14 oktober 2011

Juholt, ryska dockor och en spegel

Håkan Juholt och ryska dockor.
Håkan Juholt ser sig själv i spegeln. Om han nu gör det.
Det gäller att leva som man lär. Det handlar om att kunna se sig själv i spegeln (även om jag faktiskt inte tror att det är fullt så lyxigt i Västertorpslägenheten som på bilden).
Socialdemokraternas partiledare har den senaste veckan mer och mer kommit att likna en rysk docka, som gömmer en mindre docka, som gömmer en ännu mindre docka osv osv. Kanske är Håkan Juholt en hel rysk dockfamilj, när det ena efter det andra rullats upp och det är hela havet stormar i partiet. Omdömeslösheter? Tanklösheter? Eller något annat?
Hur har Håkan Juholt tänkt? Har han tänkt?
Jag kommer att tänka på Socialdemokraternas längste partiordförande, 23 år långe Tage Erlander. Som när han lämnade riksdagen 1973 lät frun Aina gå tillbaka med en hel papperskasse med pennor märkta "Statsverket" - mest blyertspennor som statsministern av misstag fått med sig hem under åren. Det förefaller vara en mentalitet som Socialdemokraternas troligen kortaste partiledare - bara drygt ett halvår - är tämligen främmande. Eller handlar det bara om tidsandan nu och då?
Det är trist att det har blivit så här. För att Håkan Juholt har onekligen varit en rejält frisk fläkt i debatten.

Men vem tror att Juholt framöver ska kunna fungera som en trovärdig S-ledare? Och när han förklarar sig/försvarar sig låter det som om han pratade om någon annan än sig själv. Jag tänker inte minst på gårdagens P4 Extra i Sveriges Radio. 
Det spelar nog ingen roll om det är olagligheter som Juholt har gjort sig skyldig till. Och fler och fler ledande Socialdemokrater verkar vilja ha ledarbyte - hur det än är med den saken.
För det handlar sannolikt om det här:

Socialdemokraterna faller.Håkan Juholt faller.

ELLER


Säkert är det en och annan som inte direkt deppar över Socialdemokraternas ledarspektakel.
Och har man sett på maken.
Absolut maximal glädjeyttring.
I alla fall om man heter Fredrik Reinfeldt.
Statsminister Fredrik Reinfeldt ler!!!

I medierna: SvDSvD 2DNDN 2DN 3SVTSVT 2GP.
Besked senare om att S-basen blir kvar. Men är det så säkert att partiledaren heter Håkan Juholt när det nästa gång vankas val?

10 kommentarer:

 1. Ånej, det är tvärtom. Den mindre skandalen döljer en större skandal och så vidare. Synd på den wannabe som partiet hittills Juholt under armarna. Nu lär det bli fritt fall. Nedåt...

  SvaraRadera
 2. Det är för bedrövligt och upprörande och så sorgligt med alla dessa lögner och allt detta fuskande i samhället idag. Inte minst inom politiken. För mig har Herr Ljugholt tappat all trovärdighet. Nu verkar det ju som att han av någon oförklarlig anledning kommer att få sitta kvar. Men vi får väl se vad som händer. Sista ordet är väl inte sagt än.

  SvaraRadera
 3. Ur humorsynpunkt är Juholt en fullt godtagbart kandidat när det nu inte blev "drömkandidaten" Östros, men något vidare statministerämne är han kanske inte.

  Den fråga som du tangerar i inläggets slutkläm är: Vem står i kulisserna redo att ta över efter Juholt?

  SvaraRadera
 4. Hej Blandade karameller! Hehe, det kanske är läge att även i dessa sammanhang introducera den svenska modellen.
  "Huk er gôbber & kärringer & ryske dôcker i bänkera! Nu kömmer di svenske dôckera!"

  SvaraRadera
 5. Hej Nurseblog! Du har säkert rätt i att sista ordet inte lär vara sagt. Viserligen har HJ en del goda sidor, tycker jag, bl a ypperlig retoriker.
  Men det finns ju som sagt en del problem ... Kanske är ett - som medierna är inne på idag - att han i grunden är en ensamvarg som kör sitt eget race. Och "vissa frågetecken" för hans omdöme, bl a när han i somras satt i en bar i Turkiet och sjöng ut om de egna insatserna och andras. Resan uppåt har kanske gått lite väl snabbt.

  SvaraRadera
 6. Hej Walker! Ja, HJ är minsann fullt godtagbar ur humorsynpunkt. Men/och ibland känns det som om han skulle behöva synkronisera käft- och hjärnverksamheten. Snudd på turbokäft (vad jag vet kom ordet till i samband med den förste misstänkte för Palmemordet, Gunnarsson; polisens förhörsledare lär inte ha fått särskilt många sylar i vädret när den misstänkte satte igång med sin oavbrutet flödande svada).
  Vem står i kuliserna? Ingen verkar ha den blekaste (inklusive Mats "Jag kan minsann berätta om kommande lördags rätta lottonummer" Knutson). Men om/när det blir byte är väl grundtipset att det satsas på ett "säkert kort". Nya övertalningsförsök när det gäller Pär Nuder? Och då kommer det att våras för din bloggs bildverk med Stasi-look-Nuder!

  SvaraRadera
 7. Det är lite som att han testat systemet: Går det att få lite extra pengar om jag gör såhär? Och när det funkar så tänker han att: Men då måste jag ju testa det här också! Osv. Om det bara hade varit ett misstag så hade han ju kunnat säga som han sa att: Oj, jag märkte inte att jag fick åttatusen extra varje månad under denna perioden. Men för varje nu skandal så mister han ju ännu mer trovärdighet och det blir svårare - inte bara för honom utan även för socialdemokraterna - att ta sig ur detta. Egoistiskt och oansvarsfullt gjort. fast jag måste påpeka att det blir lite hets kring vad en person har gjort, politik skall ju inte handla om hurdana våra politiker är utan mer om hur de kan leda vårt samhälle. Visst, att leda samhället genom att utnyttja dess resurser och fuska sig till mer pengar osv är inte snyggt.
  Aja.
  Ha det bra!

  SvaraRadera
 8. Jag är helt övertygad om att S senast 2018 har splittrats upp i två partier; Arbetarpartiet Socialisterna och Sveriges socialliberaler...AS och SS ;)

  SvaraRadera
 9. Hej Hanna! Du menar väl SystÄmet à la Ingvar Carlsson. Som ju för övrigt nu har blivit Juholts personlige assistent.

  SvaraRadera
 10. Hej Nonsensakuten! Det som "fascinerar" är spännvidden i S-partiet. Partiet tycks i sig självt nästintill rymma hela den politiska skalan - från vänster till höger. Inte undra på att det kan vara visst liv inom S.

  SvaraRadera

>

<$BlogItemCommentCount$> comments