19 april 2011

Snyggare nyheter - men knappast bättre

Efter omgörningen var det så igår premiär för nya TV4Nyheterna - en av alla dessa pseudonyheter, som det ju rapporteras om både här och där i medierna. Och inte oväntat inledde nyhetsankaret Bengt Magnusson 22-sändningen med att berätta om den nya studiodekoren. Nåja, nyhetslöpet med händelser utanför TV4-huset var i alla fall placerat före navelskåderiet. Det var ju bra.

TV4Nyheterna med ny profil
TV4Nyheternas 22-sändning, igår måndag.
Men jag måste faktiskt erkänna att jag tycker att det visuella - det estetiska, om man så vill - inte alls är oviktigt när det gäller nyhetsmedier som exempelvis tv. Det är som en (nyttig) maträtt -betydligt godare att äta om den ser god ut. Jag tycker att svenska tv-nyheter formmässigt i många år varit internationellt sett ursvaga, vi behöver inte gå längre än till Norge och landets två ledande tv-bolag NRK och Bergen-baserade TV2. TV4Nyheterna har de senaste åren sett ut som om det sänts i smyg från en skum källarlokal på ökänd Stockholmsadress.

Förändringen av TV4Nyheterna lär också innebära mer tempo i programmet - på olika sätt. Som SvD skrev igår: "Det stås, gås och viftas allt mer bland nyhetsankarna på tv ... - Vi ska inte göra popvideo av Nyheterna, men vill ha ett mer rörligt formspråk och komma bort från det statiska, säger Åsa Zander, grafikchef på aktualitetsavdelningen". Snabbare bildväxlingar i TV4Nyheterna framöver - och också mer av kameraåkningar ("viss åksjukerisk för tittarna", skrev SvD i nyss nämnda artikel). Som i gårdagens 22-sändning då kameraåkningen började längst ner från studiogolvet under studiobordet när Bengt Magnusson intervjuade TV4-kollegan, reportern Jonas Berg. Sådant ser allt lite konstigt ut, kan man väl säga utan att ta i.

TV4Nyheterna - risk för åksjuka med nya profilen?
Åksjuka p g a TV4Nyheterna?
Det är bra att utanverket vässas. Men ännu viktigare är väl ändå själva innehållet i tv-nyheterna.
Visst - TV4Nyheterna har då och då bra egna nyheter, och några riktigt skickliga reportrar. Men sammantaget är redaktionen i mina ögon rätt så lättviktig jämfört med SVT:s nyheter. TV4Nyheterna känns inte så där väldans angeläget att se. Jag har också för mig att det finns statistik på att när det händer något riktigt stort - som 11 september-dåden - så är det till SVT:s nyheter tittarna söker sig, inte till TV4Nyheterna. Jag tycker att det är oerhört märkligt att TV4 inte lyckats bättre med sina nyheter, och det har ju gått drygt 20 år sedan kanalstarten. Det går faktiskt alldeles utmärkt att i nyhetssammanhang förena lättare och modernt handlag - med tyngd. Det är framför allt innehållsmässigt som TV4Nyheterna måste bli bättre.

I nyhetssammanhang i tv tycker jag annars att det har gått väl långt i en del nyhetsankares allt mer underhållande framtoning. De behöver ju inte påminna om begravningsentreprenörer - men aningen mindre glatt och mer neutralt skulle inte vara helt ur vägen. Exempelvis känns det inte alls klockrent när en nyhetspresentatör med ett leende avslutar en halvtimmessändning innehållandes idel katastrofer med att säga: "Ha en fortsatt trevlig kväll!" Och här tycker jag faktiskt att SVT är värst - särskilt populära Lisbeth Åkerman på Rapport. 

20 kommentarer:

 1. Jag har inte sett den än, men min uppfattning om nyheterna i Sverige är följande. Det suger. Den ger en väldig snäv bild om världen.
  Och alla nyhetsprogram upprepar bara det de andra nyhetsprogram också behandlar.
  Att det finns ett stort värld utanför verkar ingen av de bry sig.
  När EU ordförandeskap ligger hos Frankrike tex då får man veta mycket, men ligger den hos Ungern då får man inte veta något alls. Eller om det hos något mindre land. Då är det en icke nyhet.
  Amerika är visserligen en viktig land men att få veta mer om USA än man får veta vad som händer inom Europa eller Sydamerika,det är under all kritik.

  SvaraRadera
 2. Hej Antonia! Du har rätt! Och vi behöver ju inte gå längre än till Norge (en av mina käpphästar) för att visa på den otillräckliga rapporteringen.

  Sedan har vi ju frågan hur långt utvecklingen av seriös/"seriös" nyhetsförmedling kan gå i den lättsmälta riktningen för att inte alltför mycket likna ren underhållning. Begreppet infotainment är ju etablerat sedan ett bra tag. Någonstans bör det ju finnas en gräns. Samtidigt som vi förstås inte vill ha tillbaka den typ av nyhetsförmedling och nyhetspresentation (av det knastertorra slaget) i radio och tv som förekom här i landet på exvis 70-talet.

