6 mars 2012

Får - och fårskallar

tv4 news
Väldigt få tittar på TV4:s nyhetskanal
TV4 News.
Ingen lär vara förvånad.
Kanalen startade 24 januari - men framgångarna har som sagt uteblivit.
Möjligen kan det bero på att målgruppen är aningen snäv. Och otydlig.
Är det fårskallar? Fårfarmare? Kanske får?  

göran ellung
4skallen med vidhängande kropp går under samlingsnamnet "Göran Ellung".

Han chefar för spektaklet - med titeln verkställande direktör! Minsann. Fint ska det vara när TV4-gruppen startat ett särskilt bolag för nyheter. Häftigt.

Göran Ellung är Mediesveriges Håkan Juholt. Han säger konstiga saker. Ofta.

Då talar vi inte bara om detta ständiga "njos", "njos", "njos", "njos" ...

"TV4 News innebär att TV4 blir den som sätter nyhetsagendan framöver."
(Dagens Media)

"Genom starten av TV4 News befäster vi positionen som den viktigaste och största nyhetsförmedlaren i landet inom tv-området." 
(TV4:s hemsida)4 mig att tänka på klassikern:

Hur vet man om en räka är norsk? 

Jo, den skriker hela tiden: "Jeg er en hummer!" "Jeg er en hummer!" "Jeg er en hummer!"

Tillbaka till ordningen. Detta inlägg ska inte handla om räkor - utan om 4!
får
nyhetsuppläsare tv


fårVarför i jösse namn inte på svenska? Vårt språk, vårt gemensamma språk i Sverige.
Förklaringen finns nedanför - i en utsmugglad film från den interna TV4 News-avsparken. 


amerikanska flaggan

Lätt töntstämpel när engelska används svenskar emellan. Och tönteri av sällan skådat slag i fallet med 4skallarnas nyhetskanal och dess "NJOS" och "BRÄKANDE NJOS".
4skallarna kunde lika gärna ha skyltar med texten: "Vi är inte särskilt seriösa. Vi bara leker tv-nyheter. Vill ni ha riktiga tv-nyheter: Slå över till SVT!"
Exempelvis i Storbritannien ska man vara tacksamma över att ha fått slippa 4skallarna från Sverige. För då hade det sannolikt blivit "BBC NACHRICHTEN" - och en "ACHTUNG BABY!"-skylt när det hänt något hett. Bara för att tyska är så ballt.


nyhetsuppläsare
Och med "NJOS" och "BRÄKANDE NJOS" markerar 4skallarna att man föredrar att se förbi oss svenskar, oss svenska tittare. 4skallarna vill se förbi oss - för att istället skåda in i en spegelbild av sig själva.

En spegelbild av amerikanskt snitt. Förstås.

Till höger klickbar bild för förstoring (officiell TV4 News-bild). 
Kommer dessa nyhetsankare verkligen från vår planet?
Det blev lite väl mycket här, ja.

TV4:s nyheter har under sina drygt 20 år alltid spelat i en lägre division än SVT:s nyhetsprogram. En del av förklaringen ligger säkert i att TV4 alltid överbetonat ytan, att nyhetsankare m.fl. mest verkar vara intresserade av att "se bra ut i rutan" osv.

Mediesveriges Håkan Juholt, alltså 4skallen Göran Ellung, hävdar gång på gång att TV4 News har en kvarts miljon tittare varje dag.
Samtidigt visar siffrorna från det oberoende och officiella mätinstitutet MMS att det bara rör sig om cirka 40.000 tittare dagligen.
Farsen i sann juholtsk anda finns att läsa i Resumé i veckan som gick.

För att en svensk nyhetskanal med nyheter dygnet runt ska lyckas fordras tillräckligt med resurser i form av pengar och personal - kompetent personal. Därför är TV4 News ett fiasko.

Tyvärr går ibland den hink & spade-präglade kanalen ut också i huvudkanalen TV4, 
bland annat på morgnarna...
sheep happens
Mig händer det väldigt, väldigt sällan. Tack och lov!

15 kommentarer:

 1. Det här var hått njos för mig. Ett verkligt genialt upplägg för att trygga TV4:s finansiering genom att få tittarna att välja att slå en drill eller på kaffet under själva programmet istället för under de i och för sig fullständigt hjärndöda men likväl något mindre allergiframkallande reklampauserna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var snällt skrivet om "hått njos".
   För att av alla mina sövande inlägg så tar väl det här priset.
   Här 4 man till och med räkna 4.
   Detta inlägg rekommenderas att uppsöka nattetid - vid insomningsproblem: Räkna 4!

   Radera
 2. Instämmer i mycket av det du skriver om fårkanalen (som ju dessutom väldigt ofta låter Tele 2:s berömda får Frank rulla i reklamavbrotten) men samtidigt får vi inte glömma att SVT också lagt ner en hel del kraft på ytan och det amerikanska utseendet. Med varierad framgång, som synes.

  http://nonsensakuten.blogg.se/2012/march/forvirrande.html

  SvaraRadera
 3. Men man bör nog undvika att sätta likhetstecken mellan ATT MODERNISERA och ATT AMERIKANISERA (det sistnämnda är i allmänhet rätt så diffust - dock inte i fallet med TVFÅR NEWS).
  Det är verkligen inte bara Det Stora Landet i väster som står för det moderna och nyskapande.
  Och ytan är inte helt oviktig i dessa sammanhang. Det är som en maträtt. En nyttig och näringsrik maträtt bör gärna också se visuellt tilltalande ut, så att man lockas att sätta i sig alla vitaminer & mineraler osv.
  SVT har lyckats riktigt, riktigt bra, tycker jag. Kontinuerlig modernisering utan att glömma bort att innehållet är det allra viktigaste - inte paketets omslagspapper.

