17 juli 2014

Thrillern med Stefan Löfven - snart premiär!

Stefan Löfven, 1

Ända sedan Stefan Löfven valdes till huvudrollsinnehavare en bit in på 2012 har det planerats för den nyskapande filmen där verklig verklighet och annan verklighet liksom flyter ihop.

Det allra mesta i berättelsen kretsar förstås kring Stefan Löfven, till det yttre kanske en aning påminnande om en ärrad småtjuv av den gamla hederliga sorten. Ordknapp och finurlig, men trots det skumma verksamhetsområdet är det svårt att inte gilla karln. Till och med polisen gör det. Även om han i de ständigt återkommande förhören om ditten och datten på ett nästintill oslagbart sätt håller inne med allt.

Att verkligen väga varje ord på guldvåg och sedan låsa in lejonparten av dem i ett sprängsäkert kassaskåp är något av Stefans adelsmärke. Tystnaden är hans signum.

Vilka hemligheter bär Stefan på? Vilka är hans avsikter? Vad är han ute efter? Hur tänker han? Vad planerar han? Vilka B-planer har han? Vad finns bortom tystnaden? Vad har han i sin källare? Vem har han i sin källare? Det är något av ramen i detta spänningsfyllda drama. Plus: hur kommer vi nästan tio miljoner grannar till Stefan att påverkas av vad som sker i hans hus?

Trots att premiären närmar sig med stormsteg är manuset inte på långa vägar färdigt, det författas undan för undan under produktionens gång. Somligt har dock läckt ut. Stefan lever ihop med Magdalena, det är för övrigt hon som har hand om parets ekonomi. De bor i ett ordinärt svenskt folkhem där ett antal personer dyker upp, en efter en, just när sommaren nyss har övergått i höst. Män och kvinnor går in i huset, men ingen ser dem komma ut.

Redan i den preliminära listan över statister i filmen finner vi några intressanta namn. Jonas Sjöstedt är ett. Enligt utkastet till manuset låses han in nere i källaren, på direkten. Men - detta är verkligen ingen film för småbarn! - Stefan och Magdalena struntar faktiskt i binda honom. Sjöstedts rörelsefrihet är ju redan starkt begränsad, bakbunden som han är genom beslut av V-kongressen.

Preliminärt är även Gudrun Schyman uppsatt som statist. Men eftersom hon upplevs som besvärlig, brukar t.o.m. försöka lägga sig i regiarbetet, hoppas samtliga inblandade att kunna förbigå henne helt. Blir hon med förses hon med kraftiga lager silvertejp över hennes i särklass mest vitala del av kroppen. Och placerad i en dubbelt ljudisolerad skrubb nere i källaren, hon lär ju oavbrutet fabricera missnöjesyttringar i påtvingad mummelform.


Animerad text

Stefan är ju gammal metallare och har hemmavid konstruerat fiffiga grejer för att göra folk lite mer samarbetsvilliga, eller möra om man säger så. De tillgrips dock först i sista hand och det är i skrivande stund oklart i vilken omfattning så blir fallet i denna thriller.

Enligt trovärdiga källor kommer i alla fall Stefan själv (helt överraskande!) att utsättas för tortyr i dramat, en av Stefans repliker: "Tidigare har jag tvingats se de stora elefanterna dansa. Men det här!" Varning för ruggiga dansscener i filmen! Såvida nu inte censursaxen sätter stopp för det.

Gustav Fridolin är inte bara rörlig, han har kort stubin också. Men det är självfallet inte bara från Tomteblosset som han kallas internt som det blir skrik och skrän så det står härliga till. Och från fönstren i Stefans och Magdalenas gemensamma röda folkhem kommer åtskilligt kastas ut. Porslin ... möbler ... Ylva Johansson ... Det sistnämnda kommer med till visshet gränsande sannolikhet rendera ett högre utslag på Richterskalan. Johanssonskan är ju som bekant en oerhört omfattande varelse.

Visst skjutande ska också förekomma i dramat. Det är bland annat MP:s sifferpolitiska taleshen Per Bolund som försöker peppra alla rödfärgade inom synhåll fulla med ett par magasin smattrande sifferserier. Ra-ta-ta-ta-ta-ta-ta-ta-ta-ta ... 
Ra-ta-ta-ta-ta-ta-ta-ta-ta-ta ... Precisionen lämnar emellertid mycket övrigt att önska. Han övermannas därför snabbt och placeras även han i källarplanet, för vidare hantering vid ett senare tillfälle.

I den rymliga källaren finns för övrigt en trälåda i ett hörn. Märkligt lik den låda som ett gäng galna tyska terrorister tänkte placera dåvarande invandrarministern Anna-Greta Leijon i på 70-talet. Hoppsan! Och ingen utom Stefan vet vem som finns i hemliga lådan som det hörs konstiga ljud ifrån. "Mitt S i rockärmen", säger Stefan sammanbitet, "när allt annat är uttömt".

Ytterligare några repliker i det preliminära manusutkastet. Snåla Magdalena (skriker): "Det där kostar ju för fan också skjortan." Knipsluge Stefan (viskar i hennes öra): "Lugn! Fido kommer snart att gå med bar överkropp, det ska jag se till." (Fido är värdparets smeknamn på valpige Gustav.) Åsa (mumlande): "Dåliga vibbar, jag gillar verkligen inte klimatet härinne." Carin Jämtin (på improviserad värmländska): "Upp med hakan, Åsa. Efter regn kommer jordskred!"


Det här är en thriller som kommer att bli riktigt, riktigt bra. Kanske. Eller riktigt, riktigt dålig.


Stefan Löfven, A