han ertapppade mig med att fota honom i Tyresta. Hytte med näven gjorde han och skrek upprepade gånger "kräk" på bruten svenska så de vanligtvis stabila gamla tallarna svajade riktigt ordentligt. I hopp om att komma undan låtsades jag vara oförstående invandrare: "Nej, jak inte vara krek - jak vara tyrk!" Det skulle jag inte ha sagt. Hade glömt bort att Putin inte är så värst förtjust i turkar.

Efter den sjukhusvistelse som detta ledde till är mitt nästa projekt - efter Putinfotot - att få Ålsjöbläsen på bild. Det är den svartvita häst som bor i vattnet i en annan sjö i Tyresta (Årsjön), vilket synnerligen trovärdiga källor uppgett i generationer. Sannolikt kan den flyga - likt Pegasus i den grekiska mytologin. Kanske är det den svartvita sjöfågeln storlommen som har setts, har någon skämtare föreslagit. Kul. Nej, nämnda bild blir garanterat något i hästväg. 
Årsjön hette förr Ålsjön förresten, därav namnet på kusen.

PS Läs gärna mina tre tidigare inlägg om Tyresta: "LO-basen i Tyresta", "Elefanten i Tyresta" och "Polisinsatsen i Tyresta".