13 februari 2011

Läxa upp Wallström & Nuder!

Allt talar för att Socialdemokraterna nästa månad får en partiledare som väljs
"i brist på annat".
Detta inte minst därför att två oerhört kompetenta kandidater, Margot Wallström och Pär Nuder, gång på gång har upprepat att de inte vill bli partiledare för Socialdemokraterna.
Är det inte hög tid att någon/några läxar upp de två? Varför inte valberedningens ordförande Berit Andnor?

Wallström/Nuder har det personligen alldeles förträffligt bra - med välbetalda internationella toppjobb.
De har nått dessa topp-positioner tack vare (karriär i) det socialdemokratiska partiet - som är i kris.
Hur kan Wallström/Nuder ha mage att säga nej?

"Jag har gått vidare", sa Nuder till SvD 2010-11-19, som orsak till sitt nej till (S). Ja, Pär Nuder kan säkert numera flyga med egna vingar. Men vem/vad har tillhandahållit dessa vingar? Jo, det socialdemokratiska partiet: Presentation Pär Nuder hos Albright Stonebridge Group, den USA-baserade internationella konsultfirma där Nuder har fått ett välavlönat jobb som konsult - med titeln senior director. Uppenbarligen anser sig inte Nuder längre behöva (S) för den egna karriären. Jaget betydligt viktigare än laget.

"Det finns inget att vinna för Margot Wallström på att bli socialdemokratisk partiledare. Mer jobb, lägre lön, mindre glamour. Därför tackar hon nej." Det skrev AB 2006-09-22, när partiledarval förra gången var aktuellt inom (S). Och jämfört med minister-tiden i Sverige har Margot Wallström onekligen fått helt andra ekonomiska villkor som först EU-kommissionär och sedan som hög chef inom FN (AB 2009-06-23, Expr 2010-02-01). Wallström har det bra - men inte (S), som fixat allt detta wallströmska välbefinnande. Men inte heller Wallström behöver längre (S). 

Det finns faktiskt värden bortom egots lilla värld. Wallström och Nuder borde nog påminnas om det. Även att det är deras skyldighet att ställa upp om/när partiet kallar. Eller - för att bli riktigt spydig - har Det Ljuva Livet deformerat dem som människor så att de som partiledare måste ha bonus kopplat till lönen? Ytterligare tusenlappar i lön för varje procentenhet som partiet ökar i väljarstöd ...

Både Margot Wallström och Pär Nuder har på sätt och vis numera kopplingar till FN.


Nuder med Madeleine Albright (förutom tidigare amerikansk utrikesminister också amerikansk ambassadör i just FN) som högsta chef. Wallström som en sorts under-generalsekreterare i FN.
Åtskilliga har i alla fall hyggliga möjligheter att åtminstone nå trädtopparna genom att sikta mot stjärnorna.
Den stjärna som Margot Wallström och Pär Nuder borde ta sikte på och ha som förebild och föredöme är FN:s generalsekreterare 1953-1961, Dag Hammarskjöld.
Synnerligen plikttrogen, rentav självuppoffrande. Stor självdisciplin. Ledarskap med moralisk och etisk laddning. Det är hur Dag Hammarskjöld har beskrivits. 

Wallström och Nuder borde nog fundera lite kring det här filmklippet från oktober 1960. Stor dramatik i FN-skrapan sedan Sovjetunionen krävt Dag Hammarskjölds avgång. En liten tankeställare (4:20 in i YouTube-klippet) ...

           

"By resigning I would, therefore at the present difficult and dangerous juncture throw the Organization to the winds. I have no right to do so because I have a responsibility to all those State Members for which the Organization is of decisive importance - a responsibility which overrides all other considerations. I shall remain in my post during the term of my office as a servant of the Organization in the interest of all those other nations, as long as they wish me to do so. In this context the representative of the Soviet Union spoke of courage. It is very easy to resign. It is not so easy to stay on. It is very easy to bow to the wishes of a Big Power. It is another matter to resist. As is well known to all members of this Assembly, I have done so before on many occasions and in many directions. If it is the wish of those nations who see in the Organization their best protection in the present world, I shall do so again."

Sverige behöver en stark opposition, med bästa tänkbara ledare för det största oppositionspartiet. Inte bara därför att vass "politisk konkurrens" får de styrande partierna att skärpa sig, utan också för att regelbundna maktskiften är bra för en demokrati - och därför bör den tillträdande statsministern vara mycket väl lämpad för uppgiften.

