22 september 2010

Dåligt av medierna om avlivade älgen

Dödsskjutningen av älgen i Stockholm uppmärksammades så småningom av några medier. Men deras rapportering av det som hände i måndags har haft helgalet fokus. I dessa medier har älgjakten mitt inne i Stockholm närmast beskrivits som ett udda evenemang, ett kul jippo. Tanklöst är bara förnamnet.

Aftonbladets rapportering (med "Bildextra - Älg simmade genom Stockholm - Se bildspelet från polisinsatsen"): klicka HÄR!
Se också bilden till höger (tidningen Metro), med citatet "Han hade aldrig blivit en vanlig lirare igen" - och direkt under på bilden skjuts älgen. Precis så här såg det ut på sidan 8 i tidningen. Detta extremt vansinniga citat. Denna totalt okänsliga redigering av tidningsmakarna. Jag saknar ord.

Och bland mycket annat saknas helt i medierna bilder från älgens dödskamp under cirka två till tre minuter. Var pressens fotografer felplacerade - eller vad? Och ingenstans ifrågasätts om älgjakten skötts professionellt. Varför sköts inte ytterligare skott mot älgen, sedan man väl fått in ett dödande skott - men inte DIREKT dödande. Varför förkortade man inte lidandet för älgen? Återigen: en älg i vatten borde ju vara lättare att träffa med skott än en älg i skogen - särskilt om den är döende. Se också i kommentarerna till mitt inlägg 20 september, i synnerhet kommentaren från den norske jägaren. Och: var det verkligen helt omöjligt att med ett speciellt vapen söva ner älgen för att sedan transportera den ut i skogarna?

Här är ytterligare ett av mina egna foton på älgens dödskamp. Den är tagen 1 minut och 41 sekunder efter det att älgen träffats av det dödande skottet, det visar tidsnoteringarna i min kamera. Om någon undrar så är det vita invid älgen en för några veckor sedan utlagd markeringsboj.
Läs också mina inlägg 20 september & 5 oktober.