2 november 2010

Varför inte bli en liten stormakt?

Nordens Förenta Stater – tja, varför inte?
Tillsammans är vi starka, och vi har ju så mycket gemensamt – historia, traditioner, kultur, språk   (i stort sett). Och så kompletterar vi varandra så bra: skog, stål, olja, fiske, jordbruk - vi har allt!

Hela 42 procent av nordborna är positiva till ett ”Förbundsstaten Norden”. Och idén togs upp på Nordiska Rådets pågående möte. Svenske Gunnar Wetterberg, som skissat på ett Nordens Förenta Stater, kallar det en ”realistisk utopi”. (DN nyheter, DN ledare, SvD)

Nordens Förenta Stater - med 25,3 miljoner invånare - skulle bli världens 10:e eller 11:e största ekonomi!

Och världen skulle lyssna på oss – i EU, i G20 och i FN.

Och tänk bara på hur otroligt vassa vi skulle bli i samtliga sporter! Vi skulle bli best i verden! Hela tiden!

Himmelriket är nära!

Vad är då haken?
Har inte invånarna i de fem länderna blivit allt mindre intresserade av grannländerna? Egentligen. För mig verkar därför ”42 procent positiva” överraskande högt. Jag tror inte att nordism är något som folk här i Norden brinner för precis.

Och så blir det ju problem med de tre regenter som vi har i vårt hörn av världen. Kung Carl XVI Gustaf, Drottning Margrethe II och Kung Harald V. Nåja. Spelandes i samma lag – Tre Kronor? – får de väl ha roterande regentskap.

Visserligen skulle det kanske bli stort självstyre i de olika delstaterna. Men risken är väl att det skulle bli ett ständigt liv och kiv mellan de fem. Och att man kräver strikt rättvisa, helst millimeterrättvisa, för den plätt där man själv bor. Annars: protester, protester, protester. Lite à la Frankrike, kanske.

Hellre särbos än äktenskap, är nog ungefär vad jag själv tycker.
Det har ju allt fungerat utmärkt i bra många år. Alla våra bråk är preskriberade för länge sedan. Vi gillar ju varandra - på håll.

Fast – vi kanske i alla fall kunde testa det här med Nordens Förenta Stater. I lite mindre skala.

thumbup Pictures, Images and PhotosSverige + Norge (låt oss glömma 1905!) + staden Närpes i Finland.
Och för att det ska bli rättvist mellan Sverige och Norge så låter vi Närpes bli huvudstad.
I alla fall i testet med Nordens Förenta Stater. Men kan bli permanent ...

PS: För den riktigt intresserade finns en längre intervju med ovan nämnde Gunnar Wetterberg om Nordens Förenta Stater i Nordens tidning (nr 2/2010, sid 6-9) från Föreningen Norden.