Det är verkligen dags för Margot Wallström och Pär Nuder att tänka om. Eller åtminstone att skämmas riktigt ordentligt.

(I medierna: SvD/SvD)

28 kommentarer:

 1. Mener du at opp politikere bruker politikken som et steg i egen karrierestige? Ikke samfunnsinteresse, men egeninteresse.

  SvaraRadera
 2. Jag håller med dig om att Wallström och Nuder är de med den bästa potentialen. Men jag är inte lika övertygad vad gäller argumenten för att någon av dessa måste ställa upp.

  Hur bra skulle en partiledare fungera som mer eller mindre tvingas till sin post?

  Vad skulle Wallström och Nuder gjort idag om de inte startat sin karriär inom S – och där redan gjort stora insatser? Tja, vem vet, men antagligen nått ganska långt oavsett var. Den moraliska frågan vem som har störst tacksamhetsskuld till vem tycker jag är omöjlig att svara på.

  SvaraRadera
 3. Låter nästan som om du vill införa lite diktatur här.
  Men man kan inte tvinga människor att ta en post för att det är deras skyldighet.
  De är inte de första och inte heller de sista som använder partiet som en språngbräda.
  Men allt går i vågor. Verkar som sossarnas är just nu i djupdykning. De borde ha vaskat bättre medan de var fortfarande i maktposition, men jag är redan van vid den typen av tänkande från kommunismen. Man tror att allt löser sig ändå för egen fördel.

  SvaraRadera
 4. Hej Hakkespett! Ja, ibland får man onekligen det intrycket. När "VI" tycks övergå i ett entydigt "JAG".

  SvaraRadera
 5. Hej Antonia! Lite från svaret till Jernis + annat:
  Det är väl som att sluta röka. Det måste komma inifrån. Och inom bl a politiken: antingen så har man de moralisk/etiska kvaliteterna - eller så har man inte dem.

  Om någon tänkt fel eller inte tänkt alls så gäller det i första hand inte om att övertala - utan om att övertyga.

  Och ingen tvingade ju Wallström/Nuder till de politiska poster som blev värdefulla punkter i respektives CV inför kommande toppjobb - utanför den handfasta politiken på hemmaplan.

  Jag tycker att det faktiskt ger ett lite moraliskt osmakligt intryck att bara titta på, rycka på axlarna och säga nej när det egna partiet är i kris. Det parti som i praktiken varit en språngbräda för den egna karriären.

  SvaraRadera
 6. Hej Jernis!
  Exempelvis Ingvar Carlsson ville verkligen inte bli partiordförande/statsminister. Han ville förbli andremannen. Nu var det ju exceptionella omständigheter som gjorde att han blev partiordförande/statsminister. Men han stannade i alla fall i hela tio år.

  Jag tycker att det faktiskt ger ett lite moraliskt osmakligt intryck att bara titta på, rycka på axlarna och säga nej när det egna partiet är i kris. Det parti som i praktiken varit en språngbräda för den egna karriären.

  Har också funderat på om det gått lika bra för Wallström/Nuder om de inte hade gjort politisk karriär. Men det kommer vi förstås aldrig veta. Och nu har de nått positioner - tack vare den politiska karriären.

  Jag tror att det är åtskilliga begåvingar – på alla möjliga områden – här i landet som inte tas tillvara/inte tillräckligt tas tillvara. Wallström/Nuder har i åtskilliga år haft ett “Vi” som hela tiden gett dem fantastiska möjligheter, positioner. Men när sedan detta “Vi” ber om hjälp blir det ett nej.

  Men det är väl som att sluta röka. Det måste komma inifrån. Och inom bl a politiken: antingen så har man de moralisk/etiska kvaliteterna - eller så har man inte dem.

  Saker och ting som borde ha sagts till Wallström/Nuder har uppenbarligen inte sagts – i alla fall inte av “rätt” personer. Det kunde då möjligen ha satt igång tankeprocesser hos W/N.

  Gustaf VI Adolfs valspråk "Plikten framför allt" kanske är passé.

  Men alla måste vi göra saker som vi i alla fall initialt inte är så heltända på. Förekommer ju även inom yrkeslivet - även år på år.

  Parallell som kanske haltar något: Det är väl många sportintresserade här i landet som har irriterats över när lediga fotbolls-och hockeyproffs som kallas till spel i landskamper/turneringar/mästerskap för Sverige tackar nej: Har ingen lust. Är för trött. Känner inte för det. Har ont i lilltån. Dålig stil det också.

