14 oktober 2010

Jakten på Vargbengt i Göteborg

Dag Eigil (bilden), norske bloggvännen i Stavanger, tog efter mitt inlägg i söndags (Göteborgs konstigaste affär?) upp jakten på Vargbengt - ägaren till den märkliga affären i den västsvenska metropolen. Dag Eigil har varit några dagar i Göteborg och skriver idag på sin blogg om besöket: Jakten på Vargbengt og hans butikk. En litt nifs historie. "Nifs" betyder förresten skrämmande eller läskig - så en liten varning är allt på sin plats! Vilket norskt-svenskt bloggsamarbete! Första steget mot att återupprätta unionen mellan våra länder? 
Som tack för hjälpen vill jag skriva lite om Stavanger. På kartan  blev Norge något stympat, av layoutskäl. Hoppas att nordnorska bloggbesökare inte rasar alltför mycket.
Flygfotot är förstås också på Stavanger, en av de största städerna i Norge.
Norska Wikipedia: "Kommunen og byen er Norges fjerde største med 121 610 innbyggere pr.
1. januar 2009".

Jag har aldrig varit i den här delen av Norge, där Stavanger tronar som den norska oljehuvudstaden – Oljebyen. Statoil har också sitt huvudkontor i Stavanger.

Namnet Stavanger kommer förresten av ”stafr” som betyder brant klippa, och ”angr” som betyder fjord/vik. Stavanger betyder alltså fjorden vid den branta klippan.

Statoil, ja. Minns du reklamsnutten som gick för några år sedan. På besök i Spanien: hurtige norrmannen, stabile svensken och tanklöse dansken. Tyvärr är det inte den allra bästa bildkvalitén på det här YouTube-klippet - men vad gör väl det? För tv-reklam är väl sällan så här kul!