2 november 2010

Varför inte bli en liten stormakt?

Nordens Förenta Stater – tja, varför inte?
Tillsammans är vi starka, och vi har ju så mycket gemensamt – historia, traditioner, kultur, språk   (i stort sett). Och så kompletterar vi varandra så bra: skog, stål, olja, fiske, jordbruk - vi har allt!

Hela 42 procent av nordborna är positiva till ett ”Förbundsstaten Norden”. Och idén togs upp på Nordiska Rådets pågående möte. Svenske Gunnar Wetterberg, som skissat på ett Nordens Förenta Stater, kallar det en ”realistisk utopi”. (DN nyheter, DN ledare, SvD)

Nordens Förenta Stater - med 25,3 miljoner invånare - skulle bli världens 10:e eller 11:e största ekonomi!

Och världen skulle lyssna på oss – i EU, i G20 och i FN.

Och tänk bara på hur otroligt vassa vi skulle bli i samtliga sporter! Vi skulle bli best i verden! Hela tiden!

Himmelriket är nära!

Vad är då haken?
Har inte invånarna i de fem länderna blivit allt mindre intresserade av grannländerna? Egentligen. För mig verkar därför ”42 procent positiva” överraskande högt. Jag tror inte att nordism är något som folk här i Norden brinner för precis.

Och så blir det ju problem med de tre regenter som vi har i vårt hörn av världen. Kung Carl XVI Gustaf, Drottning Margrethe II och Kung Harald V. Nåja. Spelandes i samma lag – Tre Kronor? – får de väl ha roterande regentskap.

Visserligen skulle det kanske bli stort självstyre i de olika delstaterna. Men risken är väl att det skulle bli ett ständigt liv och kiv mellan de fem. Och att man kräver strikt rättvisa, helst millimeterrättvisa, för den plätt där man själv bor. Annars: protester, protester, protester. Lite à la Frankrike, kanske.

Hellre särbos än äktenskap, är nog ungefär vad jag själv tycker.
Det har ju allt fungerat utmärkt i bra många år. Alla våra bråk är preskriberade för länge sedan. Vi gillar ju varandra - på håll.

Fast – vi kanske i alla fall kunde testa det här med Nordens Förenta Stater. I lite mindre skala.

thumbup Pictures, Images and PhotosSverige + Norge (låt oss glömma 1905!) + staden Närpes i Finland.
Och för att det ska bli rättvist mellan Sverige och Norge så låter vi Närpes bli huvudstad.
I alla fall i testet med Nordens Förenta Stater. Men kan bli permanent ...

PS: För den riktigt intresserade finns en längre intervju med ovan nämnde Gunnar Wetterberg om Nordens Förenta Stater i Nordens tidning (nr 2/2010, sid 6-9) från Föreningen Norden. 

23 kommentarer:

 1. Spennende tanke å leke med. Er litt usikker på hvor realistisk det er. Men en hovedsstad som heter Närpes er særdeles forlokkende.

  SvaraRadera
 2. Hej Hakkespett! På dig låter det allt som att åtminsone VI kunde göra ett nytt försök. Norge + Sverige, alltså. Och förhoppningsvis ställer Närpes upp som huvudstad.

  SvaraRadera
 3. Tycker det vore en bra idé och Gunnar Wetterberg har många poänger i sina resonemang om t ex att de nordiska ländernas ställning gentemot omvärlden skulle bli mycket starkare. Vi har ju ofta en gemensam hållning i praktiken. Tror också på ett gemensamt skandinaviskt skriftspråk, tänk vad det skulle kunna göra för tillgången på översatta datorprogram eller viljan utanför Norden att lära sig vårt språk. Vi kan väl alltid behålla Island som språkligt museum för sakens goda skull...

  SvaraRadera
 4. Hej Pancho! Ja, visst har Gunnar Wetterberg många poänger i sina resonemang. Och lite att grunna på för oss alla i de fem länderna.

  SvaraRadera
 5. Självklart skulle Göteborg bli centralort i en sådan konstellation.
  Gillar tanken, bort med nationsgränserna!
  Skulle de dessutom gemensamt kunna införa 25 grader plus året runt skulle succén vara given...

  SvaraRadera
 6. Interessant tanke. Og litt fornøyelig også, ikke minst med tanke på nyere norsk historie, EU-motstanden, etc.. :-D

  SvaraRadera
 7. Å så slinker Norge in i EU utan att vara med.
  Sen blir f.d. öststaterna putt och de går ihop också i en federation och slår ut den nordiska stormakten på ett svep. :)

  SvaraRadera
 8. PØH din luring, du skal bare ha oss med fordi vi er bedre enn dere på ski :) :) :)

  SvaraRadera
 9. Hej Nonsensakuten! Visst KAN Göteborg vara en GANSKA hård konkurrent till Närpes som huvudstad. Och 25 grader plus (eller mer) året runt kan det säkert bli med automatik, med klimatförändringarna.

  SvaraRadera
 10. Hej Dag Eigil! På tal om EU... Det är ju också lite intressant att två länder kan "gå som tåget" år in och år ut - utanför EU . Men ni i Norge har ju oljan. Och Schweiz har ju bankfacken ... och chokladen ... och klockorna.

