22 september 2010

Dåligt av medierna om avlivade älgen

Dödsskjutningen av älgen i Stockholm uppmärksammades så småningom av några medier. Men deras rapportering av det som hände i måndags har haft helgalet fokus. I dessa medier har älgjakten mitt inne i Stockholm närmast beskrivits som ett udda evenemang, ett kul jippo. Tanklöst är bara förnamnet.

Aftonbladets rapportering (med "Bildextra - Älg simmade genom Stockholm - Se bildspelet från polisinsatsen"): klicka HÄR!
Se också bilden till höger (tidningen Metro), med citatet "Han hade aldrig blivit en vanlig lirare igen" - och direkt under på bilden skjuts älgen. Precis så här såg det ut på sidan 8 i tidningen. Detta extremt vansinniga citat. Denna totalt okänsliga redigering av tidningsmakarna. Jag saknar ord.

Och bland mycket annat saknas helt i medierna bilder från älgens dödskamp under cirka två till tre minuter. Var pressens fotografer felplacerade - eller vad? Och ingenstans ifrågasätts om älgjakten skötts professionellt. Varför sköts inte ytterligare skott mot älgen, sedan man väl fått in ett dödande skott - men inte DIREKT dödande. Varför förkortade man inte lidandet för älgen? Återigen: en älg i vatten borde ju vara lättare att träffa med skott än en älg i skogen - särskilt om den är döende. Se också i kommentarerna till mitt inlägg 20 september, i synnerhet kommentaren från den norske jägaren. Och: var det verkligen helt omöjligt att med ett speciellt vapen söva ner älgen för att sedan transportera den ut i skogarna?

Här är ytterligare ett av mina egna foton på älgens dödskamp. Den är tagen 1 minut och 41 sekunder efter det att älgen träffats av det dödande skottet, det visar tidsnoteringarna i min kamera. Om någon undrar så är det vita invid älgen en för några veckor sedan utlagd markeringsboj.
Läs också mina inlägg 20 september & 5 oktober.

13 kommentarer:

 1. Jeg vet ikke hva slags journalisttype du er, men din reportasje er mye bedre vinklet.

  SvaraRadera
 2. Hej Hakkespett! Ja, i det här fallet är det en hel del som fattats i mediarapporteringen.

  SvaraRadera
 3. Jag fattar inte varför de var tvungen att skjuta den över huvud taget. Älgar simmar bra.

  SvaraRadera
 4. Hej Pancho! Nej, varför skjuta överhuvudtaget ...

  SvaraRadera
 5. Men i svarte helvete, unnskyld at jeg banner på din blogg Bengt, men hva er det der? Den kunne vel vært reddet? Nei nå ble jeg forbannat!!!

  SvaraRadera
 6. Å lage underholdning av dette og spøke med et liv og avslutningen på denne måten er både forkastelig og viser en veldig dårlig respekt for liv generelt. Ekte jegere har sjelen for det livet de tar. De spøker ikke med døden slik som dette. Nå ble jeg sint :-(

  SvaraRadera
 7. det hela sköttes av folk utan vare sig hjärna eller hjäårta

  SvaraRadera
 8. Hej Abigail! Visst blir man förbaskad.

  SvaraRadera
 9. Hej BurnieBerit! Gott med rejäl norsk ilska.

  SvaraRadera
 10. Hej Charlotte! Du sammanfattar det hela mycket bra!

  SvaraRadera
 11. Media vill bara uppmärksamhet. Tidning ska ju säljas. Allt annat är underordnat.

  SvaraRadera
 12. Hej Antonia! Men när alla säljsugna tidningar m.m. är igång är det väl bra att ha gamla hederliga SR och SVT?

  SvaraRadera
 13. Man blir denne gangen, som alltid når vi leser om slike saker, opprørt. Og trist. :-(

  SvaraRadera

>

<$BlogItemCommentCount$> comments