20 oktober 2010

Små grodorna, små grodorna ...

King Frog Pictures, Images and PhotosDet blir kungligt på bloggen idag, eftersom det är exakt 200 år sedan den förste Bernadotten anlände till Sverige för att så småningom bli kung Karl XIV Johan.

Från sydfranska staden Pau headhuntad grod-man (allt vanligare uttryck om mina favoriter fransmännen – inspirerat av engelsmännens ”frogs” om sina grannar)!

Och - Små grodorna-melodin har faktiskt spårats till just Frankrike.

Den ska, hör och häpna, ha varit en militärmarsch från den franska revolutionen, med refrängen "Au pas, camarade, au pas camarade / au pas, au pas, au pas!" (I takt, kamrat!).

Men - engelsmännen ändrade texten till "Au pas, grenouilles!" (I takt, grodor!).

Här hemma ses dock melodin som en så viktig del av det svenska kulturarvet att svenska ambassaden i Paris 2003 använde sången som en del av ett test på svensk anknytning, för att få behålla sitt svenska medborgarskap!

Det är okänt om det även förekom hoppande och viftande vid testet på ambassaden ...

Vi är en och annan som har noterat att det visst finns franskt grodblod kvar i ättlingen Carl XVI Gustaf. Det gäller väl särskilt vad den kungliga munnen yttrat under åren.

Grodor om vargjakt, om diktaturstaten Brunei - och om allt möjligt:

"Jag upplever det som ett mer öppet land än något annat man kan tänka sig." 2004, om diktaturen i Brunei.

"Sultanen har en kolossal närhet till sitt folk ... han skakar hand med 20.000, två dagar i följd." 2004, om Bruneis diktator.
King Frog Pictures, Images and Photos

"Ämnet för dagen är brännskador." När han öppnade en läkarkonferens om stelkramp.

"Jobbet är för tungt för en flicka." 1977, apropå även kvinnlig tronföljd.

"Jag gillar inte att inviga kärnkraftverk, men gör det om jag får order." Intervju 1978.

"Jag inviger härmed färjan som ska gå mellan ... mellan ... mellan hållplatserna!" Vid invigning 1985.

"Ärade rektor vid Uppsala universitet." Till Lunds universitetsrektor, vid invigningstal 1995 - i Lund.

”Kära örebroare." Inför 10.000 firande Arbogabor, vid stadens 550-årsjubileum 1985.

"Om inte Gro Harlem Brundtland kan ta hand om sälproblemet, så undrar jag, hur ska hon då kunna ta hand om det norska folket?" 1989, om norsk säljakt. Gro Harlem Brundtland var Norges dåvarande statsminister.

"När jag blir stor skall jag bli knug." I uppsats i skolan på 50-talet.

Nog blev han knug, alltid.

(Pressen skriver om 200-årsjubileet: Helsingborgs Dagblad, Skånska Dagbladet.)

LÄS OCKSÅ: Skogens konung träder fram (inlägg 2010-11-04).

21 kommentarer:

 1. Jätteroligt skrivet! Nog finns det grodor alltid men de kan man ju i alla fall skratta åt. Jag är mer bekymrad över att vi har en monark som allt som oftast inte kan utrycka sig alls. Han mumlar mest obegripligheter och kan aldrig komma till saken. Kan han inte pensionera sig nu så han kan gå runt på landet och humma för sig själv.

  SvaraRadera
 2. Vi mener å ha belegg for at formodentlig salig Kong Olav V en gang skulle åpne en stor messe, og presterte å si: "This is the greatest mess I've ever seen!" :-)

  SvaraRadera
 3. Hej Havanna! Ja, det värsta jag vet är (längre) intervjuer med karln i tv (vid jul- och nyårstid). En massa prat utan att säga NÅGONTING - av rädsla för grodor från den egna munnen? Victoria verkar dock rätt skärpt. Men konkurrensen i familjen tycks inte vara så där stenhård ...

  SvaraRadera
 4. Hej Dag Eigil! Hehe. Det finns en svensk variant - från Sveriges humorhuvudstad Göteborg. Spårvagnsföraren, som blivit ombedd av några engelskspråkiga resenärer att säga till när det var dags att kliva av: "Next stop: Swedish Mess." ... troligen menade han Svenska Mässan i stan. Men man kan aldrig veta ...

  SvaraRadera
 5. Typiskt Kungasvar (funkar som svar på vilken fråga som helst):

  "Jag tror det är viktigt...att uppmärksamma, både jag och drottningen vill betona nyttan och att se det nyttiga och det fina i allt det hära som frakommer när många....gemensamt.....lägger ner energi på...att hjälpa och visa en omtanke, en känsla...en förståelse för att detta inte...skall upphöra."

