26 oktober 2010

Närpes - en sjukdom?

NärpesHerpes vet man ju vad det är, men det finns en hel del sjukdomar som man inte känner till namnet på.
Närpes en av dem?

Man lär sig lite varje dag, hade fram till helt nyligen aldrig hört talas om Närpes - som är en stad i Finland!

Hemmahörande i just "Närpes City" är bloggaren bakom den blogg (Byfånen funderar)som jag senast har lagt till min blogglista.

Stefan IngvesIdag räntehöjande riksbankschefen Stefan Ingves (Expressen) vill förmodligen inte kalla sig byfåne.

Dock är även denne funderande man faktiskt uppvuxen i just Närpes.

Efter en stunds intensivt Närpes-forskande får jag fram att staden inte bara är känd (?) för sin svenske riksbankschef utan kanske framför allt för tomater (och även gurkor).

Över 60 procent av Finlands tomatproduktion kommer från just Närpes och trakten omkring, här ska finnas cirka 300 växthusföretagare.

Och i staden anordnas varje år en Tomatkarneval - med vidhängande Tomatrock. 

Visst kan de flesta av oss svenskar för lite om våra grannländer. Och för egen del tycker jag att det är aningen genant att inte ens ha hört ortsnamnet Närpes.
Finlandskarta
Visserligen finns här bara 9.500 invånare, men ska vara Finlands procentuellt sett största svenskspråkiga kommun (88 procent svenskspråkiga) - Åland förstås undantaget.

Det berättas också att Närpes ska vara känt för sin säregna dialekt.

Men det framgår inte på vilket sätt den är märklig, och för egen del har jag inte reagerat när Stefan Ingves pratat om räntor och annat.

För den riktigt Närpessugne: Närpes stad.

PS 1. Anonym har tipsat i kommentarsrutan: Smakprov på Närpes-dialekt.

PS 2. Herbert i Närpes skriver 28 oktober på sin blogg Byfånen funderar, apropå en fråga som jag ställer i kommentarsrutan: "Bengt Bernström undrar på sin blogg om Stefan Ingves regelbundet besöker sin hembygd. Jo, det gör han nog varje sommar när han firar en del av sin semester på fritidsstugan som är belägen i Sydösterbotten. I regel ingår en intervju med Ingves varje sommar i regiontidningen Syd-Österbotten."

PS 3. Senaste intervjun med Stefan Ingves på hemmaplan: regiontidningen Syd-Österbotten, 2010-08-14.