21 juli 2012

Över min döda kropp ...

stockholm waterfront
... det skulle han ha sagt om han kunnat. Vi talar alltså om stackars Birger jarl, Stockholms grundare, där han ligger invid stadshusets östra sida. Nåja, eftersom de som bestämde inte ville flytta kvarlevorna från Västergötland handlar det egentligen bara om ett gravmonument. Och det är lika bra det - efter det senaste tillskottet till Stockholms förfulning alldeles intill.

Ännu värre än de gigantiska glaskartongerna i komplexet Stockholm Waterfront är ju detta stål-plockepinn i mastodontformat. Vi var åtskilliga som länge utgick från att virrvarret var ihopsamlade byggnadsställningar och liknande som snart skulle fraktas bort. Men icke.

Sett från Söder är hela området rena skräckupplevelsen. De styrande inne i Stockholms stadshus verkar inte ha fattat att byggande är som klädval. 
Vissa plagg passar helt enkelt inte ihop. Det skär sig. Det gör det också när det hej vilt blandas nytt och gammalt i en stad. Nytt och gammalt ska separeras så långt det går. Som i Paris. Men från den politiska majoriteten i Stockholm (med FP som ett klokt undantag): "London ett föredöme för förnyelsen av stadsbilden". Som stadsmiljö- borgarrådet Per Ankersjö (C) skriver i ett av alla sina skyskrapehyllande inlägg på sin blogg.

Som vanligt anglosaxiskt härmapande. Smaklöshet som förebild, utan någon som helst estetisk fingertoppskänsla. Minns som vore det igår - trots att det nu är massor av år sedan - när jag efter frågan till en amerikan om vilket hotell han bodde på fick det bräkande svaret: "Buuurger jarl!" Snart en ny hamburgerkedja, bara för Stockholm? 
USA är världens näst mest amerikaniserade land, Sverige är som bekant etta, och i Stockholm kanske man är skraja för att USA ska gå förbi. En fullt tänkbar logga:

birger jarl

kaknästornet

Det är en aning överdrivet att tala om markbrist som motiv för att bygga skyskrapor i Stockholm. Bland annat detta vill jag lite antyda med stockholmsk juli-bild nr 2. De numera rätt många skyskrapeförespråkarna kan ju exempelvis titta på flygfoton över Stockholm.

Det finns alla möjligheter i världen att bygga ut innerstaden, länka ihop den, med närförorterna. Eller att bebygga Ladugårdsgärdet (området kring Kaknästornet). För att ta ytterligare en enkel lösning. Det sista är dock en helig ko (!) - eftersom det handlar om skyddad nationalstadspark, totalt 27 kvadratkilometer! Men nog är det märkligt att börja tala om skyskrapor med rena rama vischan om inte i innerstan, så i alla fall ett halvt stenkast därifrån. Bygg ut Stockholm med "klassiska" kvarter, men i lite modernare tappning.

Det är skitballt med skyskrapor, de har en skyskrapehög häftighetsfaktor. Det är rätt och slätt så de stockholmska skyskrapehyllarna tänker, på ett tämligen larvigt sätt. Varför inte erkänna det? Istället för: "Debatten i Stockholm handlar inte om att kissa längst. För mig handlar den om att kissa stiligast och smartast", som stadsmiljöborgarrådet Ankersjö skriver i ett annat blogginlägg om byggande i Stockholm. Själv tycker jag i så fall att Waterfrontbilden med alla dess stålpinnar ger intryck av okontrollerat pinkande, även kallat inkontinens. Namnbyte till Stockholm Incontinentia?

Det finns alltså ingalunda någon markbrist i Stockholm. Och ytterligare skäl mot skyskrapor här (mer än några få) är att de kräver mycket tom yta runt omkring. Inte minst med tanke på det klimat vi har blir då hela miljön hur kylig som helst, året om. Som vid alla dessa Stalin-skyskrapor i gamla östblocket.

Tillbaka till hästbilden ... Är man ute efter något som ska "sätta Stockholm på kartan" räcker det gott med en byggnad. Vad har då Stockholm idag (utöver det vackra stadshuset!)? Det i särklass allra sämsta Olof Palme gjorde under alla sina år som politiker var när han 12 maj 1967 som kommunikationsminister invigde Kaknästornet. Hmm. Inte undra på att så många avskydde honom så många år efteråt. I 45 år har vi tvingats leva med i vart fall norra Europas allra fulaste byggnad. Ett riktigt sänke för Sveriges huvudstad.

Ta bort! Montera ner! Exportera! Till New York! Kaknästornet i all dess anskrämlighet skulle passa perfekt där Frihetsgudinnan står idag. USA ville först inte ha Frihetsstatyn när fransmännen kom med gåvan i slutet på 1800-talet, utan måste övertalas. Men nu äntligen "retur: avsändaren". Medan det i Stockholm byggs något nytt - snyggt och ganska så storslaget - istället för cementkolossen!


kaknästornet

PS. Samma ämne på bloggen Divage: inlägg 2012-07-22.