  SvaraRadera
 11. Hej Antonia! Hmm. Vi vikingar i norr lär kämpa hårt för att behålla vår stormaktsposition. Fast när det gäller de gamla öststaterna så har väl de baltiska staterna en del gemensamt med oss -historia bland annat (även om det inte alltid varit så glatt). Och Polen! I alla fall Sverige har ju åtminstone varit där och krigat (och lagt beslag på en del landområden). Möjligen inte en merit? Nordens Förenta Stater kan bli riktigt stort!!!!

  SvaraRadera
 12. Hej Abigail! Nej då. Norge vill vi gärna gå ihop med bara för att NI ÄR BÄST!!! ... Och så har ni en massa tilltalande oljemiljarder.

  SvaraRadera
 13. haha...Bengt! Ska ni ha nu hela Europa? näää... nog håller öststater ihop om det behövs. ;)

  SvaraRadera
 14. Om vi skall skapa ett Nordens Förenta stater tycker jag det kan vara en idé att splittra upp de befintliga staterna (för jag utgår från att Norden inte kan/får bli en superstat).

  Skåne förtjänar lite autonomi, och jag kan mycket väl tänka mig att Norrland skulle kunna bli en rik stat, självförsörjd på sina rika naturtillgångar (vars avkastning idag hamnar i huvudstaden om jag är korrekt underrättad).

  Då är frågan hur mycket federation man skall ha i Nordens Förenta stater. Vi måste akta oss för att skapa en nordisk union som är lika tillkrånglad och odemokratisk som den dito europeiska.

  Och så skall man ha i åtanke att ingen union eller imperium varar för evigt. Om det inte vore för min sköra hälsa så skulle jag kunna lova att EU kommer lösas upp redan under min livstid...

  SvaraRadera
 15. Hej Antonia! Hehe. Du verkar ha kommit på vad det hela går ut på - att Sverige ska expandera. Det var ju ett tag sedan sist.

  SvaraRadera
 16. Hej Peter Harold! Ja, om man tankeleker lite: storregioner (istället för de uråldriga länen) har ju i flera år varit på gång i Sverige. Varför inte skapa några storregioner av ett antal svenska och norska gränslän/-fylken? Som ingår i Nordens Förenta Stater. Att fem intakta länder går ihop i en union bäddar väl bara för konflikter. Visst finns det massor av liknande modeller som förskräcker, med bäring bl a på graden av federation. Och visst - inget varar för evigt. Inte heller unioner och imperier.

  SvaraRadera
 17. Jag tycker detta låter som en toppen ide=) Det ycker jag vi satsar på absolut!

  Sv: Mycket fin dikt. Men jag har lite svårt att kalla oss för boskap, men det är ju faktiskt det vi är.

  SvaraRadera
 18. Hej Väktarn! Visst är idén rätt så tilltalande. ... För andra som läser meddelandena här mellan Väktarn och mig så är nämnda dikt en dikt av Gunnar Ekelöf. Och det är han som kallar oss boskap, inte jag. Om någon undrade, alltså ...

  SvaraRadera
 19. Estland, möjligtvis, men Polen? Den katolska kyrkan är ju allt för mäktig där; det gäller också Lettland och Litauen. De har alldeles för konservativa värderingar och politik tex. om homosexualitet. Norden (bortsett från Färöarna) är ju tack och lov långt före i detta och andra sociala frågor. Estland ligger lite närmare, och språket är ju släkt med finskan. Nederländerna kanske, men det räcker med de främlingsfientliga som finns i Danmark! (och i övriga Norden).

  SvaraRadera
 20. Hej Juhani! Polen var mer skämtsamt i mitt kommentarsvar. Estland, däremot, är väl fullt tänkbart. Estland, som i alla fall både Finland och Sverige har haft och har en hel del gemensamt med.

  SvaraRadera
 21. Har alltid likt tanken om et samlet Norden, gjerne gjennom en feuderal stat med bl.a. felles forsvars- og utenrikspolitikk, samt andre store og langsiktige politikkområder. Vi har mye felles gjennom kultur, historie og språk, og i en global verden med nye utfordringer står vi sterkere sammen enn hver for oss. Heia Norge! Heia Norden!

  Jørn B.

  SvaraRadera
 22. Hej Anonym fra Norge! Heia Norge!Jag håller med dig. Tänk vad starka vi faktiskt skulle bli. Och vi har ju så mycket gemensamt. Heia Norden!

  SvaraRadera
 23. Nej tack! Inget Nordens Förenta Stater. Risken är mycket stor att Stockholmscentralisterna tar över och då kommer Norge, Finland, Danmark och Island att förvandlas till avfolkningsprovinser som plundras på sina tillgångar. Se bara hur det har gått för Norrland! Något sådant unnar jag verkligen inte våra norska, finländska, danska och isländska grannar och vänner. Däremot gärna någon form av nordiskt samarbete. men ett sådant ska inte samordnas från Stockholm. För övrigt borde Norrland få någon form av självstyre!

  SvaraRadera

>

<$BlogItemCommentCount$> comments