29 maj 2012

Trädmord - återigen

trädmord

I duggregn sent igår eftermiddag upptäcker jag tre giftampuller i vart och ett av de två pilträden. Men det är fullt möjligt att det är fler i de bägge träden i Hammarby Sjöstad, strax söder om Södermalm i Stockholm. Det är sedan jag fått höra om nya trädmord i Stockholm som jag kollar träden, som finns bara något kvarter från där jag bor.
"Trädmord" låter säkert överdrivet för en del. Men det tycks numera vara ett allmänt vedertaget ord - i takt med att den här formen av sabotage verkar ha blivit vanligare.


trädmord
Inläggets tre bilder är tagna igår och gäller alltså de drabbade pilträden i Hammarby Sjöstad.
Men för halvannan vecka sedan upptäcktes att två häggar på Södermalm förgiftats. Förra året var också Hammarby Sjöstad drabbat, då var det giftampuller som borrats in i tio pilträd i en annan del av bostadsområdet. Också förra året hände samma sak med sex pilar på Norr Mälarstrand på Kungsholmen. Och året dessförinnan hade någon/några bestämt sig för att ta död på ett 20-tal träd i Gröndal i sydvästra Stockholm.

Allt har förstås polisanmälts. Men vad har då polisen gjort? Svaret är: ingenting, och förundersök- ningarna har snabbt lagts ner. Herregud - att i sådana här fall hitta den skyldige är faktiskt inte som att leta efter en nål i en höstack.

Alla träd som förgiftats är strandnära. Den/de som plötsligt får påtagligt bättre sjöutsikt när träden försvinner är i vart och ett av fallen fullständigt identifierbara och inte heller särskilt många. Obegripligt att det ska vara så svårt för polisen att få tag på de skyldiga. Just detta uppmuntrar ju bara till fler sådana här trädmord, om man nu ska använda det uttrycket. Om polisen kunde ha vänligheten att anstränga sig i
 åtminstone ett av fallen - gärna det senaste nu i Hammarby Sjöstad - så skulle det mycket väl kunna leda till att dessa träddåd i alla fall inte ökar.

trädmordEfter en koll på nätet verkar det som om de två döende pilträden i Sjöstan förgiftats med något som heter ecoplug. Innehåller giftet glyfosat som frigörs när det hamras in i trädet. Det tycks både vara lätt och billigt att få tag på. Usch.

Det visar sig också att lokaltidningen Södermalmsnytt efter tips skrivit om de nya trädmorden i Sjöstan i nätupplagan (papperstidningen kommer senare i veckan). Några fakta från tidningen:


Träden är 10-15 år gamla. Men hur länge de dödsdömda pilarna kommer att finnas kvar vet ingen. Och det är vi skattebetalare som ännu en gång får ställa upp när någon/några trott sig kunna fixa bättre utsikt. Denna gång kostar det 50.000 att köpa in ersättningsträd ...