6 juli 2014

Roboten från Maramö

Annie Lööf 1, animering

Det ligger onekligen något självförminskande, nästintill självutplånande i de fem ord som Centerledaren betecknat som kärnan i sin politiska filosofi. Visst är det rörande.

Men eftersom jag tidigare arbetat som kombinerad nyhetsnedskrivare och nyhetsuppläsare på radion är jag såsom yrkesskadad extremt uppmärksam på betoningarnas betydelse. Så ett par garderande tolkningar kan vara på sin plats.

Robot-Annie kan hypotetiskt mena att människan ska STÅ i centrum, eftersom de med skattemedel finansierade träbänkarna av besparingsskäl måste dras in. Men kan detta verkligen utgöra kärnbudskapet i ett riksparti? Ytterligare en alternativ tolkning är att om en människa ska stå så ska han eller hon göra det i CENTRUM, ingen annanstans. Men eftersom detta inte kan betecknas som särskilt liberalt förefaller detta alternativ inte heller särskilt troligt.


Robot-Annie har givetvis det största ordförrådet av riksdagens nio partiledare. Det har Dagens Nyheter slagit fast med statistikens hjälp. Men det är en självklarhet eftersom hela Svenska Akademiens ordlista (SAOL) matades in i Annie redan från start. Och självfallet har det under åren låtits göra uppdateringar/uppgraderingar i Robot-Annie av den aktuella svenska ordarsenalen.

Men att kunna samtliga svenska glosor är inte alltid av godo. Det gäller också att i alla fall göra sig så pass begriplig att Peter Englund och Horace Engdahl i Akademien inte tvingas konsultera ordböcker sedan de hört Annie. Och en sak till. Robot-Annie har trots sitt oerhört rika ordförråd en klar fallenhet för slitna och tomma fraser. Någon skruv som inte är tillräckligt hårt åtdragen i denna annars helt fulländade robotskapelse?


– Jag brinner för entreprenörskap, jag brinner för att människor som är utsatta ska få en möjlighet till trygghet och egen försörjning, och jag brinner för en grönare värld. (SR Dalarna/Dalanytt 2011-08-17) 
("Vilken ministerpost vill du ha?") – Jag brinner för både miljö-, närings- och landsbygdsfrågor men har inte bestämt mig. (Aftonbladet, 2011-09-19.)
– Jag brinner för värderingar, för att förändra saker rent konkret. (Veckans Affärer, 2013-01-10.) 
– Jag brinner för jobb och företagande i hela landet, för ungas jobb och småföretagens villkor. Jag brinner också för resultat för miljön, att minska gifterna i vår vardag. (Smålands-Tidningen, 2014-07-02.)
– Det här är ett problem och något av det jag brinner allra mest för. Vi har en lång väg kvar innan kvinnor har samma förutsättningar som männen. ("Möt Annie Lööf", Centerpartiets hemsida.)
– Jag brinner för Stureplan. (Flashback, 2011-09-25.) Hoppsan, just det här citatet skulle nog inte ha kommit med här.


Annie Lööf 3, bild

Det är givet att när Robot-Annie emellanåt avbildas i mänsklig gestalt så blir det alltid något flammande brandgult kring henne. För övrigt var det en brand i elkablagen i Robot-Annie som var orsaken till att hon under en period surrade hej vilt om månggifte, slopad skolplikt, helt fri invandring, avskaffande av lagen om anställningsskydd och slopad arvsrätt. Det var som bekant ungefär samtidigt som fokus i medierna även låg på den ögonbrynshöjande företeelsen Stureplanscentern inom det tidigare Bondeförbundet.

I bondeland är också Robot-Annie konstruerad. Efter ritningar från Kungliga Tekniska högskolan i Stockholm inleddes det praktiska ihopsättandet 1982, och i juli 1983 stod underverket klart i byn Maramö utanför småländska Värnamo.

Nu är ju inte konkurrensen direkt stenhård ("Den politiska eliten sällan klassens ljus", som det har beskrivits), men Robot-Annie var förstås allra överst på prispallen när Lärarnas tidning gjorde en sammanställning över alla ledande politikers snittbetyg i gymnasiet. Högsta betyg i samtliga ämnen för Annie. Självfallet.

Med tanke på bakgrund och på intelligens är det mycket märkligt att Robot-Annie inte gett sitt parti en tydlig nygammal inriktning. Det är konstigt att hon avstått från att utgå från rötterna, både sitt partis och sina egna, ett mysterium att hon gett blanka tusan i det högst sannolikt vinnande konceptet för sitt parti.

Vi flytt' int'! stod det förr på nålmärkena bland folket ute i bygderna. Vi syns int'! står det på märkena idag. Okej, det kanske inte direkt finns märken med sådan text idag. Men det borde verkligen göra det.

Det finns idag inget parti i svensk politik som prioriterar landsbygden. Och här står nu Robot-Annie med fotbollen framför vidöppet motståndarmål. Men hon skjuter inte. Utan till stor förvåning börjar hon istället dribbla framför målet. Det finns ju ingen att dribbla bort, det är ju totalt motståndartomt. Det är så att hon nästintill dribblar bort sig själv i ensamt majestät. Och inget mål blir gjort. Med en tydlig profil som Sveriges landsbygdsparti (vilket förstås är något annat än ett intresseparti för landets kvarvarande bönder) är det väl fullt möjligt att Centern skulle kunna ligga omkring 10 procent i väljarstöd.

Jättefrågan är förstås om perfekta Robot-Annie verkligen är perfekt för Centerpartiet. Det finns all anledning att tvivla på det.


Annie Lööf 2, bild

Diverse länkar:
Politikernas betyg (Lärarnas tidning, 2012-11-28.)
Politikernas ordförråd (Dagens Nyheter, 2014-06-18.)
Centerpartiets dag under Almedalsveckan 2014 (Dagens Nyheter, 2014-07-06.)