  SvaraRadera
 7. Problemet är ju att man vill ha en ledare med erfarenhet,tyngd, pondus mm mm samtidgt så vill man ha en ung kraft som har visioner,vågar skriva om kartan något.
  Det kan vara svårt att kombinera dessa önskemål i en person, men kanske i ett delat ledarskap kan man få dessa önskemål.
  Wallström kommer aldrig att "börja om" som frontfigur och jag tror överhuvudtaget att Sossarna tappat väldigt mycket av sin historia. Nu vaknar man plötsligt upp och uppräcker att världen och verkligheten är ändrad. Den sk "arbetaren" tillhör just nu lönegrupper som är hyfsat välbetalda.
  Men man måste ju börja återbygget någonstans och inte bara låta tiden gå.

  SvaraRadera
 8. Hej Kjell! Du la väl märke till att jag faktiskt prisade Gustaf VI Adolf i svarskommentaren till Jernis! Det har väl annars varit rätt prövande för dig att besöka min blogg med tanke på ett antal anti-rojalistiska inlägg.

  Men - som jag nyligen läste i pågående bok: "Till och med militanta republikaner som Vilhelm Moberg ansåg att man skulle vänta med att avskaffa monarkin tills den trevlige gamle gentlemannen gått ur tiden."

  Annars vill jag allmänt ytterligare försöka tydliggöra min grundläggande inställning i just den fråga som inlägget gäller (har alltså inte med din kommentar att göra).

  Det handlar alltså inte om att försöka t v i n g a någon/några (tämligen vuxna människor) till att göra något (som de i själva verket inte vill).
  Det är att ö v e r t a l a.

  Att ö v e r t y g a är ju en helt annan sak. Att med goda argument få någon/några att inse saker och ting - som han/hon/de uppenbarligen inte insett för egen maskin. När man med goda argument väl har ö v e r t y g a t någon sprudlar det förhoppningsvis nya fräscha tankar i vederbörandes skalle.

  Jag gissar (inte särskilt vild gissning) att ingen på ett MYCKET TYDLIGT sätt verkligen ordentligt lagt fram alla argumenten för Wallström/Nuder. Det torde vara hög tid för det ...

  SvaraRadera
 9. gud vilket bra inlägg. starkt o du har jävligt rätt

  SvaraRadera
 10. Hej Charlotte! Ack ja, vilka LJUSÅR det är i sättet att tänka mellan Wallström/Nuder och Dag Hammarskjöld.

  Förresten: det var mindre än ett år efter talet i YouTube-filmen som DHd omkom i en flygkrasch i Afrika. HAN duckade aldrig för MYCKET hårt arbete, och ville personligen på plats slutgiltigt försöka lösa den oerhört svåra och komplicerade konflikten i Kongo.

  Dag Hammarskjöld har alltid varit betydligt större utomlands än i hemlandet Sverige.

  I Sverige är det också – föga förvånande, skulle jag vilja säga -som det i särklass allra mest vidriga skrivits om Dag Hammarskjöld.

  ”Jag tror att det var lyckligt att Dag Hammarskjöld fick dö innan Kristusdrömmen kom honom att rycka honom ännu längre bort från verkligheten.”

  Så skrev chefredaktören för Sveriges största morgontidning, Olof Lagercrantz på Dagens Nyheter, efter den postuma utgivningen av Dag Hammarskjölds bok ”Vägmärken”.

  ”Att skriva i en dagstidning är som att skriva i vatten. Men ibland fryser vattnet till is, is som aldrig smälter, is vars hårdhet och kyla bara tilltar med tiden. Men domen fäller inte den döde författaren. Den fäller recensenten, Olof Lagercrantz.”

  Så skriver Mats Svegfors (tidigare chefredaktör på Svenska Dagbladet, nu vd på Sveriges Radio) i sin DHd-bok.

  Verkligen ...

  SvaraRadera
 11. Nu är jag förvisso inte socialdemokrat, så jag kanske saknar trovärdighet i det jag vill säga. Men frågan är om oppositionen måste utgöras av socialdemokraterna?

  1.) För det första har Moderaterna blivit ett socialdemokratiskt light-alternativ som ibland står till vänster om folkpartiet och centern. (m) har svängt 180 grader i en rad kärnfrågor som partiet slagits för, bu för facket, ja till personlig integritet, reducering av den offentliga sektorn, etc etc.

  2) Utifrån vad som skrivits under punkt 1 har (s) funnit att den borgerliga regeringen blivit så röd att till och med LO bedövar varje medlem som anser att det behövs en nationell generalstrejk för att fälla "borgarpacket" [Jag citerar en missnöjd facklig ombudsman på jobbet].

