18 september 2011

Dag Hammarskjöld - 50 år sedan han dog

Dag Hammarskjölds sist nedskrivna text till det som skulle bli boken Vägmärken. Also English version.
Det här är den allra sista texten som Dag Hammarskjöld skriver i sin "andliga dagbok", den som sedermera skulle ges ut i bokform: "Vägmärken". Den engelska titeln blev "Markings", och ovan till höger finns Dag Hammarskjölds rader från torsdagen den 24 augusti 1961 i översättning/tolkning av W.H. Auden och Leif Sjöberg. Bara några veckor senare, måndagen den 18 september 1961, omkommer FN:s svenske generalsekreterare i en flygkrasch i Afrika.


(Tyvärr reklam i början på filmklippet). USA:s dåvarande president John F Kennedy ser vi i slutet på det här korta filmen. Drygt två år senare är han själv död, mördad (22 november 1963) ...

För mig var det boken "Vägmärken" och Dag Hammarskjölds kulturella/litterära/andliga sida som var starten för mitt stora intresse för honom, efterhand utvecklat till närmast beundran. Men det dröjde inte länge förrän jag även slukade böcker och annat material om hans politiska gärning, givetvis i synnerhet den världspolitiska.

Det var en mycket orolig värld under Dag Hammarskjölds år som FN:s högste chef (1953-1961). Kalla kriget pågick och de internationella kriserna avlöste varandra.
Samtidigt kom Dag Hammarskjöld att bli den i särklass mest kraftfulle chef som FN någonsin har haft. Och FN kom också att spela en helt central roll i världspolitiken. Skillnanden är enorm jämfört med under senare år.

"Dag Hammarskjöld, ni övertar världens omöjligaste jobb."
Det sa den frodige och bastante norrmannen Trygve Lie när han 9 april 1953 på New York International Airport tog emot sin efterträdare som FN:s generalsekreterare, den 1.76 långe (ganska korte) och 75 kilo tunge (tämligen lätte) Dag Hammarskjöld.

"Leave it to Dag!"
Det kom att bli ett allt vanligare uttryck när stater hade svårt att komma överens.

FN-veteranen Brian Urquhart skriver i sin biografi över Dag Hammarskjöld (svenska översättningen från 1974):
"Hammarskjöld använde ofta ordet 'oförvitlighet' i dess engelska form, integrity, och det var nyckeln till hans egen karaktär - oförvitlighet inte endast i renhetens och hederns bemärkelse, utan också i synen på tillvaron som ett integrerat helt, i alla sina delar underkastad samma beteenderegler och prestationsnormer. Hans goda vän, den engelska skulptrisen Barbara Hepworth, snuddade vid denna egenskap när hon sade: 'Dag Hammarskjöld hade en ren och precis uppfattning om estetiska principer, lika precis som när det gällde etiska och moraliska principer. Jag tror att de för honom var en och samma sak'."

Ja, den riktigt ordentligt bildade Dag Hammarskjöld hade också ett brett kulturellt intresse. Om flygkraschen inte hade inträffat och han fått leva vidare så hade han efter tiden som FN:s generalsekreterare förstås fått en betydligt lugnare tillvaro. Jag tror att han bland annat hade blivit Svenska Akademiens ständige sekreterare (han var för övrigt sedan 1954 ledamot nummer 17 i Akademien). Detta hade diskuterats, liksom att han eventuellt också skulle bli landshövding i sin barndomsstad Uppsala - som sin far Hjalmar. Det sistnämnda trots att Dag Hammarskjöld efter ett besök i just Uppsala skriver (ur "Vägmärken", daterat 9 augusti 1959, skrivet med den japanska versformen haiku):
                                                        
Du återvänder aldrig.
                                                        En annan man
                                                        finner en annan stad.


Men Dag Hammarskjöld kom att återvända till Uppsala. Tragiskt nog (har förgäves sökt efter en starkare formulering) till en plats i Sveriges fjärde stad ingen alls kunde föreställa sig - så tidigt.
Familjegraven i Uppsala. Modern Agnes till vänster, Dag i mitten och fadern Hjalmar till höger.

