17 juli 2014

Thrillern med Stefan Löfven - snart premiär!

Stefan Löfven, 1

Ända sedan Stefan Löfven valdes till huvudrollsinnehavare en bit in på 2012 har det planerats för den nyskapande filmen där verklig verklighet och annan verklighet liksom flyter ihop.

Det allra mesta i berättelsen kretsar förstås kring Stefan Löfven, till det yttre kanske en aning påminnande om en ärrad småtjuv av den gamla hederliga sorten. Ordknapp och finurlig, men trots det skumma verksamhetsområdet är det svårt att inte gilla karln. Till och med polisen gör det. Även om han i de ständigt återkommande förhören om ditten och datten på ett nästintill oslagbart sätt håller inne med allt.

Att verkligen väga varje ord på guldvåg och sedan låsa in lejonparten av dem i ett sprängsäkert kassaskåp är något av Stefans adelsmärke. Tystnaden är hans signum.

Vilka hemligheter bär Stefan på? Vilka är hans avsikter? Vad är han ute efter? Hur tänker han? Vad planerar han? Vilka B-planer har han? Vad finns bortom tystnaden? Vad har han i sin källare? Vem har han i sin källare? Det är något av ramen i detta spänningsfyllda drama. Plus: hur kommer vi nästan tio miljoner grannar till Stefan att påverkas av vad som sker i hans hus?

Trots att premiären närmar sig med stormsteg är manuset inte på långa vägar färdigt, det författas undan för undan under produktionens gång. Somligt har dock läckt ut. Stefan lever ihop med Magdalena, det är för övrigt hon som har hand om parets ekonomi. De bor i ett ordinärt svenskt folkhem där ett antal personer dyker upp, en efter en, just när sommaren nyss har övergått i höst. Män och kvinnor går in i huset, men ingen ser dem komma ut.

Redan i den preliminära listan över statister i filmen finner vi några intressanta namn. Jonas Sjöstedt är ett. Enligt utkastet till manuset låses han in nere i källaren, på direkten. Men - detta är verkligen ingen film för småbarn! - Stefan och Magdalena struntar faktiskt i binda honom. Sjöstedts rörelsefrihet är ju redan starkt begränsad, bakbunden som han är genom beslut av V-kongressen.

Preliminärt är även Gudrun Schyman uppsatt som statist. Men eftersom hon upplevs som besvärlig, brukar t.o.m. försöka lägga sig i regiarbetet, hoppas samtliga inblandade att kunna förbigå henne helt. Blir hon med förses hon med kraftiga lager silvertejp över hennes i särklass mest vitala del av kroppen. Och placerad i en dubbelt ljudisolerad skrubb nere i källaren, hon lär ju oavbrutet fabricera missnöjesyttringar i påtvingad mummelform.


Animerad text

Stefan är ju gammal metallare och har hemmavid konstruerat fiffiga grejer för att göra folk lite mer samarbetsvilliga, eller möra om man säger så. De tillgrips dock först i sista hand och det är i skrivande stund oklart i vilken omfattning så blir fallet i denna thriller.

Enligt trovärdiga källor kommer i alla fall Stefan själv (helt överraskande!) att utsättas för tortyr i dramat, en av Stefans repliker: "Tidigare har jag tvingats se de stora elefanterna dansa. Men det här!" Varning för ruggiga dansscener i filmen! Såvida nu inte censursaxen sätter stopp för det.

Gustav Fridolin är inte bara rörlig, han har kort stubin också. Men det är självfallet inte bara från Tomteblosset som han kallas internt som det blir skrik och skrän så det står härliga till. Och från fönstren i Stefans och Magdalenas gemensamma röda folkhem kommer åtskilligt kastas ut. Porslin ... möbler ... Ylva Johansson ... Det sistnämnda kommer med till visshet gränsande sannolikhet rendera ett högre utslag på Richterskalan. Johanssonskan är ju som bekant en oerhört omfattande varelse.

Visst skjutande ska också förekomma i dramat. Det är bland annat MP:s sifferpolitiska taleshen Per Bolund som försöker peppra alla rödfärgade inom synhåll fulla med ett par magasin smattrande sifferserier. Ra-ta-ta-ta-ta-ta-ta-ta-ta-ta ... 
Ra-ta-ta-ta-ta-ta-ta-ta-ta-ta ... Precisionen lämnar emellertid mycket övrigt att önska. Han övermannas därför snabbt och placeras även han i källarplanet, för vidare hantering vid ett senare tillfälle.

