5 juni 2012

För många i riksdasshuset

riksdagshuset

Psst. Det produceras en del skit där inne. Vilket dock får betraktas som ganska rimligt. Men det är knappast rimligt att det är så många som 349 i detta Sveriges riksdasshus. Av bilden framgår dessutom att många är fruktansvärt nödiga och vill komma in. Lönen på 57.000 kronor i månaden plus olika förmåner kan förstås bidra till att det trycker på lite extra i var och en av dem.

Men i förhållande till folkmängden har vi faktiskt ett av världens största riksdasshus. Visserligen verkar nu både Folkpartiet och Moderaterna vara inne på att rätt kraftigt minska det svenska riksdasshusets storlek. Detsamma gäller för en och annan socialdemokrat, som Thomas Bodström. Han vill halvera platserna i huset, kan man läsa i senaste Bodström-boken "Inifrån".

Men det är en mycket känslig fråga. För vilka är det som slutgiltigt bestämmer? Om en vd för ett tillverkningsföretag föreslår en minskning av de 349 metallarbetarna på företaget till 249 och det är metallarna själva som ska rösta om saken för beslut är det så att säga inte helt självklart att det blir ett rungande "JAJAMÄNSAN!".

Överallt har organisationerna slimmats. Men regeringen och inte minst regeringskansliet har istället svällt. Och riksdasshuset är lika stort som det har varit (läser på nätet om exemplet Japan, som skulle ha 4.000 riksdassplatser om landet använde Sverige som en sorts mall) - samtidigt som dessutom EU-medlemskapet gjort att riksdasshuset inte är så viktigt som tidigare.

Hur många platser som ska finnas i vårt svenska riksdasshus är något som det borde folkomröstas om - en folkomröstning som görs beslutande. Färre platser skulle ge huset ökad tyngd, och mer effektivitet i aktiviteterna. Det sistnämnda skulle möjligen göra att mängden skit som produceras kanske blir större. Men det är inte alltid så himla lätt att få precis allt att gå ihop i ett blogginlägg!

Men om det nu skulle bli exempelvis 249 platser så skulle man ju för pengar som blir över kunna erbjuda riksdasshusfolket lite extravaganza. Ultramoderna tjänstebostäder, med förmånliga ekonomiska villkor. En lämplig hustyp är framtagen redan 2007 i Sydkorea. 419 kvadratmeter - och bland annat fyra (!) toaletter i De Luxe-utförande. Men glasdörren till uteplatsen öppnas på egen risk!


toaletthus

8 kommentarer:

 1. Bäste hr. Bernström!

  Detta är väl om något en veritabel icke-fråga, för att inte säga riktig skitfråga, vars svar fullständigt kvittar, alldenstund det är ackurat vad vi förtroendevalda på ett synnerligt ansvarsfullt sätt redan pläga att göra, och det till den mildaste grad att mig veterligt aldrig någonsin flera än just 249 ledamöter samtidigt hava befunnit sig i plenisalen, därest många av mina kolleger tillsammans med mig hava för riket nog så betydelsefulla och tillika betungande andra uppdrag, såsom advokatyri och författande av kriminell litteratur.

  Riksdagsman Jonas Krökén i Kröken (C), Grönköping

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Krökén i Kröken!
   Men efter tvåkammarriksdagen och enkammarriksdagen kommer nu klädkammarriksdagen.
   Eftersom i princip samtliga röstar efter partilinjen räcker det gott med 8 ledamöter (som det politiska läget ser ut under innevarande mandatperiod).
   Lite trångt i klädkammaren - men det går!
   "Man måste spaaaja!", som tidigare budgetminister Mundebo uttryckte saken på södra Kalmar län-dialekt.

   Radera
  2. Klädkammarriksdagen, helt enkelt lysande! :-)

   Dialekt? Det menar du? Och inte talfel? Det var som fan.

   Radera
  3. Finns det hjärterum, så finns det stjärterum.
   Och sedan Maud O försvann så kan detta praktiseras fullt ut i kammaren.
   Hon hade ju samma skylt som många SL-bussar har baktill:
   Varning för utsvängande bakparti!

   Radera
 2. Det enda jag känner som angeläget är att riksdagen snarast tar tillbaka det sköna LSD-golv man hade under tvåkammartiden, den där härligt spräckliga mattan i vitt och svart som skapade så sköna mönster när den blev avfilmad. Är det Easy Rider jag kollar på? Eller är det en rikdagsdebatt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast LSD-mattan var under tiden som den nybildade enkammarriksdagen höll till vid Plattan (!). Sergels torg, alltså. Så det kunde bli ...
   Tvåkammarriksdagen var ju även interiört av äldre schnitt.
   Och efter att ha fuskat med Wikipedia höll riksdagen (här blev syftningen lite galen; det var faktiskt jag som fuskade, inte riksdagen!) till i Kulturhusets och Stadsteaterns lokaler (sisnämnda med själva mattrutiga plenisalen) mellan 1971 och 1983, då det var tillbakaflytt till då om- och tillbyggda gamla riksdasshuset på Helgeandsholmen.

   Radera
 3. Svar
  1. Ja, hur man i flera år lyckades överleva utan stora W är en fullständig gåta.

   Radera

>

<$BlogItemCommentCount$> comments