Hammarskjöldska familjegraven i Uppsala (foto 5 september 2011).
Läs gärna också samtidigt publicerat inlägg här på bloggen, klicka HÄR.

8 kommentarer:

 1. Det är så mycket mord i världen, och verkar inte alls minska. Är någon obekväm röjer man undan, ibland för den med sig något gott men oftast ökar kaoset istället.
  Man vill alltid tro att vi lever i upplysningens värld och mord ska inte finnas på kartan, men så blir nog aldrig.

  Visst kan man utreda "olyckan" hur det gick till. Frågan är om man kan lita på utredningen.

  SvaraRadera
 2. Hej Antonia! Med rätt folk och rätt förutsättningar är det svårt att tro att man inte skulle kunna "lita på utredningen".

  Åtminstone NÅGON i utredningsgruppen med exvis Inga-Britt Ahlenius profil skulle inte vara fel. Civilkurage och intelligens har hon onekligen, Ahlenius, som tidigare utrett misstänkt korruption inom EU, varit chef för Riksrevisionen och blivit osams med dåvarande finansministern Ringholm och sedan kommit med hård kritik mot FN:s nuvarande sydkoreanske generalsekreterare.

  Noterade annars i SvD 2011-08-19, UD:s presschef Anders Jörle: "... det är inte säkert att mer skulle framkomma". Apropå ny utredning om Ndola-kraschen. Jag har aldrig förstått mig på inställningen att "vi vill inte utreda, för att det är inte säkert att vi kommer fram till något nytt."

  Det finns knappast några "risker" med att utreda "för mycket". Om man vill att sanningen ska fram. Däremot finns det "risker" med att utreda för lite.

  SvaraRadera
 3. Vilket fint inlägg.
  Det var verkligen en enormt stor förlust för världen när vi förlorade Dag Hammarskjöld.

  För mig var det just i hans roll som FN:s högste chef och hans enastående ledarskap som mitt intresse väcktes.
  Världen behöver fler ledare som Hammarskjöld. Att han sedan visade sig skriva så underbart vackert och insiktsfullt och klokt om livet ökade bara min beundran.

  SvaraRadera
 4. Fin artikel om D.H. som tydligen blev mördad.

  Mordet på Kennedy har dock inte något med Hammarskjöld, utan kan eventuellt härledas till hans första lag som inledde hans försök att ta kontroll över det privatägda Federal Reserve enlig en inte alltför otrolig konspirationsteori... ;-)

  SvaraRadera
 5. Hej Peter Harold! Nej, om John F Kennedy hade något med DHd:s död att göra vore det en första klassens sensation, oerhört milt uttryckt.

  Vid sidan om ... JFK ska enligt källorna ha sagt: "Hammarskjöld var vårt sekels störste statsman".

  SvaraRadera
 6. Hej Nurseblog! 24 augusti-texten på engelska är helt ok, tycker jag. Men mest är den engelska versionen/tolkningen av Dag Hammarskjölds texter rent ut sagt urusla.
  Det riktiga bottennappet av Auden/Sjöberg:

  The road,
  You shall follow it.
  The fun,
  You shall forget it.
  The cup,
  You shall empty it.
  The pain,
  You shall conceal it.
  The truth,
  You shall be told it.
  The end,
  You shall endure it.

  I original - med känsla och rytm:

  Vägen,
  du skall följa den.
  Lyckan,
  du skall glömma den.
  Kalken,
  du skall tömma den.
  Smärtan,
  du skall dölja den.
  Svaret,
  du skall lära det.
  Slutet,
  du skall bära det.

  SvaraRadera
 7. Vem har översatt Svenska->Engelska i denna dikt? En dagens gymnasieelev hade iaf fått IG. En realskoleelev från den tiden vill gärna rätta...

  SvaraRadera
 8. Den nya bilden av H med den ljusa pricken på höger öga är uppenbarligen tagen på natten med flodljus eller blixt, det vita över ögat är troligtvis någon som med en ficklampa försökt att betona hans ansikte. Exponeringarna på över och underdelen av bilden med H på båren är helt klart olika på grund av dålig belysning/blixt

  SvaraRadera

>

<$BlogItemCommentCount$> comments