I den rymliga källaren finns för övrigt en trälåda i ett hörn. Märkligt lik den låda som ett gäng galna tyska terrorister tänkte placera dåvarande invandrarministern Anna-Greta Leijon i på 70-talet. Hoppsan! Och ingen utom Stefan vet vem som finns i hemliga lådan som det hörs konstiga ljud ifrån. "Mitt S i rockärmen", säger Stefan sammanbitet, "när allt annat är uttömt".

Ytterligare några repliker i det preliminära manusutkastet. Snåla Magdalena (skriker): "Det där kostar ju för fan också skjortan." Knipsluge Stefan (viskar i hennes öra): "Lugn! Fido kommer snart att gå med bar överkropp, det ska jag se till." (Fido är värdparets smeknamn på valpige Gustav.) Åsa (mumlande): "Dåliga vibbar, jag gillar verkligen inte klimatet härinne." Carin Jämtin (på improviserad värmländska): "Upp med hakan, Åsa. Efter regn kommer jordskred!"


Det här är en thriller som kommer att bli riktigt, riktigt bra. Kanske. Eller riktigt, riktigt dålig.


Stefan Löfven, A

8 kommentarer:

 1. Hej Bengt,
  mycket bra sammanfattat av husch-husch-Stefan. Undrar om han mot in vilja måste slänga in Jimmie gossen i källaren också .... på något sätt. Han och Gudrun kan väl vänslas därnere. I dagsläget verkar det ju som om det blir storpublik på premiären...tyvärr får man säga i detta läge. Man vet dock inte....kanske Fredrico regisserar sin egen film i lönndom med premiär samma tidpunkt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Kjell! Ja, det är väl inte omöjligt att Kalabaliken i Bender kommer att ersättas av det här i historieböckerna.

   Radera
 2. Löven kommer att falla i Tegnerlunden för där alldeles bredvid i det icke ordinära folkhemmet långt från förorten bor han som vill ta över tillsammans det gäng du så lysande beskrev. Hoppas det inte blir alltför livat så alla de som röstade på annat får huvudvärk. (Omkring L. bor nästan inga av rödfärg.)

  SvaraRadera
  Svar
  1. I samma trappuppgång (rapporterade medier direkt efter utnämningen) bor i alla fall Linda Thelenius, som Wiki bl.a. berättar följande om:
   Den 3 augusti 2006 tillkännagav Thelenius på en presskonferens på en krog i Gamla Stan[6] att hon skulle ägna sig åt politik framöver, som partiledare för det nystartade partiet vid namn Unika partiet. Enligt Aftonbladet m.fl. källor beställde Thelenius 203 000 riksdagsvalsedlar för sitt parti[7] vid Länsstyrelsen i Stockholms län den 31 juli. Det krävs ungefär 225 000 röster för att komma förbi fyraprocentspärren till riksdagen.
   I riksdagsvalet den 17 september 2006 fick Unika partiet 222 röster. I en intervju i Svenska Dagbladet[8] menade hon att detta är ett väljarstöd att bygga vidare på, och att hon tänker fortsätta som partiledare. 9 april 2008 skrev hon dock i sin blogg att hon aldrig tog projektet särskilt seriöst och att det aldrig fanns några verkliga planer på att försöka nå riksdagen.[9]
   Jag undrar om Thelenius får någon roll i thrillern? Är det hon som finns i hemliga lådan?

   Radera
  2. Tja, det bor många entusiaster i dom krokarna och har mer eller mindre drag i skorna.

   Radera
  3. Hehe, "entusiaster" var ett elegant ordval.

   Radera
 3. Undrar om den blir svartvit också, precis som de gamla stumfilmerna, med pianoklinket framfört av Anders Berglund?

  Fast visst har Reinfeldts kindpåsar vuxit uppseendeväckande på senare tid. Lägg därtill stenansiktet, det skeva gåtfulla leendet och den bottenlöst tomma blicken. Den gigantiska frysboxen i Sagerska palatset uppges vara välfylld med älghuvuden för kommande bruk. All rekvisita är på plats inför höstens premiär av storfilmen La Alleanza med Don Fredrik i huvudrollen. Övriga medverkande:
  Treasurer: Anders Borg
  Hitter: Jan Björklund
  Gunner: Annie Lööf
  Father: Göran Hägglund
  Consigliere: Per Schlingmann

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, vilken filmhöst det blir! Och befattningen consigliere fick ju sitt definitiva filmgenombrott i "Analyze this" där den stackars skötsamme psykologen blev indragen i maffiosovärlden med just titeln consigliere: http://youtu.be/L3YL83Qy778

   Radera

>

<$BlogItemCommentCount$> comments