22 augusti 2010

Främmande u-båtar vid Sandhamn?

Förra helgen var jag ju i Sandhamn, långt ute i Stockholms skärgård. Uppe på berget, vad skådar man där om inte den svenska marinen representerad av robot- båten R142 Ystad. Full fart ute på fjärden - vadan denna brådska den här heta lördagen i augusti? Larm om mystiska ting i våra vatten?   
Och R142 Ystad borde minsann vara något att hålla i handen när åskan går (någon som ringer språkpolisen?). Enligt Wikipedia: Bestyckning: 1 x 57 mm kanon, 2 x 53 cm torpedtuber, 8 x sjömålsrobotar, sjunkbomber, minor.

Flashy Captain Haddock! Pictures, Images and PhotosFlashy Captain Haddock! Pictures, Images and PhotosMen bomber och granater! För att låna ett av koleriske kapten Haddocks favoritsvordomar. Men seriefiguren Tintins gode vän, den råbarkade sjökaptenen, hade kanske använt någon annan av sina specialare till kraftuttryck (krabbsaltade tångräkor?) om han hade upptäckt vad jag gjorde häromdagen. Nämligen vad det tycktes vara för besättning på denna kraftig bestyckade R142 Ystad. En närmare titt och inzoomningar på de tagna bilderna gjorde mig något ... konfunderad.

För att vilka fanns att beskåda på däck? Ja, vad var det egentligen för besättning? Sveriges marina elitstyrka? Fotar hon i mitten spår av möjlig främmande u-båt? Ett bildexempel:


Ett mysterium av sällan skådat slag! Är det någon som säger emot? Knappast. Men till sist fann jag gåtans lösning, minsann. Klicka HÄR! och HÄR!

Fotnot: Många av oss har åtminstone någon gång sett dubbelt. Inte minst kapten Haddock - ofta på lyran med hjälp av whiskyn Loch Lomond, som Tintinkännaren vet. Men det har egentligen känts lite fel att dubblera sjöbusen. Det finns bara en av hans sort! Det är ju Dupondtarna det finns två av, detektiverna Dupond & Dupont.

7 kommentarer:

 1. det var som hittat det priset!
  ska lägga ut en förfrågan om ngn vet vad det betyder

  SvaraRadera
 2. jag glömde ju att länka..haha så vi delar på otrevligheterna om det blir några. jag är inte den sóm är den vet du :) näevars tror vi slipper dödshoten men å andra sidan är det ju kul att leva lite farligt också

  SvaraRadera
 3. glöm inte bort dina eminenta bloggvänner bara när du sitter vid de aderton eller 17 eftersom du ska in

  SvaraRadera
 4. Saknar dock Cher. Det hade varit kanon!

  SvaraRadera
 5. Vi tviler ikke på at det hadde vært en spesiell opplevelse å få set en tur med et marinefartøy. Det har vel hendt fra tid til annen at det har vært marineflåtebesøk også her i Oljebyen, av og til med omvisning på enkelte av båtene. Men tur med et slikt fartøy har vi hittil ikke fått med oss.

  SvaraRadera
 6. Kan det inte vara försvarets nya rekryteringsfilm? Såg en annons idag att de sökte sjöman, vad kan vara mer säljande argument än galanta damer =D

  SvaraRadera
 7. Och så fort jag får chansen brukar jag berätta att det inte alls är svårt att se skillnaden på vem som är Dupond och vem som är Dunpont. Dupunds mustasch är rak på sidorna, och Duponts är lite utsvängda (som ifall man tänker sig ett upp-och-nedvänt T).

  SvaraRadera

>

<$BlogItemCommentCount$> comments