24 juli 2011

Monstret i Norge

Norge i sorg
Dödsstraff är något jag alltid varit emot.
Men illdåden i Norge har fått mig att vackla i den uppfattningen.
Risken är dock att det straffet bara skulle göra Anders Behring Breivik till en sorts martyrsymbol för andra galningar långt ut i högerdiket.
Men han tycks inte ångra sig ett skvatt. Det verkar snarare att han är stolt över det han har gjort.
Och det har kommit fram att han strax före dåden publicerat ett sorts manifest på 1.500 sidor där han berättar om planläggningen, som pågått i åtskilliga år. Fruktansvärt.

Bakom vansinnesdåd kan vara en galningar (ibland flera) som "hör röster"/upplever sig "radiostyrd av någon kraft", ateist, kristen, muslim, vänsterextremist, separatist  -  eller högerextremist. Det sistnämnda är något som alltför få varit medvetna om.

Direkt efter sprängattentatet i centrala Oslo gick spekulationerna i stort sett åt ett enda håll: ett dåd av al-Qaida eller annan muslimsk extremistgruppering. Det fortsatte så hela kvällen.
Trots att den skottlossning som blev känd kort efter pekade i en helt annan riktning - till massakrer i USA och även Europa, utförda av enskilda dårar av helt annat slag.
Och trots att det redan strax efter klockan 19 på fredagskvällen började komma rapporter som denna om gärningsmannen (från Twitter):

Text: TV2, 1500 metres from Utøya, speaking to youths: 'A man, 190 cm tall, blonde hair, light skin, athletic, disguised in police uniform' (cont)

"Det mest vidriga jag sett". Jag minns mycket väl min direkta reaktion efter att 1980 ha sett den då helt färska bio-filmen "
Fredagen den 13:e". Handlingen i filmen var rätt och slätt avrättningar av ungdomar på sommarläger. En efter en.
"Fredagen den 13:e" blev "Fredagen den 22:a". Men i verkligheten. Och ohyggligt mycket värre.

Några reflektioner:

* På 80-talet hade vi en debatt om farorna med allt videovåld. Får vi en liknande debatt nu? Om farorna med allt våld i datorspelens värld? Norske gärningsmannen ska ha varit såld på bland annat World of Warcraft, och i hans huvud tycks skillnaden mellan verklighet och fantasi har suddats ut. Å andra sidan har ju alla normalt funtade människor förmågan att göra den skillnaden, och man kan ju självfallet inte förbjuda den här typen av spel.  


* Att "recept" på bombtillverkning finns tillgängliga på nätet har ju varit känt. Men att det varit så här lätt att fabricera en bomb av den här enorma sprängkraften var säkert en riktigt obehaglig överraskning för många av oss. Och av konstgödsel, dessutom. Skärpta regler för att komma år onormalt stora inköp?

* Norske gärningsmannen har de senaste åren genomgått en personlighetsförändring, en radikalisering - liksom exempelvis självmordsbombaren förra året i Stockholm. Omgivningen har inte varit tillräckligt observant och inte gjort något. Kan vara en tankeställare.

* I hela 1½ timme pågick dödsskjutningarna på den norska ön. Först efter 1½ timme grep den norska insatsstyrkan gärningsmannen - dessutom helt odramatiskt. Det lär bli hård debatt i grannlandet om varför det dröjde så länge. 

* Här i landet var stora SVT:s nyhetsbevakning under i vart fall det första halva dygnet efter dåden under all kritik. Alldeles för lite - och tafatt, fumligt, smått oengagerat, ytterst få rutinerade reportar igång. Någon/några arbetsledare på SVT har av allt att döma inte tillräckligt snabbt insett vidden av det som hänt i vårt allra närmaste grannland. Mycket märkligt. Att man sänt ut norska NRK:s (verkligen utmärkta) nyhetsrapportering räcker inte som ursäkt.

Strax före dödsskjutningarna på Utøya talade tidigare norska statsministern Gro Harlem Brundtland till ungdomarna på sommarlägret. Gro Harlem Brundtland som Anders Behring Breivik kallat landsmorderen (=landsmördaren).
Det får mig att tänka på en av alla dessa milt sagt bisarra texter på nätet, ett debattforum där min släkting Mohammed Knut Bernström figurerar bland "
Sveriges landsförrädares 10 i topp".
Tidigare diplomat (och katolik) konverterade Knut till islam och kom att översätta hela Koranen till svenska.

