31 augusti 2011

Blok!

Cajsa Wargs välkända Klokblok.
Att göra en bok av sin blogg (hela eller delar av den), alltså att göra en blok, är fortfarande mycket ovanligt. Det är synd. Visst finns materialet för evigt på nätet. Men papper är ändå papper. Bloggskrivandet är på något sätt som att skriva i sand. Tyvärr så flyktigt. Samtidigt som det varje dag publiceras så mycket bra av svenska bloggare.

Blok är annars ingenting nytt. Redan den kända bloggerskan Mat-Cajsa (Cajsa Warg, 1703-1769) lät göra en blok. Men hon kunde ju mycket annat än mat och matrecept. Mat-Cajsa var som bekant också en stor tänkare och djup filosof, och skrev på sin blogg mycket kloka texter om tillvaron. Det var ju dessa texter som på 1750-talet blev en blok.


Även jag har kommit ut med en blok, i DeLuxe-utförande.
Bengt Bernströms ännu så länge mindre kända blok.315 sidor - texter, bilder och animeringar (som i bloken inte rör så himla mycket på sig). Det litterära mästerverket innehåller alla mina blogginlägg från starten i juni förra året t o m mitten på december samma år. Det var alltså ett tag sedan. Bilden på det estetiskt fulländade omslaget är hämtat från mitt blogginlägg 23 augusti 2010 (Varför använder inte folk sina båtar?).

På boksajten vulkan.se finns för bland annat blok-produktion alternativen "Fixa själv" och "Få hjälp". Min blok är resultatet av "Få hjälp"-varianten. "Vissa meningsskiljaktigheter" uppstod efterhand mellan beställaren (som inte var jag) och vulkan.se-folket. Formuleringen är vald efter MBL-förhandlingar mellan mig och beställaren. "Ett djävla liv" hade annars varit en fullt möjlig alternativ formulering.
Hur som helst - den här litterära klassikern (snart!) kom att tryckas och ges ut i blott ett (1) exemplar. Upplagan är så pass blygsam att det för min del nu "på direkten" blir en plats i Svenska Akademien. Säkert! Och Akademiens oständige sekreterare Horace Engdahl kommer att bli jätteglad när jag dyker upp!
Horace Engdahl, jublande glad!Men. Fanskapet (alltså Horace) sitter ju på min plats. Stol nummer 17. Den ska jag ha! Den är min! Andra småungar har Zlatan som idol. Men jag har Dag Hammarskjöld - FN:s generalsekreterare i flera år och bland annat också ledamot nummer 17 i Svenska Akademien (1954-1961).

Argumentet från charmige Horry "Jag var ju först!" köper jag inte alls. Struntprat. Skitsnack. Det hör ju självfallet inte till saken. Vill han inte släppa ifrån sig plats 17 frivilligt så får vi väl ta till slantsingling. Eller sten-sax-påse. Eller en variant av Hela Havet Stormar (men då måste ju alla De Aderton vara med). Om jag skulle råka ha otur så fuskar jag. Den saken är klar. Solklar.
Bengt Bernström i Svenska Akademien: tröja nummer 17.Jag skall sammanträda som nummer 17! Annars får det liksom vara för min del. Trots att jag själv redan har fixat till Akademie-tröja och annat. Finns i garderoben här hemma.

På tal om blok så har vi ju också den aningen svåre ryske poeten Aleksandr Blok (1880-1921).
Såvitt jag vet finns det dock ingen direkt koppling mellan honom och blogg i bokform-blok.

Men Aleksandr Blok påminner en hel del om den poet som jag läser mycket av just nu: Ejned Utnöd från Estland.

Den livsgrubblande diktaren finns konstigt nog inte med i Wikipedia. Men det har ju å andra sidan i många år varit massor av reklam för Ejned Utnöd i Stockholms tunnelbana.
Det har han verkligen varit värd! Läs honom du också!

Ejned Utnöd - reklamen i Stockholms tunnelbana för den estniske poeten.