21 juli 2011

Annie get your gun!

Annie Johansson, Centerpartiet: Annie Get Your Gun!Jag kom att tänka på Irving Berlins musikal när Centern idag presenterade de tre huvudkandidaterna till ny partiledare.

Anna-Karin Hatt och Anders W Jonsson - alldeles för färglösa, för att uttrycka det kort.


Men Annie Johansson - kunnig, engagerad, hungrig.

Borde vara det självklara valet när C i september väljer Maud Olofssons efterträdare. Men - kommer åldern att ligga henne i fatet?

Född 1983, samma år som Gustav Fridolin i Miljöpartiet. Och visst har Fridolin imponerat som språkrör - vilket verkligen inte den elva år äldre kvinnliga kollegan Åsa Romson har gjort.

Jag är bland dem som tror att brister i yrkes- och livserfarenheter mycket väl kan vägas upp av annat värdefullt när det ska väljas till politiska topposter. För övrigt har Annie Johansson till skillnad från Gustav Fridolin redan haft en tunga positioner i sitt parti, bl a ekonomisk talesperson i riksdagen.

Det handlar inte minst om att ha glöd, ett driv. Något som (också) för politiker kanske oftast avtar med åren. Minns exempelvis Mona Sahlin när hon första gången var aktuell som S-ledare jämfört med när hon tolv år senare till sist blev det. Fast, det är klart - ständigt ettrige Gösta Bohman var 59 år när han en gång i tiden valdes till M-ledare ...

Jag är säker på att Annie Johansson kommer att lyfta Centerpartiet. Göra partiet tydligare så att det inte längre bara är ett anonymt Allians-parti.

Men, det är klart, jag har haft fel åtskilliga gånger. Också när det gäller Centerpartiet. Trodde väldigt mycket på Maud Olofsson när hon tog över partiet 2001. Men Centern har ju nu lika låga siffror (ibland lägre) jämfört med då.

Men det är krut i småländska Annie Johansson. Nästan lika mycket som i amerikanskan Annie Oakley, vars liv musikalen Annie Get Your Gun bygger på. Legendariska Annie Oakley hade kanske inte passat så himla bra som partiledare för svenska Centern - men hon kunde minsann skjuta! En kort filmsnutt (obs: från 1894!) med en 34-årig Annie Oakley:   
(C)-rapporteringen i medierna idag: Expr, SvD, DN, SVT, GP.