7 november 2011

Frankrikes president grovt förolämpad

Nicolas SarkozyDet avslutade G20-mötet urartade totalt sedan den amerikanske presidenten Barack Obama kränkt den franska presidenten Madame Nicola Sarkozy å det grövsta.
Att oerhört tydligt antyda att han tycker att den franska president- kollegan är ful, det är inte bara oförskämt och omdömeslöst utan även totalt obegripligt.

Madame Sarkozy är efter toppmötet i den franska bad-och filmorten Cannes oerhört sårad, hon har ju alltid varit väldigt mån om sitt yttre.
Och fransmännen rasar. Detta var att spotta den franska fanan rakt i ... ja, om inte i ansiktet, så i vart fall i det vita fältet i mitten på den så stolta franska flaggan och nationssymbolen. "Yes, We Cannes!" sa ju Obama redan för flera år sedan. Det enda som han själv kan är tydligen att komma med oförskämdheter.

Ingen vet vad som kommer att hända nu. Världen håller andan.
Carla Bruni-SarkozyNicola Sarkozys man, lökförsäljaren Carlo Bruni-Sarkozy (till höger på bilden) har sagt till den franska nyhetsbyrån AFP att han är chockad. Tacka för det!

Här i Sverige har ju de flesta ett helt domi- nerande anglosaxiskt intresse och vet väldigt lite, om ens något, om presidenten i Frankrike. Född 1955 (kan man verkligen inte tro!). Pappan invandrad ungrare, mamman med grekisk-judiska anor. President sedan 2007. Före det advokat, borgmästare, regionråd och minister.


Dominique Strauss-KahnPresidentval nästa år. Troligen svåraste konkurrenten Dominique Strauss-Kahn försvann ganska tidigt, efter en del trubbel på ett hotell i New York. Nu blir det istället en man som Socialistpartiet ställer upp med för att slåss om presidentskapet.

Det ser ändå tufft ut för sköna Nicola Sarkozy. I alla fall enligt opinionsmätningarna. Hon har problem både med imagen och politiken, skrev SvD för ett tag sedan.


Inget vidare utgångsläge heller för oförskämde Barack Obama som nästa år också ska försöka få en andra mandatperiod som president.


Attacken mot Nicola Sarkozy under G20-mötet kan ju ha berott på gammalt groll. Att Obama fortfarande är sur på den franska presidenten för att hon tidigare har försökt att lägga sig i amerikansk inrikespolitik.


Fast - lite kul var det ändå ...


Barack Obama ser Nicolas Sarkozy på tv.

Frankrikes president Nicola Sarkozy: Douze points! Tycker ju vi andra! Eller?


Detta har hänt:

Aftonbladet: Obamas hån mot SarkozyLÄS MER: Inlägg 2012-05-01, apropå franska presidentvalet: "Betjänten riktigt illa ute".