  SvaraRadera
 4. Men hur hinner du med? Jag har bara en TV. TV1 j´kallar jag den. Men fyra stycken - inte konstigt att folk inte hinner titta på alla dom...

  SvaraRadera
 5. Jobbar Sven Lindahl fortfarande som nyhetsankare? Bör han faktiskt göra. Fyller 75 år först kommande juni. Konstaterar jag efter konsultationer med Wikipedia & miniräknare.

  SvaraRadera
 6. Det finns en jävla stor värld utanför Sveriges gränser och ändå är det samma 4-5 nyheter man kan se på alla nyhetskanaler. Och mal om och om igen tills man kan det utantill. Kanske för att Sverige har ovanligt många dyslektiker ( som egentligen har aldrig lärt sig läsa när det var på schemat för lek var viktigare)så är bäst att köra upprepning så kanske fastnar nåt.
  Och USA:s valkampanj kräks jag av. Vad har vi med detta att göra egentligen?
  Slutresultatet som räknas inte hur man kommit fram till det.
  Så less på alla nyheter utan nyheter.

  Ha en trevlig helg :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det här med upprepningar är ett otyg. Dvs när samma nyheter (=inslag) körs om och om igen, med samma påa. I synnerhet när ju nyligen sända nyhetssändningar finns på nätet. Man kan (= bör!) ju dessutom under dagen omvinkla viktigare nyheter; nya påannonser, nya intervjupersoner.

   Radera
  2. Väljarintresset för de republikanska provvalen är faktiskt väldigt lågt, ofta under 10% valdeltagande och sällan över 20. På valmötena är det ibland, kanske ofta, fler journalister än intresserad allmänhet. TV-bolagen håvar ju sedan in hundratals miljoner dollar i reklamintäkter från valkampanjerna, så man kan säga att det är en "joint venture" till ömsesidig nytta.
   Svenskamerikan.

   Radera
 7. Råder väl ingen som helst tvekan om att Tv 4 hämtat inte så lite inspiration från CNN?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, troligen lite mer från CNN än från den mosebaskiska televisionen (Mosevisionen).

   Radera
 8. Snälla Bengt! Du måste sätta varningstext på din blogg. Jag skrattar mig ju fördärvad av dylika texter(och framför allt bildmontage)! :-)

  Den stora lanseringen av TV4 Njuvs har jag missat, men jag har observerat att den finns där på någon kanalplats på TV:n i gamla lägenheten (storteven i nya lägenheten använder jag bara när Forsmark är igång för att inte skapa alltför mycket strömbortfall på el-nätet). Det har räckt med att sitta i 10 minuter så har man hunnit med hela utbudet av nyheter, inklusive analyser, fördjupningar och påannonseringar. Sen börjar det om från början, och varje gång tycks det vara som det var för en kvart sedan.

  Sverige är kanske ett alltför lugnt land för ett dylikt nyhetsprogram. Eller också kanske de skulle låta redaktionen sitta och surfa efter nyheter istället för att bara köra godkända meddelanden från TT och CNN.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är på tok för stillastående i svenska nyhetsprogram. Nyhetsflöde - flöde??? Önskas betydligt mer mix av "senaste nytt" och "nyhetssammanfattning" (av tidigare nyheter). Där "senaste nytt" inleder - trots att det strikt nyhetsvärderingsmässigt borde ligga längre ner i sändningen. Och så några rena nyhetssammanfattningar på bestämda tider. Som det är nu är det i praktiken dagsKRÖNIKOR som i princip in extenso körs ett halvt dygn, ofta längre (samtidigt som vi alla kan se nyligen sända dagsKRÖNIKOR på nätet). Och det är oerhört svårt för "nya nyheter" att "slå sig in" på "listan". Herregud - hela världen erbjuder ju dygnet runt dramatiska nyhetsbilder, från världens alla tv-bolag. Och tv är ju framför allt ett bildmedium.

   Radera
 9. Har inte tillgång till denna ulliga nyhetskanal, men har precis som Bengt undrat om det amerikaniserade namnet. Är det så att TV4 News har fått storhetsvansinne och startat en engelskspråkig nyhetskanal som ska förmedla nyheterna från ett svensk perspektiv? Jämför med den ryska CNN-varianten Russia Today som låter amerikanska/brittiska nyhetsankare förmedla nyheter på engelska men ur ett väldigt rysk filter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har i nuläget (det sistnämnda ordet är i mitt tycke "lätt" vidrigt, en heltokig nykonstruktion i Mediesverige - vem säger "nuläget" till vardags?) ett begränsat antal tv-kanaler.
   Ser därför ibland på Com Hem-kanalen (där 4skallarnas kanal ingår).
   Ser emellertid hellre på Öppna Kanalen, med persiskt ordflöde och urusel teknisk kvalitet.

   Radera

>

<$BlogItemCommentCount$> comments