29 maj 2012

Trädmord - återigen

trädmord

I duggregn sent igår eftermiddag upptäcker jag tre giftampuller i vart och ett av de två pilträden. Men det är fullt möjligt att det är fler i de bägge träden i Hammarby Sjöstad, strax söder om Södermalm i Stockholm. Det är sedan jag fått höra om nya trädmord i Stockholm som jag kollar träden, som finns bara något kvarter från där jag bor.
"Trädmord" låter säkert överdrivet för en del. Men det tycks numera vara ett allmänt vedertaget ord - i takt med att den här formen av sabotage verkar ha blivit vanligare.


trädmord
Inläggets tre bilder är tagna igår och gäller alltså de drabbade pilträden i Hammarby Sjöstad.
Men för halvannan vecka sedan upptäcktes att två häggar på Södermalm förgiftats. Förra året var också Hammarby Sjöstad drabbat, då var det giftampuller som borrats in i tio pilträd i en annan del av bostadsområdet. Också förra året hände samma sak med sex pilar på Norr Mälarstrand på Kungsholmen. Och året dessförinnan hade någon/några bestämt sig för att ta död på ett 20-tal träd i Gröndal i sydvästra Stockholm.

Allt har förstås polisanmälts. Men vad har då polisen gjort? Svaret är: ingenting, och förundersök- ningarna har snabbt lagts ner. Herregud - att i sådana här fall hitta den skyldige är faktiskt inte som att leta efter en nål i en höstack.

Alla träd som förgiftats är strandnära. Den/de som plötsligt får påtagligt bättre sjöutsikt när träden försvinner är i vart och ett av fallen fullständigt identifierbara och inte heller särskilt många. Obegripligt att det ska vara så svårt för polisen att få tag på de skyldiga. Just detta uppmuntrar ju bara till fler sådana här trädmord, om man nu ska använda det uttrycket. Om polisen kunde ha vänligheten att anstränga sig i
 åtminstone ett av fallen - gärna det senaste nu i Hammarby Sjöstad - så skulle det mycket väl kunna leda till att dessa träddåd i alla fall inte ökar.

trädmordEfter en koll på nätet verkar det som om de två döende pilträden i Sjöstan förgiftats med något som heter ecoplug. Innehåller giftet glyfosat som frigörs när det hamras in i trädet. Det tycks både vara lätt och billigt att få tag på. Usch.

Det visar sig också att lokaltidningen Södermalmsnytt efter tips skrivit om de nya trädmorden i Sjöstan i nätupplagan (papperstidningen kommer senare i veckan). Några fakta från tidningen:


Träden är 10-15 år gamla. Men hur länge de dödsdömda pilarna kommer att finnas kvar vet ingen. Och det är vi skattebetalare som ännu en gång får ställa upp när någon/några trott sig kunna fixa bättre utsikt. Denna gång kostar det 50.000 att köpa in ersättningsträd ...

6 kommentarer:

 1. Och polisen gör ingenting. Bengt det är ju ingen nyhet. Svenska poliser är världens mest bekväma poliser som föredrar fikat och gemensamma sköna luncher. Resten av tiden utfylls med pappersarbete. Varken träd eller människor prioriteras.
  Det finns ju en orsak till varför människorna inte anmäler inbrott och rån för det händer ju ändå inget. Inte ens om det finns bevis.
  Faktura skojerier kommer att fortsätta då den är mer lönsamt än narkotika handel osv.
  Sverige har blivit en paradis för dem ljusskygga. och trädmördare är inget undantag. Det blir nog fler för att åka fast är ju obefintligt. Och de som gör det är bara egotrippade arsle , som kan inte tänka längre än näsan räcker.
  Å vad jag är upprörd över hur saker ser ut idag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, polisens ineffektivitet (ett av många sätt som man kan uttrycka det på) är ju tyvärr ingen nyhet. Senast har exvis SvD kört en längre serie om "vardagsbrottsligheten".
   Och när det gäller den här typen av brott (trädmord) har ju rimligen polisen allt serverat. Öppet mål i utredningsarbetet, men han/hon som ska skjuta går istället och fikar. Till och med franske poliskommissarien Clouseau skulle ha grejat det hela.

   Radera
 2. Håller med Antonia. Och inte blir det bättre av att vi plågas av en så kallad landsbygdsminister som betraktar träd enbart som produktionsenheter. Fast dit räknas knappast träden som växer i städer och snarare utgör en kostnad. Ack ja.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Undrar om Eskil egentligen också betraktar den betydligt yngre donna som han nyligen fått tag på enbart som en produktionsenhet. Det ska ju hursomhelst bli barn inom kort.

   Radera
 3. Där har du en poäng! :-) Själv ser han sig säkert som ett ståtligt fröträd med god stamtavla vars plikt är att traktera kotte.

  SvaraRadera
 4. Om inte, nu på lite äldre dar, intresset för textilier hade varit så pass stort hade han säkert kandiderat till partiledarposten efter Maud O.
  Med textilier avser jag givetvis kjoltyg.

  SvaraRadera

>

<$BlogItemCommentCount$> comments