10 kommentarer:

 1. Lika roligt varje gång när du ryter till.Snart är 100 000 i Stockholm som är utan bostad. Och alla vill ju bo så centralt som möjligt. Alla och alla men väldigt många.
  En kontorshus ( Småföretagarnas organisation eller nåt sånt var där innan) i min gata blev tom, man hoppades att det skulle bli bostäder. Nej. Det blev en hotell till. I mitt område har nu byggts 3 stora hotell på några år.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast må stockholmspolitikerna INTE FÖR ETT ÖGONBLICK ens snegla på den tyska staden Frankfurt am Main. Kallas numera Mainhattan. Ett europeiskt skräckexempel.

   För en tid sedan damp en broschyr ner i brevinkastet, där Stockholms stad informerade om byggplanerna i vår stad.
   Fram till 2030 planeras för cirka 100.000 nya bostäder och cirka 200.000 nya arbetsplatser. Detta enbart inom tullarna och i närförorterna alldeles intill. Och utan några skyskrapor, mer än någon enstaka en bra bit från city. Men vem vet vad de fanatiska skyskrapekramarna kan hitta på.

   Det i planerna som jag tycker är bäst - mer sådant! - är att man ska skapa något som kallas Söderstaden (klart 2030) - en ny sammanhållen stadsdel som knyter samman Södermalm (Skanstullsområdet) med söder om Söder, bl a Globen- och Slakthusområdena.

   Radera
 2. JA, förtätning är bra så att staden blir mer sammanhängande. Hörde att nu ska även Solna förskönas och göra den mer stadsaktig, med kaféer, butiker, och en stor allé typ boulevard eller så ner mot Solnabron, som idag anses vara alldeles för ogästvänlig.
  Och det är ju det. Det är skräcken som jagar en där om man inte tar buss eller har bil. :)Och kanske bör man inse också att gallerior är bara förfärliga byggnader som gör resten av staden bara död. Det om något borde ju förbjudas.
  Jag är inte skyskrapekramare, men har inte heller något emot, om den är gjort med tanke.
  Jag var i Frankfurt och jag tyckte inte alls att den var så förfärligt. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. I Köpenhamn har jag för mig att det i alla tider varit förbud mot gallerior i de centrala delarna. Så är den stan också mer levande än Sthlm ...

   Men Mainhattan från luften! ...

   Om jag ska skriva något positivt om det nya i Sthlm så får det bli skyskrapeförsedda (!) nya västra Kungsholmen. Kul att notera när arkitekter, byggherrar och stadsplanerare bedrivit tankeverksamhet. Så verkar ju inte alltid ske ...

   Radera
 3. Man ska ändå förstå att politikerna måste se till marknadens behov för att kunna göra Stockholm till norra Europas ekonomiska centrum. När den västerländska ekonomin snart kommer att krascha krävs naturligtvis att man kan erbjuda alla jättenervösa investerare ett värdigt slut. De verkliga storfräsarna nöjer sig som sig bör inte med mindre än en fallhöjd om 30-40 våningar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast de har ju rejäla fallskärmar! För oss andra föreligger det väl i så fall stor anledning till oro.

   Allvarligare ... Jag tycker annars att det är mycket trist att regionalpolitiken sedan bra många år är en stendöd politisk fråga. Det kanske är kul att Sthlm växer så det knakar - men inte till priset att exempelvis skogslänen så småningom blir en sorts jättestort Skansen.

   70-talet: Vi flytt int'! Gröna vågen - och ett Centerparti som till stor del sas bestå av Åsa-Nisse-marxister.
   10-talet: Vi syns int'! - och ett Centerparti som till stor del utgörs av medlemmar i Stureplanscentern.

   Tycker att den regionalpolitiska debattförändringen och Centerns förändring (med ju en gång i tiden bl a regionalpolitik som stor profilfråga) går hand i hand.

   Radera
 4. Lysande demo över hur vårt torn skulle passa i NY! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åbäket passar jänkarna som hand i handske! Frihetsgudinnan är alldeles för mycket kultur för dem.

   Radera
 5. Är det över huvud taget brist på byggnader?

  Sök på lediga kontorslokaler, i vilken stad som helst. Speciellt Stockholm.
  De är inte svåra att konvertera till bostäder. Handikappanpassning finns redan. Toaletter finns redan, kök finns redan. Tele och data kablar finns redan. Det som brukar saknas är duschar, men det finns kanske lösningar på detta (ironi)?

  SvaraRadera
 6. Är du nårbar? Ange i såfall hur man lättast kan kontakta dig,
  MVH
  Madeleine

  SvaraRadera

>

<$BlogItemCommentCount$> comments