29 november 2011

Thomas Östros - drömkillen som tar över

Mats Knutson

Sveriges Televisions inrikespolitiske kommentator Mats Knutson dök häromnatten upp i drömmen. Mats Knutson har ju magiska förmågor och kan med auktoritet slå fast de rätta numren vid kommande lottodragningar. Trav kan han också - men den här gången handlade de knutsonska orakelorden om hans huvudsakliga ämnesområde: svensk politik. Efter en titt i kristallkulan.

Thomas Östros tar över efter Håkan Juholt - och blir Socialdemokraternas nye partiordförande!

Kan min dröm (som åtskilliga säkert vill kalla mardröm) ha att göra med det fynd som jag i helgen gjorde i en då ännu ej genomgången flyttkartong? Äntligen!!! Ja, äntligen återfann jag den allra bästa inrikespolitiskt relaterade text som skrivits under senaste åren. Strixredaktionen med Erik Blix vid rodret fick konstigt nog aldrig Stora Journalistpriset för avslöjandet 2003. Mycket märkligt.

Strix
Ska förstås erkännas att det här är journalistiskt hantverk av en totalt annan kaliber än den bild som jag förmedlade i ett tidigare inlägg här på bloggen: Valaffischer med det lilla extra. Observera att Thomas Östros var fullt utbyggd 2006 och alltså redan då redo att ta över (efter Göran Persson; istället blev det ju Mona Sahlin). Notera också att Östros sitter som partiledare bara till 2018, rimligtvis efter valet det året.

Mats KnutsonSläng dig i väggen, Mats Knutson! Strix var först. Och i verkligheten - inte i drömmen.

Men allvarligt talat. Det kan inte vara många som tror att Håkan Juholt blir kvar som partiledare så värst länge till. Han var en nödlösning för en valberedning i tidsnöd ledd av Berit Andnöd (korr: Andnor). Detta sedan falanger inom partiet blockerat de starkaste kandidaterna - varav Thomas Östros med stor sannolikhet var allra hetast.

Ämnet är vid det här laget ganska uttjatat. Men kort sagt - och först och främst: Håkan Juholt är ett par nummer för liten för den stora S-ledarkostymen. Är alldeles för yvig och ostrukturerad, och har inte kapaciteten för uppdraget. Den sista meningen är ett citat från Håkan Juholt själv - en dryg veckan innan valberedningen föreslog honom som partiledare, lyssna här på det 2 minuter korta SR-klippet (finns faktiskt också en hänvisning på Wikipedia).


Visst efterträds Håkan Juholt ganska snart av Thomas Östros - som alltså knappast kan beskrivas som yvig och ostrukturerad.


Det här gången satsar valberedningen på ett s k säkert kort. Och som sitter i riksdagen. Och som har erfarenhet som minister. Och givetvis: som inte säger benhårt "nej!".


Några som av ett eller flera av de skälen faller bort direkt: Margot Wallström (förstås), Pär Nuder (som jag själv tycker är lämpligast), Thomas Bodström, Mikael Damberg, Veronica Palm, Tomas Eneroth. 
Sven-Erik Österberg? Finns det någon form av liv där ute i universum? Finns det någon form av liv där inne i Sven-Erik Österberg? Färglösare än den mannen får man leta efter. Även om han rimligen borde vara röd gubbe.

Den här gången kommer inte exempelvis det vänsterdominerade Skånedistriktet att tillåtas blockera valet av den mer högerbetonade S-mannen Östros. Kanske får vänstern inom partiet som kompensation sin Veronica Palm som partisekreterare.

Den allra närmaste tiden kan mycket väl bli dramatisk. Kommande helg samlas partiets förtroenderåd och 7 december blir den så högintressanta stora opinionsmätningen från Statistiska Centralbyrån offentlig.


"Sista striden ..." kanske Thomas Östros inledde i SVT:s Agenda nyligen. Där han både vägrade säga att han hade förtroende för Håkan Juholt och samtidigt sågade stora delar av partiets nuvarande politik.


Vem vet? Superfolkliga charmtrollet Thomas Östros kanske kommer leda till jättevågen här i landet. Eller i alla fall en eller annan enmansvåg. Eller så. Hurra!


Thomas Östros

PS Senare i medierna: AB.