Jag skrev ett blogginlägg efter sprängdåden i Stockholm i december förra året och förde då
även Knut på tal: "
Knut, Koranen och sprängdåden".
Blogginlägget var också länkat till rapporteringen i norska TV2 och tidningen Verdens Gang. Vill minnas att det var ganska få länkade bloggar. Och kanske var faktiskt Anders Behring Breivik här inne på bloggen och läste. Kanske skrev han t o m en kommentar. Ruggigt. För ovanlighetens skull raderade direkt jag ett antal totalt ociviliserade bloggkommentarer - mest anonyma norska.

16 kommentarer:

 1. Visst är det en ofattbar händelse, och fullkomligt meninglös handling. Att Usama & Co såg flygplanen 9/11 som en krigshandling mot Väst går att begripa men knappast acceptera, men det här är bara ren ondska och galenskap!

  Tror också att dödstraffet åtminstone kommer att övervägas av några norska debattörer. För mig att Norge till skillnad från Sverige inte har avskaffat dödsstraffet i krigstid, var väl därför Quisling avrättades.

  Våld i Film & TV-spel kan möjligen ha påverkat, men tveksamt om rollspelet World of Warcraft fick honom att gå över gränsen. Blir man så galen att låtsas byta trolldrycker med svartalfer och älvor??! Nja..säger som Michael Moore i "Bowling for Columbine", timmarna innan massakern i Columbine spelade pojkarna ett parti bowling ändå har ingen frågat om Bowling kan influera till våld.

  SvaraRadera
 2. JAg reagerade också att svensk tv var så lam inledningsvis.
  Det visar återigen att beredskap för händelser inte står på toppen.
  Knappast hade varit bättre ens om det hade hänt i Sverige.

  För mig var bilderna från Oslo talande, svensk media var däremot blind och på semester.
  Det ska hända nåt i USA då vaknar man omedelbart redan innan smällen.

  Ensamma förövare är nog farligast för dem är helt oberäknelige. Tror inte att man kunde undvika hans helvete. Och om man var med vän med honom och han genomgått en totalförändring vill man ändå inte tro att prat förvandlas till handling.

  Det enda straff jag skulle kunna tänka mig för honom är total isolering, utan internet, och med utvalda böcker.
  Dock har Norge lika korta fängelsestraffar som Sverige har, så nog kommer han kunna iscensätta minst 1 eller kanske 2 hatbrott till.
  Han kommer aldrig ångra det han har gjort.

  SvaraRadera
 3. Hej Antonia! Det brukar ju vara så att när något "stort" händer så går svenska tv-tittare till SVT.

  Fullständigt förbluffande att SVT den fredagen hade en av sina sämsta dagar hittills (även någonsin?) nyhetsmässigt.

  T o m TV4-nyheterna (som jag annars sammantaget inte har så himla höga tankar om) var avsevärt bättre (eller i alla fall mindre dåligt). Med rutinerade reportrar igång - Erik Arnér, Stefan Borg och (på plats i bild, inte bara telefon) Åsa Stibner.

  Tack och lov har man kunnat följa rapporteringen genom SVT:s norska motsvarighet NRK. Är sedan Värmlandstiden mycket imponerad av tv- och radiobolaget. Har troligen i vart fall Nordens bästa tv-nyheter, både till innehåll & form.
  Där har bl a SVT mycket att lära.

  21 år i fängelse lär vara det som gärningsmannen kan få - den störste massmördaren i det moderna Europas historia. Dödsstraff ger ju inte de mördade livet åter. Men trots att det straffet egentligen är förkastligt är det vad i alla fall jag närmast tänker på. Tänker också på Vidkun Quisling, Norges lokale Hitler under andra världskriget. Han slapp inte undan med 21 år ...

  Vansinnesdåd har alltid förekommit och kommer förstås också att ske. Minns exvis i Sthlm Anna Lindh, järnrörsmannen på Åkeshovs t-banestation och dödskörningen i Gamla stan. Men det som hänt i Norge går ju förstås utöver allt annat.

  SvaraRadera
 4. Hej Walker! Ja, tyvärr så finns det ju en hel del annat än World of Warcraft i dessa spelsammanhang ...