  SvaraRadera
 3. Sett för lite av Nyheterna för att göra en bedömning, spontant tycker jag att det ser sterilt ut.

  Däremot klart bättre än Akutellts jobbiga gåor. I en nyhetstudio ska man sitta ned, inte stå!

  För övrigt finns ett meddelande till dej Bengt på min blogg. Så nu är ansvaret ditt.. =D

  SvaraRadera
 4. Jag har länge tyckt att nyheterna i Sverige är frustrerande begränsade. Stora delar av världen glöms bort. Några få utvalda nyheter rapporteras om och om igen tills man nästan kan rabbla dem i sömnen. TV4Nyheterna känns ibland väldigt tunna och urvattnade och utan riktig substans.
  Föredrar då SVT:s nyheter bland de svenska nyhetskanalerna.

  SvaraRadera
 5. Hej Walker! Ja, visst ser det konstigt konstruerat ut med allt traskande fram och tillbaka.

  SvaraRadera
 6. Hej Nurseblog! Men nog är det så att nyhetsmedierna mer och mer fokuserar på själva förpackningen (= att inslagningspapperet är så tjusigt som möjligt) istället för innehållet i paketet.

  Att skyltfönstret (och inredningen i affären) tenderar att bli allt viktigare, på bekostnad av finns i affären (sortimentet).

  Men, det är klart, nyhetsmedierna är ju en del av samhället. Och nog har väl ytan allmänt sett blivit allt viktigare.

  När det gäller det formmässiga (inte minst det visuella) i nyhetsmedierna i tv (eller tidningarnas layout) är det förstås inte alls något oviktigt. Men det gäller ju att inte göra det alltför viktigt ...

  SvaraRadera
 7. Kollade nu nyheterna. Själv tycker jag inte att det har blivit så lyckat. Den har blivit kall (kanske för att spegla samhället) din favoritfärg ;) vitt är inte en lyckad kast, och dem röda linjerna skapar bara oro i bilden. Har inte listat ut vad den ska föreställa, kanske en gigantisk tidsklocka? Summa sumarum...det är inte så imponerande. Man blir bara frusen när man tittar på och byter kanal. Dock nyheterna är det samma som på övriga andra.

  SvaraRadera
 8. Sv: Ja vi har lite skumma saker för oss i GBG men varje stad har sina traditioner, Gävle har bockbränning och vi har bilbränning;) Glad Påsk=)

  SvaraRadera
 9. Synes det er blitt verre etter at man begynte med flere programledere i nyhetene. De skal liksom lose oss gjennom den ene tragedien etter den andre uten at vi mister humøret eller bytter kanal.

  SvaraRadera
 10. Hej Antonia! Ja, bara (ny) kosmetika gör ju varken till eller från. Även om TV4 självt verkar vara till sig över förändringen ...

  SvaraRadera
 11. Hej Jo! Favorit i repris:

  "Se hur hela Stockholm står i lågor ... Hurra! Hurra! Hurra!"

  Ni göteborgares text till Taube-melodin. Så är det väl?

  SvaraRadera
 12. Hej Hakkespett! Ja, du har säkert rätt i att det här med flera runt studiobordet öppnar för lättsamt mysprat - samtidigt som nyhetsförmedling ofta är lika med rapportering om katastrofer och annat negativt.

  SvaraRadera
 13. Ja, DE är nöjda. Men vad kan medarbetare egentligen säga om de vill behålla jobbet?
  Blir som med en dålig film när de inblandade tycker att de i alla fall hade roligt under inspelningen. Resultatet räknas inte.

  SvaraRadera
 14. SV: Absolut=) den känner vi till!

  SvaraRadera
 15. Jag håller faktiskt med Antonia till fullo om den högst selektiva omvärldsbevakningen som våra TV-nyheter levererar (och det gäller nog för stor del av medie-Sverige).

  Dock är jag rädd för att jag inte kan ge inredaren av TV-studion särskilt höga poäng. Det finns en anledning till att jag slängde ut min gamla svartvita TV av fabrikat Luxor (vill jag minnas att det var) till förmån för en färg-TV av fabrikat Marks, och det var möjligheten att kunna se sändningarna i färg. Den här studioinredningen gjorde mitt TV-byte högst överflödigt... ;-)

  Sedan har jag insett att nyhetssändningarna blir inte ett dugg mer nyanserade trots att jag vrider fullt på kontrastknappen...! :-)

  SvaraRadera
 16. jag läser mest nyheter. tittar väldigt sällan på tv

  SvaraRadera
 17. Hej Antonia! Jo, mycket teater här i världen ...

  SvaraRadera
 18. Hej Peter Harold! Google kommer nog fixa det där sistnämnda. Läser just nu Google-koden av Andreas Ekström. Hmm - han har bland en hel del annat jämfört just Google med något som du lär ha skrivit en och annan rad om: FRA.

  SvaraRadera
 19. Hej Kloppan! Du lär inte gå miste om så värst mycket, skulle jag tro ...

  SvaraRadera
 20. mycket intressant, tack

  SvaraRadera

>

<$BlogItemCommentCount$> comments