24 juli 2011

Monstret i Norge

Norge i sorg
Dödsstraff är något jag alltid varit emot.
Men illdåden i Norge har fått mig att vackla i den uppfattningen.
Risken är dock att det straffet bara skulle göra Anders Behring Breivik till en sorts martyrsymbol för andra galningar långt ut i högerdiket.
Men han tycks inte ångra sig ett skvatt. Det verkar snarare att han är stolt över det han har gjort.
Och det har kommit fram att han strax före dåden publicerat ett sorts manifest på 1.500 sidor där han berättar om planläggningen, som pågått i åtskilliga år. Fruktansvärt.

Bakom vansinnesdåd kan vara en galningar (ibland flera) som "hör röster"/upplever sig "radiostyrd av någon kraft", ateist, kristen, muslim, vänsterextremist, separatist  -  eller högerextremist. Det sistnämnda är något som alltför få varit medvetna om.

Direkt efter sprängattentatet i centrala Oslo gick spekulationerna i stort sett åt ett enda håll: ett dåd av al-Qaida eller annan muslimsk extremistgruppering. Det fortsatte så hela kvällen.
Trots att den skottlossning som blev känd kort efter pekade i en helt annan riktning - till massakrer i USA och även Europa, utförda av enskilda dårar av helt annat slag.
Och trots att det redan strax efter klockan 19 på fredagskvällen började komma rapporter som denna om gärningsmannen (från Twitter):

Text: TV2, 1500 metres from Utøya, speaking to youths: 'A man, 190 cm tall, blonde hair, light skin, athletic, disguised in police uniform' (cont)

"Det mest vidriga jag sett". Jag minns mycket väl min direkta reaktion efter att 1980 ha sett den då helt färska bio-filmen "
Fredagen den 13:e". Handlingen i filmen var rätt och slätt avrättningar av ungdomar på sommarläger. En efter en.
"Fredagen den 13:e" blev "Fredagen den 22:a". Men i verkligheten. Och ohyggligt mycket värre.

Några reflektioner:

* På 80-talet hade vi en debatt om farorna med allt videovåld. Får vi en liknande debatt nu? Om farorna med allt våld i datorspelens värld? Norske gärningsmannen ska ha varit såld på bland annat World of Warcraft, och i hans huvud tycks skillnaden mellan verklighet och fantasi har suddats ut. Å andra sidan har ju alla normalt funtade människor förmågan att göra den skillnaden, och man kan ju självfallet inte förbjuda den här typen av spel.  


* Att "recept" på bombtillverkning finns tillgängliga på nätet har ju varit känt. Men att det varit så här lätt att fabricera en bomb av den här enorma sprängkraften var säkert en riktigt obehaglig överraskning för många av oss. Och av konstgödsel, dessutom. Skärpta regler för att komma år onormalt stora inköp?

* Norske gärningsmannen har de senaste åren genomgått en personlighetsförändring, en radikalisering - liksom exempelvis självmordsbombaren förra året i Stockholm. Omgivningen har inte varit tillräckligt observant och inte gjort något. Kan vara en tankeställare.

* I hela 1½ timme pågick dödsskjutningarna på den norska ön. Först efter 1½ timme grep den norska insatsstyrkan gärningsmannen - dessutom helt odramatiskt. Det lär bli hård debatt i grannlandet om varför det dröjde så länge. 

* Här i landet var stora SVT:s nyhetsbevakning under i vart fall det första halva dygnet efter dåden under all kritik. Alldeles för lite - och tafatt, fumligt, smått oengagerat, ytterst få rutinerade reportar igång. Någon/några arbetsledare på SVT har av allt att döma inte tillräckligt snabbt insett vidden av det som hänt i vårt allra närmaste grannland. Mycket märkligt. Att man sänt ut norska NRK:s (verkligen utmärkta) nyhetsrapportering räcker inte som ursäkt.

Strax före dödsskjutningarna på Utøya talade tidigare norska statsministern Gro Harlem Brundtland till ungdomarna på sommarlägret. Gro Harlem Brundtland som Anders Behring Breivik kallat landsmorderen (=landsmördaren).
Det får mig att tänka på en av alla dessa milt sagt bisarra texter på nätet, ett debattforum där min släkting Mohammed Knut Bernström figurerar bland "
Sveriges landsförrädares 10 i topp".
Tidigare diplomat (och katolik) konverterade Knut till islam och kom att översätta hela Koranen till svenska.

Jag skrev ett blogginlägg efter sprängdåden i Stockholm i december förra året och förde då
även Knut på tal: "
Knut, Koranen och sprängdåden".
Blogginlägget var också länkat till rapporteringen i norska TV2 och tidningen Verdens Gang. Vill minnas att det var ganska få länkade bloggar. Och kanske var faktiskt Anders Behring Breivik här inne på bloggen och läste. Kanske skrev han t o m en kommentar. Ruggigt. För ovanlighetens skull raderade direkt jag ett antal totalt ociviliserade bloggkommentarer - mest anonyma norska.