  Redan har det ju börjat diskuteras vilken miljö i vid mening som har i vart fall bidragit till att personligetsförändra. Och då har nätets skuld för det allmänt allt hätskare tonläget i samhällsdebatten förts på tal. Men det är klart. Hellre aggressioner i ord på nätet än i annan form, som ett sätt att lätta på trycket för dem som behöver det.

  Enskilda dårar har funnits, finns och kommer alltid att finnas. Men i vår tid med nya möjligheter för tokskallarna kan ju konsekvenserna bli ofantligt mycket större än tidigare.

  SvaraRadera
 5. Man är ju absolut påverkad av händelsen och det manar till eftertanke.
  Något har helt klart gått snett i 32 åringens livsresa fram till nu.
  Tror också vi får leva med ensamma männsikor som slår över och tar på sig rollen som Gud fader eller någon sorts allvetare som saknar total respekt för människoliv.
  När han erkände lär han ha sagt att det var i och för sig hemskt men nödvändigt.
  Dödsstraffet skulle nog vara för milt och enkelt. Ser gärna att en sådan person för evigt landar bakom lås och bom då han bör ha förbrukat sitt existensberättigande i samhället. Men sannolikt kommer han att utvärderas via psyk-analyser och konstateras vara sjuk.Men det talas om att han kan få 21 år - det otäcka är hur han uppfattas i "sina" kretsar långt långt ut till höger? Blir han någon sorts hjälte ? Den politiska öppenheten har absolut sitt pris. Låt oss jobba hårt för det som är bra med ett öppet samhälle

  SvaraRadera
 6. Förvisso är det så att det finns våldsammare spel än World of Warcraft, lyckligtvis klarar majoriteten att skilja på spel och verklighet. Samtidigt har utvecklingen av spel blivit allt mer realistisk, våldsamt, i viss mån triggar det säkert fel personer.

  I det aktuella fallet är det precis som du nämner debattläget på nätet som påverkat. Förhoppningsvis blir inte detta startskottet för ett mer kontrollerat internet, redan innan dådet var det tal om sådan i EU som motåtgärd mot terrorism. Vore trist om internet som plattform för det fria ordet (såväl trams som allvar) försvinner tack vare galningar som Breivik.

  Instämmer att galningar alltid har funnits, tyvärr lär dom väl alltid göra det.

  SvaraRadera
 7. Hej Kjell! Lagens allra strängaste straff är ju det självklara för den här mannen. Och det har talats om 21 år. Det rimliga vore väl ett icke tidsbestämt fängelsestraff livet ut för människan, under stränga former. Dödsstraff är det säkert många som vill se. Det medger inte norska lagen. Och det är nog bra. Även om många - även jag - i alla fall snuddat vid tanken, så hör det ju inte hemma i ett civiliserat samhället.

  Dock kom jag att tänka på vad som hände John F Kennedys mördare Lee Harvey Oswald. Sköts ju till döds före rättegången. Vi är många som minns scenen när han med vakter förs genom en korridor, ett vapen sticks fram och han skjuts ihjäl. Möjligen finns det folk som skulle kunna tänka sig att göra samma sak med norrmannen. Säkert extremt hårda säkerhetsarrangemang, närmast vid dagens häktningsförhandling.

  SvaraRadera
 8. Hej Bengt!

  Jag kan bekräfta (även om jag inte får det) att misstankarna om att al-Quaida var starka och låg kvar länge. Jag nämnde dem också i mitt eget blogginlägg, även om jag skrev en reservation om att det skulle kunna vara andra grupper. Varför jag inte såg det som självklart att det var en högerextrem(?) organisation som låg bakom dådet var SÄPO:s tidigare utlåtande om att dessa inte är särskilt aktiva (de kan kopplas till rån, men inte till politiskt våld i samma höga grad som för några år sedan). Islamistiska fundamentalister har ett dåligt "track record", så det låg nära till hands att misstänka dem även denna gång - även om det var att bita den hand som föder dem. Mina tvivel fanns åt både hållen.

  Det är inte säkert att vi har fullständig kännedom om gärningsmannens agenda och resurser idag heller. Det kan mycket väl finnas färdigtillverkade bomber utplacerade, antingen med tidsinställda sprängladdningar eller kopplade till mobiltelefoner. Norge har visserligen förbud mot anonyma kontantkortstelefoner, men det finns sätt att komma förbi det.

