22 augusti 2010

Främmande u-båtar vid Sandhamn?

Förra helgen var jag ju i Sandhamn, långt ute i Stockholms skärgård. Uppe på berget, vad skådar man där om inte den svenska marinen representerad av robot- båten R142 Ystad. Full fart ute på fjärden - vadan denna brådska den här heta lördagen i augusti? Larm om mystiska ting i våra vatten?   
Och R142 Ystad borde minsann vara något att hålla i handen när åskan går (någon som ringer språkpolisen?). Enligt Wikipedia: Bestyckning: 1 x 57 mm kanon, 2 x 53 cm torpedtuber, 8 x sjömålsrobotar, sjunkbomber, minor.

Flashy Captain Haddock! Pictures, Images and PhotosFlashy Captain Haddock! Pictures, Images and PhotosMen bomber och granater! För att låna ett av koleriske kapten Haddocks favoritsvordomar. Men seriefiguren Tintins gode vän, den råbarkade sjökaptenen, hade kanske använt någon annan av sina specialare till kraftuttryck (krabbsaltade tångräkor?) om han hade upptäckt vad jag gjorde häromdagen. Nämligen vad det tycktes vara för besättning på denna kraftig bestyckade R142 Ystad. En närmare titt och inzoomningar på de tagna bilderna gjorde mig något ... konfunderad.

För att vilka fanns att beskåda på däck? Ja, vad var det egentligen för besättning? Sveriges marina elitstyrka? Fotar hon i mitten spår av möjlig främmande u-båt? Ett bildexempel:


Ett mysterium av sällan skådat slag! Är det någon som säger emot? Knappast. Men till sist fann jag gåtans lösning, minsann. Klicka HÄR! och HÄR!

Fotnot: Många av oss har åtminstone någon gång sett dubbelt. Inte minst kapten Haddock - ofta på lyran med hjälp av whiskyn Loch Lomond, som Tintinkännaren vet. Men det har egentligen känts lite fel att dubblera sjöbusen. Det finns bara en av hans sort! Det är ju Dupondtarna det finns två av, detektiverna Dupond & Dupont.