  SvaraRadera
 6. Hej Nonsensakuten! Ja, för att fortsätta att vara lite kungaspydig: Om kungen inte hade blivit kung. Vad hade han arbetat med då? Vilket yrke? Hmm. Lite insinuanta frågor. Jag får nog inte jobbet som Hovets presschef. Det kanske redan är tillsatt, förresten ...

  SvaraRadera
 7. Har Knugen noen politisk funksjon eller bare ren symbolverdi? Kong Olav i Norge fikk jo en stor symbolverdi pga krigen. Nå til dags har kongen ingen politisk verdi og ei heller særlig symbolverdi. Mette-Marit er forresten oppvokst i et hus som ligger 200 meter fra hvor jeg bor.

  SvaraRadera
 8. Hej Hakkespett i Kristiansand! Hehe. Är Kungen känd som Knugen också i Norge? Svenske kungen (eller drottningen) är sedan början på 70-talet bara en symbol. Fram till då ledde kungen exvis (formellt) regeringsammanträdena. Läste på om Mette-Marit - ni är väl ungefär jämngamla (?) (Svenska Wikipedia): Mette-Marit av Norge, född Mette-Marit Tjessem Høiby, född 19 augusti 1973 i Slettheia, Vågsbygd, Kristiansand, Vest-Agder fylke, Norge, är sedan den 25 augusti 2001 gift med kronprins Haakon Magnus av Norge, då hon också blev kronprinsessa av Norge. Mette-Marit är dotter till den norska journalisten Sven O. Høiby och Marit Tjessem.

  SvaraRadera
 9. Jeg er også født i 1973. Gikk ikke noe sammen med henne, men flere av kameratene mine gjorde det og de var også i bryllupet.

  SvaraRadera
 10. Glemte det med knugen. Jeg vet ikke hvor utbredt det er. Det var en kamerat av meg som fortalte at den svenske kongen led av dysleksi og skrev knug på en eller annen plass. Hvorvidt det er sant vet jeg ikke.

  SvaraRadera
 11. Haha! Fantastiskt intressant läsning. Jag kan se framför mig hur de franska soldaterna sjunger på små grodorna och hoppar fram i jämna, taktfasta led. Vilken skräck för fienden att bevittna detta. Eller skrattade de månne ihjäl sig?

  SvaraRadera
 12. Har aldrig tänkt på vilket annorlunda namn Gro Harlem Brundtland
  har. Det är nästan värt en egen inlägg.

  Själv gillar jag grodlår, utan att ha fransk påbrå.

  SvaraRadera
 13. Hej Hakkespett! Jag hade lite på känn att det var -73 för dig också. Kungen har säkert skrivit Knugen någonstans - han har ju skrivit & sagt en hel del "udda". I omlopp i Norge, alltså. I USA: The Knug? I Frankrike: Le Knug?

  SvaraRadera
 14. Hej Ordbajsaren! Ja, inte så mycket för de gamla preussiska soldaterna: "sjunger på små grodorna och hoppar fram i jämna, taktfasta led."

  SvaraRadera
 15. Hej Antonia! Vi är nog lite inne på samma linje: Grodlår skall ätas - inte konverseras med!

  SvaraRadera
 16. Ja disse kongene kan si mye rart :) Takk for opplysningene by the way :)

  God helg min venn!!!
  Hilsen fra et snødekt sørland.

  SvaraRadera
 17. Hej Abi! Undrar just vad er nuvarande kung fabricerat verbalt. Dag Eigil drog ju ett citat från gamle Kong Olav. Men det verkar finnas mer, färskare. Återstår att se om det verkligen kommer snö till centrala Stockholm inatt. Men det lär i så fall inte bli av Telemarkskaliber ...

  SvaraRadera
 18. Väldigt väldigt roligt inlägg!
  SV: Jag ska pröva detta och se om de funkar för mig, men det verkade rätt intressant med mindfulness så jag ska nog läsa på lite mer!

  SvaraRadera
 19. Hej Väktarn! ... men sannolikt hör inte Knugen till dem som har ägnat sig åt mindfulness.

  SvaraRadera
 20. kloppan.wordpress.com22 oktober 2010 08:55

  hhahha mellan hållplatserna.. den var bra. han gör ju i´ngen större nytta tycker jag förutom att se till att statsskulden ökar..

  SvaraRadera
 21. Hej Charlotte! Ja, Knugen har verkligen talets gåva. Och så är han ju rätt så dyr i drift också.

  SvaraRadera

>

<$BlogItemCommentCount$> comments