28 december 2010

Snömonstret träder fram

snömonster
Vad är ett snömonster?
Frågan ställs i en läsvärd artikel i tidningen Resumé.
 
Denna blogg har svaret. 

Det här är snömonstret!

Visst blir vi allesammans fruktansvärt rädda när vi ser denna skräckfigur som numera drabbar oss titt som tätt. Slutet tycks vara nära för oss alla. Tyvärr. Men det var roligt så länge det varade ...


Hmm ... vi är väl många som mer än en gång himlat med ögonen när vi skådat kvällstidningarnas rubriker. Nåja, inte bara rubrikerna (och löpsedlarna) - även om de traditionellt är allra värst.

Och sista skriket (!) bland kvällstidningsfolket tycks vara att chockbehandla vädret i sin rapportering. Minns sommarens skriverier om rekordhettan här i landet - men nu är det ju andra typer av larm som gäller när det gäller vädret.

Kanske det vore läge för Aftonbladet och Expressen att hålla krismöten (!) om sin egna allt mer galna väderrapportering. Eller har samtliga på redaktionerna sett alldeles för många amerikanska katastrof-filmer på temat väder & vind?

meteorolog
Men kvällstidningsfolket bör nog ha i minnet var Sverige är placerat på jordklotet. Och att vi under året faktiskt har riktigt olika typer av väder. Även snöfall och kyla, normalt sett under vintern.

Men det kanske är en nyhet på Aftonbladet och Expressen. Eller blir en nyhet. Vem vet?

Möjligen är det allra bäst med en eller annan kortare genomgång om det här med väder. Säkert mycket nytt både för det svenska kvällstidningsfolket och för besökande utomjordingar.

25 kommentarer:

 1. Håller med dig. De borde själva hålla krismöte. De verkligen duktiga på att nöta ut ord.
  Och vet inte om ändå inte värre att folk tror på det blint. För mig veterligen så har vi upplevt både kallare vinter med mer snö, och även varmare sommar också.
  Och jag minns även sommaren 86 då i Stockholm kunde se solen en enda dag bara. Varmt var det inte heller. Men jag minns inte heller om det var katastrofstämning i stan heller.
  Man ropar alltför ofta - vargen kommer...tycker jag. Det är bara tröttsamt att läsa och höra. Och nu är det ryss-isväder som kommer....Sverige ska ju inte vara värre än ryssarna så klart.

  SvaraRadera
 2. Hej Antonia! Arbetsledarna på kvällstidningarna borde nog hålla sitt folk i lite stramare tyglar. Risken är dock att arbetsledarna är likadana själva - eller värre. Vi har ju så sakteliga vant oss vid kvällstidningarnas allt skrikigare tonläge - men den allt mer dramatiska väderrapporteringen tar väl sammantaget ändå priset?

  SvaraRadera
 3. Visst är det hysteriskt. Tala om att skapa stressfaktorer.
  Toppen var när AB hade rubriken " följ snökaoset minut för minut "
  Man har ju dessutom förbrukat alla "Chock,Kaos och Kris -rubriksättningar vid det här laget. Vad skall man använda när det verkligen finns fog för en såan rubrik?

  SvaraRadera
 4. På tal om rubriker: synd att den där Jenny Silver inte håller på med idrott. En drömrubrik vore ju SILVER TOG GULD!

  SvaraRadera
 5. Min favorit bland kvällstidningarnas chockrubriker är annars från prinsessbröllopet i somras då Aftonbladet liverapporterar från nån fest ombord på nån jäkla båt och med fet stil skriver:
  LASSE BERGHAGEN HAR KLIVIT OMBORD

  SvaraRadera
 6. Skandalvinter!

  CHOCKNORMALT VÄDER

  Snön rasar och vi med den

  Aftonsnusket kräver Bores avgång

  SvaraRadera
 7. Håll ut snart kommer nästa rubrikvåg.

  RYSKA SMÄLTKAOSET SNART I SVERIGE!

  Så drabbas ditt län, allt i dagens tidning!

  Per Holberg;Klimatexpert

  "Våren kan bli mer extrem"

  SvaraRadera
 8. Hej Kjell! Ja, finns det ingen annan "chock" att ta till finns ju alltid vädret ...

  SvaraRadera
 9. Hej Nonsensakuten! Annika Winsth, Nordeas chefsekonom i Sverige! Jag tycker att det är skandalöst att hon har utnyttjats så pass lite i rubriksammanhang. Stor skandal!