  Vad gäller video- och TV-spelsvåld är jag skeptisk till idén om att man blir knäpp av det bruket; det är troligare att en person som A.B.B. redan har en mental störning från början.

  Personligen är jag inte 100% säker på att A.B.B. är sinnessjuk eller kan räknas som sinnesstörd. Jo, jag vet vad han gjort. Men han kan mycket väl haft rationella skäl till sitt agerande. Han ser sitt dåd som en krigsinsats, driven av en stark övertygalse. Att anse sig ha rätt att stå över lagen behöver inte betyda att man är mentalt störd.

  Jag är också emot dödsstraff, och det inträffade i Norge får inte mig att ändra inställning. Men om någon skulle av rent hämndbegär döda honom finns det en möjlighet att jag ser hans frånfälle med största likgiltighet.

  Vad beträffar den lama rapporteringen i medierna... tja, det är ju fortfarande semestertider. I bästa fall kan det vara så att när det uppenbarade sig ett tänkbart motiv för dådet så valde man att ligga lågt eftersom gärningsmannen är uttalat pro-Israelisk och det där ungdomslägret haft palestina-frågan som tema. Mellersta östern-ämnet är väldigt infekterat, och vi vet vilka reaktioner en dylik beskyllning skulle kunna få. Mitt intryck är att medierna fortfarande undviker rubriken "Varför?" och nu fokuserar sig på de dödas öde och de anhörigas sorg. Jag är glad över att jag inte är i deras situation. Sånt här påminner en om att man skall värdesätta livet.

  SvaraRadera
 9. Det går inte att ta in och förstå. Och det skakar om och är så förfärande och skrämmande att en ensam människa (eller några få människor, om det nu är så att han haft medhjälpare) kan åstadkomma så mycket förödelse och död på så kort tid. Det väcker min medvetenhet om hur sårbara vi egentligen är och om hur skört och bräckligt livet är. Och hur svårt, för att inte säga omöjligt, det är att förhindra att sådana här vansinnesdåd inträffar.

  Jag tror att en långvarig, helst livslång, isolering kan vara ett betydligt värre straff än döden. Helt utan kontakt med omvärlden. Han är alldeles för farlig för att någonsin kunna släppas ut i samhället igen. Vem vet vilka planer han hinner göra upp under 21 år i fängelse?

  SvaraRadera
 10. Hej Walker! Håller med dig om allt som du skriver om - spel, internet, galningar ...

  SvaraRadera
 11. Hej Peter Harold! Säpos analyschef var ju med i SVT:s Aktuellt igår. Och han medgav att här liksom på alla andra håll i världen har det fokuserats alltför mycket på al-Quaida (efter 11 september-dåden). Men han hävdade också att man på svenska Säpo varit medvetna om problemet, och försökt att komma tillrätta med det genom bl a internt organisationsvässande.

  Redan när skottlossningen blev känd borde nog fler i alla fall ha börjat ana att dåden kom från annat håll än islamistiskt. Redan i Aktuells 21-sändning den fredagen tyckte jag mig märka att de två experterna i studion inte alls längre var så "säkra" på att det var ett extremmuslimskt dåd. Trots att den sommarvikarierande programledaren tycktes vara totalt hjärnprogrammerad på det.

  Jag tror att det här med sinnessjuk/sinnesstörd i samband med mord för en icke-jurist mest är en lek med ord.
  Såvida det inte är dråp utan på något sätt planlagt (=mord) torde de allra flesta anse att mord = varierande grad av sinnesstörning.

  Någon rättspsykiatrisk vård kommer det självfallet inte att bli frågan om. Maximala 21 år i fängelse kan enligt den senaste rapporteringen istället bli fängelse i 30 år. Genom att han tack vare en färsk lagparagraf kan åtalas för brott mot mänskligheten.

