8 februari 2011

Kalakukko!

EATING Pictures, Images and PhotosMin lilla hjärna är felprogrammerad! En och annan har säkert anat att det är på det viset. Men nu börjar jag själv misstänka det.

För att när jag häromdagen läste på nätet om Lena Nymans beklagliga bortgång började
jag efter cirka en (1) sekund att tänka på - mat!
Och inte vilken maträtt som helst.
Utan om: kalakukko!

Kalakukko!
Och här är receptet på kalakukko:
           
Sacré-Cœur ! Om det till äventyrs är någon som inte kan finska, så finns hjälp att få här: kalakukko-recept på svenska (snabbvarianten: fisk, fläsk, deghölje - och voilà: en sorts jättepirog). Kalakukko ska i direkt översättning betyda fisktupp (även om bl a Wikipedia översätter med fiskbörs), och är en specialitet från östra Finland.

Vi talar om Filmernas Film: Picassos äventyr från 1978, där den synnerligen icke-finskpråkiga Lena Nyman spelar den förföriska nattklubbssångerskan Sirkka. En enda låt har hon på sin repertoar, den sjunger hon ständigt och jämt - och driver efterhand stackars Pablo Picasso närmast till vansinne ...

Filmaffischen för Picassos äventyr.Dialogen i filmen består av ett sammelsurium av ord på alla möjliga språk. Och de enda vettiga ord och uttryck som förekommer sägs i oerhört konstiga sammanhang.

Resultatet: En humoristisk fullträff av jätteformat! Och bakom filmen ligger förstås mästarna Hasse & Tage.

Få saker åldras så fort som humor. Men visst står sig denna produktion än idag - mer än 30 år senare.

Jag har annars inte särskilt höga tankar om svensk humor på tv & film.


Med bara ett ganska litet antal undantag: Nu senast tv-serien Solsidan (säsong 2 håller samma höga klass som premiärsäsongen, i alla fall nästintill). Filmen Kommissarie Späck (överraskande bra). Lorry-gänget & filmen Yrrol. Tv-serien Reuter & Skoog. Komikergenierna Johan Ulveson och Robert Gustafsson. För att ta några exempel.


Annars är svensk humor ofta hastverksmässig, hä hä hä-aktig, simpel, forcerad, skrikig, poänglös (eller att poängerna blir alltför utdragna). 


Tips till den som aldrig har sett Picassos äventyr: Hyr eller köp filmen! Eller gå in på YouTube (där finns massor av klipp från filmen)! Eller gå in på "Specialsida: Picassos äventyr" här på bloggen (klicka HÄR). Jag har annars lagt upp specialsidan mycket för egen del, för att på så sätt ha några av höjdpunkterna i filmen samlade på ett ställe.  

PS. I original är kalakukko-klippet inte textat, och förstås inte heller försett med Finska Fina Fisken. När humor är övertydlig blir det ju inte längre så roligt ...