  SvaraRadera
 10. Hej Jernis! Visst var Ulf Lundell rejält avantgarde i väderrapporteringssammanhang. "Snön faller och vi med den ...". Från 70-talet, ju. Karln borde ha blivit kvällstidningsjournalist - med särskilt ansvar för rubriksättningen! Men å andra sidan är det aldrig för sent att ändra yrkesinriktning - och Lundell är ju lika ung som Göran Persson (-49).

  SvaraRadera
 11. Hej Walker! Ja, i kvällstidningarna är det alldeles säkert strax dags för nästa rubrikvåg i "extremvädersammanhang" - det har ju faktiskt varit lite lugnare i en hel dag. Eller möjligen två.

  SvaraRadera
 12. Agurknytt kaller man det i Norge når man ikke har annet enn vær og vind å skrive om.
  Men det er klart - været må jo få litt mer spalteplass nå når det forårsaker innesnøing, ulykker på glatte veier osv.
  Dette snømonsteret var jo en ny vri! :-)

  SvaraRadera
 13. Hej Solveig! Ännu en ny glosa i min norska ordarsenal: Agurknytt!

  SvaraRadera
 14. Gott Nytt ÅR till dig Bengt och dina bloggvänner.

  SvaraRadera
 15. Gott Nytt År! 2011. Undrar man hur den blir. Och redan ny vill jag bara skriva 2012. Undrar också varför?

  SvaraRadera
 16. "Alle årstider har sin sjarm", er det jo de som sier. Selv er vi tilbøyelig til å hevde at "Alle årstider har sin sjarm, unntatt vinteren". Nå er vi ikke direkte bortskjemt med skikkelig vinter her på den sørvestlandske regnkysten, men de siste par årene har selv vi gjennomvåte vestlendinger fått stifte bekjentskap med vinteren i fastere former. I aften, selveste nyttårsaften, er det riktignok mildvær og vind, men ellers kan vi se tilbake på en skikkelig kald og hvit jul. For andre år på rad. Not bad!

  Vi vil ellers ønske deg og dine en riktig festlig nyttårskveld, og et godt og i positiv forstand, begivenhetsrikt nytt år. Skål! :-D

  SvaraRadera
 17. Den här vintern har jag noterat att jag blivit totalt avtrubbad vad gäller rubriker i löpsedlarna. Dels är jag medveten om att felkedjan börjar hos SMHI (det är nämligen inte alltid som kaffesumpen fungerar där), och dels vet jag hur rubriksättarna arbetar. Så man kan säga att jag är offer för detta ständiga "vargen kommer".

  Det berömda kaoset har jag inte sett snöröken av. Jovisst, jag har kört på glashala vägar (upplevde underkylt regn på motorvägen förbi Eskilstuna i veckan) och jag har hört plogbilen dundra förbi här hemma. Men på intet vis har det varit mer "kaos" i Stockholm än vad det brukar vara när det fallit 1-2 cm snö - för mer behövs inte för att trafiken på järn och asfalt skall börja hacka. Det är naturligt, och definitivt inte värt en kvällstidningsrubrik i en lutttad stockholmares ögon.

  God fortsättning för övrigt...

  SvaraRadera
 18. Holdt ut broderfolk. Våren nærmer seg.

  SvaraRadera
 19. Jag håller med dig, men vi som är lite äldre och fortvarande kan tänka till blir inte förvånade på tidningarnas pladder.
  Det är inget fel på vädret det kommer och går

  SvaraRadera
 20. Hej Kjell! God fortsättning på 2011!

  SvaraRadera
 21. Hej Antonia! God fortsättning på 2011! Men nog tycks talet 11 vara en smula ... blekt och intetsägande.

  SvaraRadera
 22. Hej Dag Eigil! Schkåll i efterskott! Jo, jag vet från din blogg vad du tycker om vintern ...

  SvaraRadera
 23. Hej Peter Harold! God fortsättning själv. Jag noterade senast i kommentaterna till den senaste väderkaos-artikeln på nätet (AB) hur läsarna RASADE mot skribenten. Kvällstidningsfolket får nog passa sig lite mera ...

  SvaraRadera
 24. Hej Hakkespett! Om vi inte orkar hålla ut - kan ni norrmän skicka över lite hjälp(snöröjningsfordon, varma kläder mm)? Hmm ... istället för de lågtryck som ni levererar ... kom jag just att tänka på ...

  SvaraRadera
 25. Hej Papperspysse! Jo, visst blir man allt mer luttrad med åren ...

  SvaraRadera

>

<$BlogItemCommentCount$> comments