  3. Skall svenska väljare välja mellan ett ljusblått (s) (som ju partiet blev under Persson/Sahlin) eller ett ljusrött (m) (som ju partiet blivit under Reinfeldt)? Det blir ju som att välja mellan Ariel eller Via. D.v.s. i högsta grad egalt eftersom bägge bleker bort alla färger.

  4. Utrymme för nya ideologier. Nej, jag tycker inte att bogerlighetens främsta utmanare om makten skall vara kommunisterna. Men är det otänkbart att någon form av politisk ekologism (t.ex. miljöpartiet) kan vinna framgång genom att lova guld och gröna skogar? Kanske. Det är faktiskt möjligt att om socialdemokraternas kräftgång fortsätter kan (mp) gå förbi. Fast själv skulle jag väldigt gärna se en libertariansk framgång. Hur många politiker finns det som ser det som sin uppgift att begränsa sin makt över medborgarna? Just nu inte många. En sådan politiker skulle hamna i opposition mot både regeringen och oppositionen.

  Min favorit som kandidat till posten som ny (s)-ledare är Leif "Blomman" Blomberg eller Jan O Karlsson. Den förre lär väl knappast vara aktuell längre sedan han dog, men det verkar som att man inte längre får vara så nogräknad när det gäller att ersätta Mona Sahlin.

  SvaraRadera
 12. Hej Peter Harold!

  Ja, Jan O Karlsson - en kul typ. Som alltid har kunnat säga vad som helst - och gjort det också. Såvitt jag minns dök han upp i maktens absoluta centrum på tidigt 70-tal, i statsrådsberedningen under Olof Palme, en direktimport från - jordbruksdepartementet!

  Förr var byte av parti vid val ungefär lika omvälvande som ett könsbyte. Numera är det ungefär som att byta till andra strumpor.

  Ideologierna (=de gamla) är stendöda? Möjligen.

  Kanske en frågeställning vad som ska avgöra hur vi var och en röstar:
  Hur jag vill att vårt samhälle ska se ut.
  Eller.
  Hur jag vill att den egna plånboken ska se ut.

  SvaraRadera
 13. jodå, jag noterade att det emellanåt finns hopp om din syn på monarkin och när du upptäckt att argumenten för republik inte är så sakligt starka så upptäcker du att det är trevligare med en kung än en dussinpresident...he he
  Back to your comment.. tror än en gång aldrig att Wallström går att "övertalas" men kanske Nuder. Han kanske ändå blir som dom andra Sosse-ledarna nej nej nej ja ok då !
  Tala om övertygelse!

  SvaraRadera
 14. Kan det möjligen vara så att både Nuder och Wallström inte blivit så tacksamt behndlade av partiet och därför nu passar på att ge igen med jobb som för dem känns mer angelägna? Bara en fråga.
  I övrigt fascineras jag av debatten om "den nya oppositionen". Jag tror att sossarna kommer att splittras inom tio år till dels en socialliberal falang (som tillsammans med MP och delar av FP och C skulle kunna bli politikens tredje kraft) och dels en socialistisk gråsossesekt som troligen skulle alliera sig med Vänsterpartiet.

  SvaraRadera
 15. För några dagar sedan jublade en jäkla massa människor i Sverige över att den nu avsatte egyptiske presidenten inte ämnar överlåta sitt uppdrag som statschef till sin son. Av någon lustig anledning drar man sig för att göra samma jämförelse med det svenska kungahuset där just uppdraget som statschef går i arv. Hyckleri!

  Jag skall erkänna att jag varit rojalist tidigare utifrån den skrämmande tanken att vi skulle få en värdelös politiker istället. Men valet skall inte ställas mellan pest eller kolera. Min slutsats blev att Sverige får göra slut med sin ickedemokratiska tradition från medeltiden, och ersätta kungen med... tja, faktiskt ingenting. Riksdagens talman kan få leda konseljerna och pressa fläsk med gästande statschefer. Invigning av stormarknader/sjukhus/t-banestationer kan ex-prinsessan Viktoria Bernadotte eller någon för stunden populär idrottsstjärna ta hand om mot arvode. Slottet kan vi bygga om till museum.

  SvaraRadera
 16. haha bra ordspråk du skickat

  SvaraRadera
 17. Hej Kjell! Göran Persson gav ju i mitten på 90-talet ordet nej en helt ny innebörd - även upprepade nej, med emfas upprepade nej (ibland t o m med ett roat leendet på läpparna). Men det är annorlunda i fallen Wallström och Nuder ...

