2 januari 2011

2011 - ett hett nyhetsår?

GIF 2011 Pictures, Images and PhotosHälsan tiger still. Och låt oss hoppas att året inte blir lika hett i medierna som till vänster, i alla fall inte när det gäller negativa nyheter. Det enda vi kan veta om framtiden är att vi inte kan veta så värst mycket om den. Men somligt kan man på förhand vara säker på att det blir en hel del skriverier om under året 2011.

Hur kommer förresten datorerna att klara 111111? Alltså 11 november 2011. Minns den hysteriska oron vid millenieskiftet, när -99 skulle bli -00, och när många fruktade en global datorkrasch av svindlande format. Nu har ju våra datorer klarat både det ena och det andra, nu senast 101010. Men 111111? Äsch - det går nog bra det också! Eller?
Talet 11 ger väl annars rätt dåliga vibbar, efter 11 september-attackerna 2001 i USA . Det blir nu tio år sedan det hände, med mycket "tio år sedan"-rapportering. Och låt oss för allt i världen hoppas att al-Qaida-folket inte levererar nya illdåd, nu när det är 11 under ett helt år. 

Men allra närmast i tiden av den väntade minnes-rapporteringen ligger nog 28 februari. 25 år sedan mordet på statsminister Olof Palme. Denna enastående politiska begåvning - men som snabbt kom att minnas rätt och slätt som mordoffer, inte som den politiska gigant han verkligen var.

I mars väljer Socialdemokraterna ny partiordförande. Jag tror (en inte särskilt vild gissning) att det blir Sven-Erik Österberg som tar över efter Mona Sahlin. En övergångslösning - av det mycket dåliga slaget. Karln har utstrålning som är nära 0,0. En politikertyp som möjligen, möjligen, möjligen kunde ha gått hem under 1970-, 1960- och 1950-talen - men som nu är ordentligt passé. Titta gärna på lite YouTube-klipp med Sven-Erik Österberg (HÄR) - rekommenderas om du har sömnproblem!

Mitt val när det gäller (S)-partiledare är ett dubbelt ledarskap: Mikael Damberg/Veronica Palm (inlägg 2010-11-17). Men jag är nog ganska övertygad om att ingen av dem kommer att bli partiledare. I alla fall inte nu.

18 september blir det 50 år sedan husguden FN:s generalsekreterare Dag Hammarskjöld omkom. Flygkraschen i Afrika kommer säkert att uppmärksammas en del. Det kommer nog att ges ut en eller annan bok om flygkatastrofen, och lanseras nya och nygamla teorier om orsaken till kraschen. Själv är jag tämligen säker på att det var en olycka och inte ett attentat eller liknande (inlägg 2010-06-30). Annars misstänker jag att Dag Hammarskjöld idag är tämligen bortglömd här i landet. Tyvärr.

DICE Pictures, Images and PhotosMycket av det som kommer att hända under året är förstås ett resultat oöverblickbara orsakskedjor - eller av slumpen. Tänk exempelvis om Anna Lindh den där onsdagen i september 2003 inte hade befunnit sig på NK just då, och om Mijailo Mijailović inte hade varit på varuhuset vid just det tillfället. Somligt sorgligt, somligt glatt när slumpen fortsätter att styra kring mycket - även under 2011 ...

4 kommentarer:

 1. Nyhetsjournalist må være et merkelig yrke. Vente på neste tragedie. Gode nyheter selger ikke. Vi vil ha blod,tårer og faenskap. Det var ikke et spark mot deg, Bengt. Jeg vet ikke hvilken type journalist du er.

  Jeg håper vi står her om et år og overskkriften din er 2011, året ingenting hendte.

  hm, lurer på om du sysler med politikk. Du virker å være politisk engasjert.

  SvaraRadera
 2. Hej Hakkespett! Fast politik är egentligen mycket - och jag har på sistone läst en hel del om gamla "nyheter": Norge under ockupationen! Året som gick var ju 70 år efter invasionen 9 april. Och ni norrmän var ju erkänt fantastiska att göra livet i högsta grad välförtjänt surt för nazisterna - trots tillsammans med Danmark med den sämst rustade krigsmakten i Europa. Det var ju en hel del "Blücher" - i stort som smått - från den norska befolkningen, och Tyskland tvingades binda upp 300.000 soldater - hela tiden - i Norge, för att kunna hålla ställningarna i landet. Ja, du vet allt det här. Men börjar man skriva blir det ibland långt ...

  SvaraRadera
 3. Glöm inte att Obama fyller 50 den 4augusti...ett utmärkt PR-tillfälle för en president i uppförsbacke.

  SvaraRadera
 4. Hej Nonsensakuten! Äsch, missade jag Obama ... Den mest skärpta president som USA haft på åratal. Men konkurrensen kan ju inte betraktas som direkt stenhård. Vilket får mig att minnas presidentvalet i Afghanistan 2009. En av kandidaterna hade det lätt tjatiga namnet Abdullah Abdullah. Om han hade vunnit fanns möjligheten att hans halv- alternativt helkorkade son så småningom skulle överta presidentskapet. Han hette Abdullah W Abdullah. Det måste ju vara sant eftersom David Letterman berättade det.

  SvaraRadera

>

<$BlogItemCommentCount$> comments