29 november 2011

Thomas Östros - drömkillen som tar över

Mats Knutson

Sveriges Televisions inrikespolitiske kommentator Mats Knutson dök häromnatten upp i drömmen. Mats Knutson har ju magiska förmågor och kan med auktoritet slå fast de rätta numren vid kommande lottodragningar. Trav kan han också - men den här gången handlade de knutsonska orakelorden om hans huvudsakliga ämnesområde: svensk politik. Efter en titt i kristallkulan.

Thomas Östros tar över efter Håkan Juholt - och blir Socialdemokraternas nye partiordförande!

Kan min dröm (som åtskilliga säkert vill kalla mardröm) ha att göra med det fynd som jag i helgen gjorde i en då ännu ej genomgången flyttkartong? Äntligen!!! Ja, äntligen återfann jag den allra bästa inrikespolitiskt relaterade text som skrivits under senaste åren. Strixredaktionen med Erik Blix vid rodret fick konstigt nog aldrig Stora Journalistpriset för avslöjandet 2003. Mycket märkligt.

Strix
Ska förstås erkännas att det här är journalistiskt hantverk av en totalt annan kaliber än den bild som jag förmedlade i ett tidigare inlägg här på bloggen: Valaffischer med det lilla extra. Observera att Thomas Östros var fullt utbyggd 2006 och alltså redan då redo att ta över (efter Göran Persson; istället blev det ju Mona Sahlin). Notera också att Östros sitter som partiledare bara till 2018, rimligtvis efter valet det året.

Mats KnutsonSläng dig i väggen, Mats Knutson! Strix var först. Och i verkligheten - inte i drömmen.

Men allvarligt talat. Det kan inte vara många som tror att Håkan Juholt blir kvar som partiledare så värst länge till. Han var en nödlösning för en valberedning i tidsnöd ledd av Berit Andnöd (korr: Andnor). Detta sedan falanger inom partiet blockerat de starkaste kandidaterna - varav Thomas Östros med stor sannolikhet var allra hetast.

Ämnet är vid det här laget ganska uttjatat. Men kort sagt - och först och främst: Håkan Juholt är ett par nummer för liten för den stora S-ledarkostymen. Är alldeles för yvig och ostrukturerad, och har inte kapaciteten för uppdraget. Den sista meningen är ett citat från Håkan Juholt själv - en dryg veckan innan valberedningen föreslog honom som partiledare, lyssna här på det 2 minuter korta SR-klippet (finns faktiskt också en hänvisning på Wikipedia).


Visst efterträds Håkan Juholt ganska snart av Thomas Östros - som alltså knappast kan beskrivas som yvig och ostrukturerad.


Det här gången satsar valberedningen på ett s k säkert kort. Och som sitter i riksdagen. Och som har erfarenhet som minister. Och givetvis: som inte säger benhårt "nej!".


Några som av ett eller flera av de skälen faller bort direkt: Margot Wallström (förstås), Pär Nuder (som jag själv tycker är lämpligast), Thomas Bodström, Mikael Damberg, Veronica Palm, Tomas Eneroth. 
Sven-Erik Österberg? Finns det någon form av liv där ute i universum? Finns det någon form av liv där inne i Sven-Erik Österberg? Färglösare än den mannen får man leta efter. Även om han rimligen borde vara röd gubbe.

Den här gången kommer inte exempelvis det vänsterdominerade Skånedistriktet att tillåtas blockera valet av den mer högerbetonade S-mannen Östros. Kanske får vänstern inom partiet som kompensation sin Veronica Palm som partisekreterare.

Den allra närmaste tiden kan mycket väl bli dramatisk. Kommande helg samlas partiets förtroenderåd och 7 december blir den så högintressanta stora opinionsmätningen från Statistiska Centralbyrån offentlig.


"Sista striden ..." kanske Thomas Östros inledde i SVT:s Agenda nyligen. Där han både vägrade säga att han hade förtroende för Håkan Juholt och samtidigt sågade stora delar av partiets nuvarande politik.


Vem vet? Superfolkliga charmtrollet Thomas Östros kanske kommer leda till jättevågen här i landet. Eller i alla fall en eller annan enmansvåg. Eller så. Hurra!


Thomas Östros

PS Senare i medierna: AB.

12 kommentarer:

 1. Tack för ett makalöst roligt inlägg om en av vår tids mest fascinerande politruker. Hade han verkat i DDR 1972 hade tyskarna nog i denna stund snickrat på hans mausoleum...

  SvaraRadera
 2. Hej Nonsensakuten!
  Det är fler som tror på jultomten än på Juholt.
  En formulering som mina ögon skymtade på nätet.
  Förmodligen inkluderades inte barnen i den bedömningen.
  Verkställande utskottet lär nyligen ha diskuterat att korsa Juholt och Östros.
  Meningen är ju förstås att förena det bästa i de bägge raserna.
  Blir säkert väldigt lyckat - på hundutställningar.

  SvaraRadera
 3. Grattis! Helt strålande analys av vad som väntar (eller inte :D) de rättrogna!
  Men strålande underhållning är det under alla omständighter.
  Och utvecklingen av Östros - oj oj oj!

  SvaraRadera
 4. Aha. En Östholt. Det om något låter ju som en gammal Stasi-agent.

  SvaraRadera
 5. Hej Gubben! Men visst är Östros Thomas en riktig myskille.
  Son till bergsprängaren (håll i hatten!) Göran Waaranperä i Malmberget. Bytte sedan namn vid flytt söderut.
  Jag har tagit 20 poäng i Thomas Östros-kunskap (vid Sthlms universitet)!
  Har haft oerhört stor nytta av det.

  SvaraRadera
 6. Hej Nonsensakuten! Håmas Juros ska den lille gossen heta, direkt in i mikro-SSU.
  Icke att förväxla med den chilenske vissångaren med liknande namn.
  Men chilenarna lider ju av extrem å-brist.

  SvaraRadera
 7. Instämmer med tidigare "talare", makalöst roligt inlägg. Även den gamla Strix-bilden från 2003 var mycket talande. Jag har själv varit inne på Östros robotiska kvaliteter, men självfallet var Blix & CO före sin tid.

  Vi "fans" av Östros lever sannerligen i spännande tider. Det verkar inte som vi ska räkna ut denna Cyborg från Harpsund. Får skynda på mitt Juholt-inlägg innan han får sparken av Av S-varianten av riddarhuset. dvs Rosengrens herrmidagar.

  SvaraRadera
 8. Hej Walker! Men det kommer kanske att våras för din eminenta bild på Pär Nuder.
  Han verkar ju smyga upp på den politiska scenen igen.
  Östros förbannar säkert mannen med svår mundiarré - aldrig någon mer middag med Rosengren!

  SvaraRadera
 9. Nja, jag är allt mer tveksam till om Nuder kommer göra comeback. Om det är någon av våra favoriter som fortfarande eftersträvar den s-märkta taktpinnen så är det väl Östros. Nuder, Rosengren och Margot och yngre påläggskalvar verkar mindre intresserade att leda ett parti på dekis och som inte leder till välbetalda jobb efter riksdagen.

  SvaraRadera
 10. Hej Walker! Att Nuder valt att delta i jobbet med att ta fram S:s nya partiprogram har förbryllat en del statsvetare. Eftersom han har sagt att han lämnat politiken. Och att Wallström skulle ta över verkar efter alla år utanför svensk politik (och alla tidigare bestämda nej) ungefär lika sannolikt som att en utomjording skulle göra det ...

  SvaraRadera
 11. Hej Marie! Kul att du tycker det.

  SvaraRadera

>

<$BlogItemCommentCount$> comments