  SvaraRadera
 18. Hej Peter Harold! Apropå monarki/republik (lite vid sidan av ämnet, men ändå) så repriserar jag en kommentar som jag skrev till ett inlägg i ett annat ämne:

  "Äsch, missade jag Obama ... Den mest skärpta president som USA haft på åratal. Men konkurrensen kan ju inte betraktas som direkt stenhård.

  Vilket får mig att minnas presidentvalet i Afghanistan 2009.

  En av kandidaterna hade det lätt tjatiga namnet Abdullah Abdullah. Om han hade vunnit fanns möjligheten att hans halv- alternativt helkorkade son så småningom skulle överta presidentskapet. Han hette Abdullah W Abdullah.

  Det måste ju vara sant eftersom David Letterman berättade det."

  Originellt att citera sig själv, som jag gjorde nu ...

  SvaraRadera
 19. Hej Kloppan! Ja, som ny svensk (Refaat El-Sayed) så har man fått ett svenskt ordstäv lite grann om bakfoten när det blir så här:

  När katten tappar mössan dansar alla på bordet.

  Ingen direkt fullträff ...

  Själv brukar jag alltid akta mig för att ge mig in på mer komplicerade saker (som ordspråk, ordstäv, talesätt) när jag talar främmande språk.

  För säkerhets skull ...

  SvaraRadera
 20. Hej Nonsensakuten! Visserligen lär Wallström ha varit (och är?) förbannad på Göran Persson, medan Nuder lär ha varit (och är?) förbannnad på Mona Sahlin - men jag tycker nog att ingen av dem ska kunna klaga på respektives egna karriär inom partiet.

  Den andra delen av din kommentar har jag också haft lite funderingar kring. Det tycks väl ändå vara en tidsfråga innan partiet delas i två:
  Ett Socialdemokraterna Mitten (efterhand sammanslagning med ett eller flera borgerliga partier?) & ett Socialdemokraterna Vänster (efterhand sammanslagning med ett från kommunister "rengjort" (V)?).

  Tage Erlander ska ha intutat lärjungen Olof Palme att "en socialdemokratisk statsministers främsta uppgifter är dels att hålla ihop landet, dels att hålla ihop partiet".

  Men hur länge till går det sistnämnda?

  Annars lär det politiska landskapet i Sverige ha sett helt annorlunda ut om Anna Lindh inte hade befunnit sig på NK just då. Och att Anna Lindh hade blivit partiordförande (S) 2007. Med (S)-seger vid valet 2010, möjligen tillsammans med (MP)(Anna Lindh var ju personligen miljöinriktad, och hade ju också varit miljöminister).

  SvaraRadera
 21. sv: gillar det "ordspråket". det är så jag också..

  SvaraRadera
 22. Visst - Anna Lindh hade blivit en bra statsminister och hade aldrig (i likhet med Göran P och hans företrädare) släppt in kommunisterna i finrummet.
  Annars skulle jag (som tidigare framgått) tippa stor framgång för ett socialliberalt mittenparti med miljöprofil lett av Wetterstrand.

  SvaraRadera
 23. -> Bengt
  Anledningen till att jag själv aldrig citerar mig är att jag inte kommer ihåg vad jag sagt tidigare...! ;-)

  SvaraRadera
 24. Jag vill ha Bodström som S nya ledare, han är så där lagom flummig;)

  SvaraRadera
 25. Hej Kloppan! Apropå ordspråk, så bjuder faktiskt Ordspråksboken i Bibeln på en och annan godbit, som denna:
  "Som en guldring i trynet på en gris är skönhet hos en kvinna utan vett."
  Möjligen kan något liknande även gälla män ... ?

  SvaraRadera
 26. Hej Nonsensakuten! Hör alltså också till Anna Lindh fan club. Och från samma parti (men ½ - 1 generation tidigare): Anna-Greta Leijon.

  Och på något sätt tycker man nog att partiuppdelningen/partistrukturen här i landet borde förändras. Finns om inte annat för många partier som tycker ungefär samma sak.

  SvaraRadera
 27. Hej Peter Harold! Avundas dig lite grann ...

  SvaraRadera
 28. Hej Jo! Nu föll jag ner död ... men kvicknade till en aning. Bodström??? Du skämtar !!! (???)

  SvaraRadera

>

<$BlogItemCommentCount$> comments