  Beträffande stora SVT:s bevakning uppmärksammades jag först igår på det här debattinlägget på Newsmill (Anna Charlotta Gunnarsson)"Varför visade SVT golf när Osloattentaten pågick?":
  http://www.newsmill.se/artikel/2011/07/22/varf-r-visade-svt-golf-n-r-osloattentaten-p-gick

  Noterade bland annat den här kommentaren i samband med det inlägget:

  “Vill inte gärna strö salt i såren på Rapports olycksaliga 18-sändning, men faktum är att jag sa till en journalistkollega att jag satsar 1000 spänn på att det skiter sig. Det var precis vad som skedde. Ett 180-sekunders sammelsurium av skakiga bilder, felmixat ljud och avbrutna speakertexter. En historisk sändning. Efter norgefiaskot fortsatte Rapport obekymrat med resten av sändningen där ut-och inrikes trivialiteter staplades på varandra.
  Tyvärr känner jag igen mönstret från min egen tid på SVT. När det smäller krävs redaktörer som står upp, pekar med hela handen och lägger ut jobb på reportrarna. Minsta tvekan och osäkerhet om befälsordningen och vi får handlingsförlamning, kaos och medarbetare som gör sig ospelbara. Så har skett förr och detta var vad som hände vid Rpportsändningen igår.
  Visst, jag har tillgång till de stora utländska nyhetskanalerna, mig gick det ingen informationsnöd på, men det borde vara ett mementum för SVT när en tv-redaktion i Qatar(!) förmår göra ett utomordentligt professionellt jobb om vårt västra grannland medan Rapport imploderar av stress.
  Det är inte för att följa den vanliga nyhetslunken som vi slår på tv:n utan när katastrofen händer. Det är i precis sådana lägen som mediernas skicklighet och trovärdighet mäts och prövas. 22 juli var ingen bra dag för public service.”

  Nu på förmiddagen gick för övrigt SR ut med ett försvarsinlägg på Newsmill.

  SvaraRadera
 12. Hej Nurseblog! Klokt kring sårbarheten; visst är livet i grunden en skör och bräcklig farkost.

  Idag har det annars börjat talas om en rätt färsk lagparagraf som gör att mannen kan dömas till 30 år i fängelse (terrorbrott + brott mot mänskligheten).

  När hatet mer och mer börjar välla fram kommer sannolikt Breiviks anhöriga att alltmer leva tämligen riskfyllt - hämndbegäret hos vissa. När det nu inte går att "komma åt" själva gärningsmannen. Pappan exvis, som en del medier rapporterat om, bor i södra Frankrike. Det är svårt att se att dessa anhöriga kan leva vidare med sina egentliga identiteter. Det bör bli skyddade identiteter, med adresser på okända platser. Tycker man.

  SvaraRadera
 13. Jag kan tycka att det är så obehagligt och orättvist att anhöriga ska bli utsatta för hat och hot och våld i såna här lägen. I de flesta fall är de anhöriga troligtvis helt oskyldiga och ingen ska behöva lastas för ett brott som ens nära och kära begår. Vi väljer inte våra anhöriga och vi kan inte ansvara för deras handlingar. Många gånger blir anhöriga minst lika chockade som alla andra. Om inte mer. Jag hoppas verkligen att de anhöriga får det skydd de behöver.

  Tyvärr tror jag att det är rätt så tufft att leva med en skyddad identitet. Men det inger kanske en viss trygghet trots allt. Det måste vara förfärligt att ständigt behöva vara på sin vakt och frukta för sitt liv. Speciellt om man inte själv bär ansvaret för det som hänt.

  SvaraRadera
 14. Hej Nurseblog! Jag håller med dig helt. Och ett liv med skyddad identitet är säkert (också) tufft för berörd.

  SvaraRadera
 15. Ja, visst är dt fruktansvärt, och jag hörde på P3 (eller var det p4?) att de just för tillfället diskuterade insatsen så du hade rätt i den förutsägelsen! Sedan måste jag också säga en sak som jag har hört så många gånger tidigare: "Det var en fruktansvärd tur att det INTE var någon muslim eller dylikt" för hade det varit det så hade ju rasismen ökat något dramatiskt.


  Precis som du också nämner så har han ju verkat stolt över det han gjort. Läste ett urdrag ur hans dagbok där han skrivit att det var okej att ladda ner filmer och därmed göra en liten dålig handling med tanke på den stora goda handlingen han skulle till att utföra...

  Ha det bra :)!

  SvaraRadera
 16. Hej Hanna! När det gäller den där norske ABB så irriteras jag (fortfarande) på att vissa medier publicerar karlns egna (idol-)bilder på sig själv.

  SvaraRadera

>

<$BlogItemCommentCount$> comments