14 oktober 2010

Jakten på Vargbengt i Göteborg

Dag Eigil (bilden), norske bloggvännen i Stavanger, tog efter mitt inlägg i söndags (Göteborgs konstigaste affär?) upp jakten på Vargbengt - ägaren till den märkliga affären i den västsvenska metropolen. Dag Eigil har varit några dagar i Göteborg och skriver idag på sin blogg om besöket: Jakten på Vargbengt og hans butikk. En litt nifs historie. "Nifs" betyder förresten skrämmande eller läskig - så en liten varning är allt på sin plats! Vilket norskt-svenskt bloggsamarbete! Första steget mot att återupprätta unionen mellan våra länder? 
Som tack för hjälpen vill jag skriva lite om Stavanger. På kartan  blev Norge något stympat, av layoutskäl. Hoppas att nordnorska bloggbesökare inte rasar alltför mycket.
Flygfotot är förstås också på Stavanger, en av de största städerna i Norge.
Norska Wikipedia: "Kommunen og byen er Norges fjerde største med 121 610 innbyggere pr.
1. januar 2009".

Jag har aldrig varit i den här delen av Norge, där Stavanger tronar som den norska oljehuvudstaden – Oljebyen. Statoil har också sitt huvudkontor i Stavanger.

Namnet Stavanger kommer förresten av ”stafr” som betyder brant klippa, och ”angr” som betyder fjord/vik. Stavanger betyder alltså fjorden vid den branta klippan.

Statoil, ja. Minns du reklamsnutten som gick för några år sedan. På besök i Spanien: hurtige norrmannen, stabile svensken och tanklöse dansken. Tyvärr är det inte den allra bästa bildkvalitén på det här YouTube-klippet - men vad gör väl det? För tv-reklam är väl sällan så här kul!

6 kommentarer:

 1. Takker og bukker for veldig hyggelig kommentar og flott omtale av så vel vår blogg som vår flotte hjemby her inne. Utrolig bra! Du har endatil et fantastisk bilde av byens perle, Breiavannet. Ellers jobber jo vår hustru - velsigne henne - ved Statoils hovedkontor på Forus, et industriområde i utkanten av byen.

  Ellers skal vi finne fram noen flere beskrivnende ord om Varnbengt og hans vesen. Litt utfyllende, på en måte. :-D

  SvaraRadera
 2. Hej Dag Eigil! Lysande gjort av dig från Göteborg!

  SvaraRadera
 3. Et steg nærmere union. Vi får brødrene Herreys. Diggelo, diggeley.
  Nå skal jeg se hva Dag Eigil har skrevet.

  SvaraRadera
 4. Hej Hakkespett! Vill du vara med när vi skriver på unionsavtalet - i Karlstad?

  SvaraRadera
 5. JA, jag minns reklamen och den var ju kul.
  Nu gör Ica tvetydig reklam där ordet stånd har fått huvudrollen.
  Har inte bestämt mig än om jag tycker om den eller inte, men i stort gillar jag inte deras förehavande något vidare. Kan bero på den urdåliga Ica-butiken som finns här i närheten. Bryter ihop varje gång jag är tvungen att gå dit....

  SvaraRadera
 6. Hej Antonia! Annars är väl tv-reklam kass & enfaldig raktöver, tycker jag.

  SvaraRadera

>

<$BlogItemCommentCount$> comments