30 juni 2010

Flyga med Dag Hammarskjöld? Skulle tveka ...

Ja, faktiskt - trots att jag är en stor beundrare av Dag Hammarskjöld. 

Det har ryktats att Dag Hammarskjöld skulle pryda stjärtfenan till ett av Norwegians flygplan. Sedan 2002 har flygbolaget bara haft norska storheter som prytt planen. Sedan början på det här året har det successivt tillkommit även en handfull svenska berömdheter, bland andra Greta Garbo.

Nu har det gått rykten om att Norwegian ringt Dag Hammarskjöldstiftelsen i Uppsala och frågat om det var ok att de använde Hammarskjölds namn. Men att stiftelsen hänvisat flygbolaget vidare till familjen Hammarskjöld för ett eventuellt klartecken.

Bra tänkt av Norwegian - om det inte hade varit för det här:

Flygkraschen som kostade Dag Hammarskjöld och övriga 15 ombord livet. 18 september 1961, i Ndola i nuvarande Zambia. Redan flygrädda skulle knappast jubla över att få åka i ett Dag Hammarskjöld-plan.

Dessutom är tajmningen heltokig. Om drygt ett år är det prick 50 år sedan kraschen, och det lär då bli en hel del skriverier om flygolyckan för ett halvsekel sedan.Orsaken till katastrofen är för övrigt inte klarlagd. Men efter att ha läst åtskilligt om kraschen tror jag att det var en olycka, orsakad av felbedömningar av besättningen. Och inte någon form av attentat eller liknande, vilket har funnits med i spekulationerna.

Så under tisdagskvällen fick jag följande mejlsvar från Norwegian:

Hej Bengt,
I nuläget har vi inga planer på att sätta Dag Hammarskjöld på något av våra flygplan tyvärr.
Hälsningar,
Åsa Larsson
Press- och informationsansvarig
Norwegian Air Shuttle Sweden AB

"Tyvärr", skriver Norwegians Åsa Larsson.
Det gör inte jag.