20 november 2011

Angela Merkel och dundertabben

Angela Merkel i internationell press.John Cleese/Basil Fawlty
Efter rubrikerna i världspressen är det självklart vad Tysklands förbundskansler Angela Merkel helt enkelt måste ha i julklapp. En absolut nödvändighet. Inte minst som en ständig påminnelse för henne själv. Så att det som skett aldrig någonsin händer igen. Aldrig, aldrig, aldrig, aldrig, aldrig.
Angela Merkel och Barack Obama.
Denna t-shirt - sänd i paket från Stockholm, Schweden - kommer dessutom vara ett mycket användbart klädesplagg i representativa sammanhang. Exempelvis när förbundskanslern ska äta (och dricka) middag tillsammans med den amerikanske presidenten och kanske några till.

Ett högst välkommet tillskott i Angela Merkels garderob.
För att hon må som Tysklands regeringschef vara världens mäktigaste kvinna. Men sannerligen även världens sämst klädda. Alla dessa robusta dräkter & kavajer à la Den Stora Tristessen. Och när hon vid ett tillfälle lämnade sin egen variant av tyskt klädformulär 1A för kvinnliga toppolitiker blev det full mediestorm. Med all rätt: Merkel chockade med urringning. Angela Merkel behöver verkligen stöd i klädfrågor - och ett litet stödpaket skickas alltså från Schweden.

Konrad Adenauer.Helmut Kohl.Men i det stora hela är kläderna en marginell bisak. Det viktigaste är givetvis "Det". Vi har ju alltid, alltid försökt undvika att nämna "Det" när vi träffar tyskar. Och så kommer tyska Merkel och fullständigt vrålar "Det" över hela jordklotet. Hur i hela fridens namn kunde hon? Undrar Basil och andra.

Företrädarna som förbundskansler gjorde aldrig sig skyldiga till liknande dundertabbar. Givetvis inte.


Förbundskonrad Adenauer nämnde aldrig "Det". Ja, de flesta sa visst "förbundskansler Konrad Adenauer". Men Sven Lindahl, nyhetsuppläsaren nummer 1 i forntidens svenska television, kallade honom vid något tillfälle just Förbundskonrad Adenauer. Och jag tror minsann att Lindahl hade rätt, då några år in på 60-talet.

Vi icke-tyskar har aldrig (eller bara av misstag) nämnt "Det". Och inte Adenauer. Och inte förbundskanslern som gav tysk mat ett ansikte. Ja, egentligen inte bara ett ansikte. Utan totalt 160 kilo manskropp.


Vi talar om Helmut Kohl, förbundskanslern 1982-1998.
Regeringschefen stoppade i sig allt som han kom över. Enligt gamle S-hövdingen Göran Persson glufsar Kohl ofta i sig stora mängder rent smör (!). Men favoriten lär har varit - och är - den regionala tyska specialiteten suggmage: magsäck från en gris med fläsk, potatis, kryddor m m som fyllning.

Vid närmare eftertanke sa Helmut Kohl väldigt lite som förbundskansler. Munnen var upptagen av annat.


Oavsett vilket: glöm aldrig! Nämn aldrig någonsin "Det", med tyskar närvarande. 
Ett gott råd som vi ju har fått. Hmm. Vilket gigantisk mental kortslutning som Angela Merkel måste ha fått. Oj! Oj! Oj!

14 kommentarer:

 1. Men det visar att kanske kan de själva ta ett steg ifrån andra världskriget istället för att sitta fast i den i all evighet.

  Merkels icke klädstil för övrigt både irriterande och befriande. Irriterande för om någon så hon skulle kunna ha nån rådgivare sidan om, men samtidigt är också skönt att hon faktiskt tycker att andra saker är bra mycket viktigare än vad hon har på sig. Särskilt i en årtionde där modebloggare växer som obehandlade gräs.

  SvaraRadera
 2. Hej Antonia! Fast det tog nog - med all rätt - några årtionden innan man kunde skämta om kriget. Också. Episoden från Fawlty Towers är från mitten på 70-talet. 'Allå, 'allå, 'emliga armén från början på 80-talet och framåt - där det exvis skämtas om att skjuta byinvånare på torget osv osv osv.
  Merkels klädstil påminner en hel del om Maud Olofssons. De är för övrigt ungefär lika gamla (-54/-55) - och har ungefär lika stor kroppshydda. Även om det skiljer en del i höjd över havet.

  SvaraRadera
 3. Kohl kallades väl också pga sitt rikliga matintag ofta för Bundeskassler.

  SvaraRadera
 4. Stackare, att hon inte lärt sig grundreglerna!

  Fast jag kan hålla med Antonia, att det faktiskt är bra att de kan prata om det, för det som hänt har hänt och det går ju inte att gömma det. Se bara vad som hände när Ryssland försökt gömma Tjernobylolyckan... det funkade ju inte så länge ;)

  Gillar Youtubeklippet med :)
  Ha det bra

  SvaraRadera
 5. Haha! "Merkel warns of worst crisis since second World War". Hon syftar givetvis på den kris som
  kommer att uppstå för att hon i samma andetag nämner just "det". En hundraprocentig självuppfyllande profetia. Riktig smart, oslagbar egenreklam, i alla fall om hon tänkt sig en karriär som sibylla i besserwisserbissnissen efter politiken.

  SvaraRadera
 6. Hej Nonsensakuten! Sökte på Google efter Helmut Kohl och hans vikt.

  Fick fram en lovande SVT-artikel med en ingress som i alla fall kunde tolkas som att karln väger som en mindre personbil.

  Tog en skärmdump. Men den försvann.

  Och SVT-artikeln var putz weg när jag sökte efter den igen. Kanske var det bara en dröm.

  Och Helmut (varför i jösse namn döper inga svenskar sina nyfödda gossar till det?) väger ju blott 160 kilo.

  SvaraRadera
 7. Hej Hanna! Ja, klippet är en dunderklassiker. Alla har sett det. Utom Angela.

  SvaraRadera
 8. Hej Jernis! Ja, tyskarna är oslagbara. I synnerhet Angela.
  Och det var himla tur att det inte var Helmut Kohl som dök upp i den urringning som rapporteras om i Expr-länken.
  DET skulle minsann ha lett till en ännu större mediestorm (än om den merkelska diton).

  SvaraRadera
 9. Kanske mest kloka jämförelsen av tysk ledare, men är kanske dags att gå vidare. I VM 2006 anlitades John Cleese för att på ett skämtsamt sätt få britter att inte nämna "Det" under vistelsen i Tyskland. Även den Pythonskt närbesläktade "funny walk" skulle användas restriktivt samt vissa gymnastiska armövningar.

  Jämförelsen med WW2 är lite drastisk, men ser inte så ljust ut hos fru Europas ekonomiska hälsotillstånd.

  SvaraRadera
 10. Man kan inte få för mycket Fawlty Towers! :) Passar bra till ditt inlägg dessutom. Grymt!

  SvaraRadera
 11. Hej Gubben! Hehe ...

  SvaraRadera
 12. Hej Walker! Fast det är märkligt att åtskilliga ekonomiska/finansiella bubblor larmas det om först fem ÖVER tolv. Trots alla högavlönade experter (i vid mening). Grekland, exempelvis, har ju inte varit ett slutet och "hemligt" land i paritet med Nordkorea.

  SvaraRadera
 13. Hej Anders! Fast man kan få för mycket av Helmut Kohl. Hälften räcker. Dvs cirka 80 kilo.

  SvaraRadera

>

<$BlogItemCommentCount$> comments