21 januari 2012

Frälsare och grodmän

Håkan Juholt

Håkan JuholtMinnet är ibland kort. Men det är ju faktiskt bara tio månader sedan som Håkan Juholt sågs som den store Frälsaren av åtskilliga i partiet. Istället blev det grodor, tavlor och internt krypskytte - och ytterligare ras i opinionsmätningarna.

Längtan efter en Frälsare säger onekligen en hel del om tillståndet hos Socialdemokraterna. Ett parti i nöd. Efter Juholts avgångsbesked lär många ännu en gång ropa högt efter Margot Wallström. Borta från svensk politik i massor av år. Har alltid sagt nej till uppdraget och kommer alltid att säga nej.


Valberedningen med Berit Andnor i spetsen gjorde ett uruselt jobb förra året. Den sympatiske gamängen med politiska kunskapsbrister kunde aldrig bli en bra partiledare. Vilket han troligen själv innerst inne vetat hela tiden.

Men samtidigt måste man imponeras av somligt hos honom. En ypperlig retoriker och debattskicklig som få. Och vilken energi och kämpaglöd. Hur har karln, 50 år i september, orkat månad efter månad med "en mikrofon under hakan" mest hela tiden?

Mediedrev? Häxjakt? Nej! Men jag tycker oerhört illa om att journalister och fotografer när det stormar står och stampar vid politikers och andra makthavares hem och bostäder. Detta måste alltid få vara en skyddad och fredad zon. Nu blev Juholt påhoppad av reportrar redan på morgnarna utanför bostaden i Västertorp. Och tillbaka i Oskarshamn efter två riktigt tuffa dagar - vad väntar utanför huset? Jo, ett gäng reportrar. Då har den upphetsade nyhetsjakten gått för långt. Men andra tycker annorlunda ...

Den här gången lär Socialdemokraterna satsa på ett "säkert kort" som ny partiledare.
Trots att han förra gången det var dags sa nej och dessutom inte har en riksdagsplats så är mitt tips Pär Nuder. Jag hoppas att den begåvade Nuder övertalas denna gång. Folkligheten är det förvisso sig och så med. Men han har den för Socialdemokraterna just nu så viktiga auktoriteten - och en del annat. Andrahandstipset är Thomas Östros. Inga grodmän precis. Knappast frälsartyper heller. Utan två rätt tuffa killar.


Pär NuderThomas ÖstrosAftonbladet, strax efter klockan 15:
Aftonbladet
I medierna: ABExprSVTSVT 2SVT 3SvDSvD 2DNDN 2DN 3.