19 april 2011

Snyggare nyheter - men knappast bättre

Efter omgörningen var det så igår premiär för nya TV4Nyheterna - en av alla dessa pseudonyheter, som det ju rapporteras om både här och där i medierna. Och inte oväntat inledde nyhetsankaret Bengt Magnusson 22-sändningen med att berätta om den nya studiodekoren. Nåja, nyhetslöpet med händelser utanför TV4-huset var i alla fall placerat före navelskåderiet. Det var ju bra.

TV4Nyheterna med ny profil
TV4Nyheternas 22-sändning, igår måndag.
Men jag måste faktiskt erkänna att jag tycker att det visuella - det estetiska, om man så vill - inte alls är oviktigt när det gäller nyhetsmedier som exempelvis tv. Det är som en (nyttig) maträtt -betydligt godare att äta om den ser god ut. Jag tycker att svenska tv-nyheter formmässigt i många år varit internationellt sett ursvaga, vi behöver inte gå längre än till Norge och landets två ledande tv-bolag NRK och Bergen-baserade TV2. TV4Nyheterna har de senaste åren sett ut som om det sänts i smyg från en skum källarlokal på ökänd Stockholmsadress.

Förändringen av TV4Nyheterna lär också innebära mer tempo i programmet - på olika sätt. Som SvD skrev igår: "Det stås, gås och viftas allt mer bland nyhetsankarna på tv ... - Vi ska inte göra popvideo av Nyheterna, men vill ha ett mer rörligt formspråk och komma bort från det statiska, säger Åsa Zander, grafikchef på aktualitetsavdelningen". Snabbare bildväxlingar i TV4Nyheterna framöver - och också mer av kameraåkningar ("viss åksjukerisk för tittarna", skrev SvD i nyss nämnda artikel). Som i gårdagens 22-sändning då kameraåkningen började längst ner från studiogolvet under studiobordet när Bengt Magnusson intervjuade TV4-kollegan, reportern Jonas Berg. Sådant ser allt lite konstigt ut, kan man väl säga utan att ta i.

TV4Nyheterna - risk för åksjuka med nya profilen?
Åksjuka p g a TV4Nyheterna?
Det är bra att utanverket vässas. Men ännu viktigare är väl ändå själva innehållet i tv-nyheterna.
Visst - TV4Nyheterna har då och då bra egna nyheter, och några riktigt skickliga reportrar. Men sammantaget är redaktionen i mina ögon rätt så lättviktig jämfört med SVT:s nyheter. TV4Nyheterna känns inte så där väldans angeläget att se. Jag har också för mig att det finns statistik på att när det händer något riktigt stort - som 11 september-dåden - så är det till SVT:s nyheter tittarna söker sig, inte till TV4Nyheterna. Jag tycker att det är oerhört märkligt att TV4 inte lyckats bättre med sina nyheter, och det har ju gått drygt 20 år sedan kanalstarten. Det går faktiskt alldeles utmärkt att i nyhetssammanhang förena lättare och modernt handlag - med tyngd. Det är framför allt innehållsmässigt som TV4Nyheterna måste bli bättre.

I nyhetssammanhang i tv tycker jag annars att det har gått väl långt i en del nyhetsankares allt mer underhållande framtoning. De behöver ju inte påminna om begravningsentreprenörer - men aningen mindre glatt och mer neutralt skulle inte vara helt ur vägen. Exempelvis känns det inte alls klockrent när en nyhetspresentatör med ett leende avslutar en halvtimmessändning innehållandes idel katastrofer med att säga: "Ha en fortsatt trevlig kväll!" Och här tycker jag faktiskt att SVT är värst - särskilt populära Lisbeth Åkerman på Rapport.