30 januari 2011

Nyhetsankarets fräcka modechock

Lennart Persson

LiberaceDet är nyhetsankaret på bilden ovanför, Lennart Persson på SVT:s Aktuellt. Eftersom Aftonbladets rubrik i veckan var så träffsäker och så intelligent formulerad så kunde jag inte motstå frestelsen att sno den. Lennart Perssons förebild beträffande klädstil tycks vara Liberace (på bilden till vänster), den amerikanske pianisten och underhållaren som gav den rätt så dåliga smaken ett ansikte. Nu har den tydligen fått ett ansikte till.
Och det är förstås förståeligt att det har varit fasligt liv i medierna (exempelvis Aftonbladet &Resumé) efter nyhetsankarets modechock. Vem lyssnar på vad Lennart Persson säger om han ska hålla på att klä sig på det här pråliga viset? Det undrar åtminstone jag. Och hur blir det med trovärdigheten? Nej, bäst i nyhetssammanhang i tv är lite neutral och gärna stilren klädsel, snyggt diskret. Så att det blir budskapet och inte budbäraren som fångar uppmärksamheten.

Lennart PerssonFast - det kanske inte var så där värst mycket till "fräck modechock" i Aktuellt.
Jag såg inte sändningen, men bilden på skjortan och slipsen chockar i alla fall inte mig särskilt mycket.
Även om klädvalet kanske inte var så där direkt klockrent.
Lennart Persson är annars en av SVT:s allra mest lysande profiler.

 Men helst utan Liberace-utstyrsel.

12 kommentarer:

 1. Väldigt konstigt att folk orkar bli arga och upprörda för att människan inte ser ut som han ska på begravning. Jag tycker en person är lika trovärdig som ankare med färgglad skjorta och slipps som i någon neutral färg. Förstår att inte en kvinnlig nyhetsankare borde ha en urringning så brösten ser ut att trilla ut, men detta var ju bara överdrivet.

  SvaraRadera
 2. Det var väl tråkiga nyheter just den dagen.
  Har inte heller sett sändningen, så vet inte om jag har reagerat över detta.

  SvaraRadera
 3. Hej Prinsessanadia! Inte heller manliga nyhetsankare borde ha urringning! Annars så är det väl bra om klädseln inte sticker ut på något sätt. Begravningsklädsel på nyhetspresentatören skulle få mig att sluta lyssna på vad han/hon säger. Och alla kanske vi störs av något när det gäller klädsel. Tv är ju ett knepigt medium i nyhetssammanhang. Helt ovidkommande saker kan ju ta bort uppmärksamheten, när vi samtidigt både lyssnar och ser. Å andra sidan är ju nyhetspresentatörerna inga nyhetssmattrande maskiner eller robotar. Om alla klädde sig på nästan samma diskreta sätt, så skulle man ju kunna gå över till uniformer direkt. Det personliga bör väl något få spegla även klädseln i detta jobb. En avvägningssak - för jag håller hårt på att det är budskapet och inte budbäraren som är det viktiga.

  SvaraRadera
 4. Hej Antonia! För min del så är jag rätt så säker på att jag inte skulle reagerat på eminente Lennart Perssons klädsel, under den sändning som lett till en så kallad "folkstorm". Vad en "folkstorm" egentligen är i mediavärlden, det är ju rätt dunkelt. 1.000 ilskna personer? 500? 200? 100? 47? 20? 3?
  Varav 2 av de 3 tagit sig en eller annan pilsner, eller liknande ...

  SvaraRadera
 5. Lennart skjorta/slips var väl inte så farligt. Bengt Magnusson lär ha gjort en värre klädchock på 80talet. Tidigt 80-tal läste han nyheterna i Rapport iförd vanlig skjorta men uppkavlade armar, uppknäppt i halsen.
  Han fick rejält med skäll för det.

  Vet inte om det stämmer, endast läst en intervju med Bengt M.

  SvaraRadera
 6. Jeg fikk skikkelig Eurivision song contest feeling av dette. Heldigvis er det dere svensker som sliter med Rybakk om dagen. Jeg er litt lei hele felegnikkeren. La ham danse.

  SvaraRadera
 7. Hej Walker! Synd att Bengt M i den där utstyrseln inte finns på YouTube ... Apropå TV4, så finns det ju annat än "udda" kläder som kan ta bort uppmärksamheten från vad presentatören säger. Exvis när TV4-sportens Peppe Engberg en kväll dök upp i rutan med ILLRÖTT hår. Lite för mycket färgat där. OJ! Var vad man sa som tittare - och vad karln sa gick in genom det ena örat och ut genom det andra. Eller när SVT:s nyhetsankare Rikard Palm efter semestern lagt sig till med en mustasch. När han framträdde iförd denna mustasch i 18-sändningen utbröt då en s k "folkstorm". När 19.30-sändningen gick igång samma kväll hade Rikard Palm hunnit raka av sig mustaschen ... Du kanske minns det ...

  SvaraRadera
 8. Hej Hakkespett! Du har rätt. Jag skulle lika gärna kunnat ha photoshoppat in någon uppseendeväckande figur från Melodifestivalen. Särskilt när det gäller den stora finalen så har man ju ibland ställt sig frågan efter att ha skådat någon artist/några artister: Är han/hon/den/det/de verkligen från våran planet? Fast Liberace var verkligen avantgarde i grenen riktigt urusel smak. Apropå Melodifestivalen så var nog ABBA i Brighton kanske först med udda utstyrsel på Melodifestival-scenen. Du har nog bara dunkla minnesbilder från direktsändningen, eftersom du var ett år då ... Själv hade jag hunnit lämna blöjstadiet, då -74 ...

  SvaraRadera
 9. Visst minns jag Palms mustaschchock. Lite löjligt så här i efterhand, visst tar de uppmärksamheten från vad han säger, men man vänjer sig efter fler sändningar. Varför ska inte en nyhetsuppläsare få odla mustasch?

  SvaraRadera
 10. Definitionen på "chock" är alltså att en person gör någonting som syns... Det måste göra den svenska medievärlden väldigt lättchockad.
  ;-)

  Jag är dock förvånad över att SVT och de övriga TV-bolagen inte tagit till sig den digitala bildkompositionstekniken. De skulle kunna förse sina programledare med blåa dräkter som sedan digitalt i bilden förses med valfri (chockfri?) färg/mönster. Alltså samma teknik som väderpresentatörerna använder, fast på sina fysiskt tomma väderkartor. med denna teknik kan man också justera bysten eller axelbredden på personen.

  SvaraRadera
 11. Hej Walker! Jag gillar Rikard Palm (oberoende av grodorna). Men vem har inte pratat i nattmössan vid ett eller annat tillfälle? Sorgligt att han tycks vara sjuk: förstadium till matstrupscancer (AB, tror jag det var). Annars: Vart tog alla mustascherna vägen här i landet? Om man undantar invandrarna ...

  SvaraRadera
 12. Hej Peter Harold! Genialt! Verkligen något för tv-bolagens tekniska utvecklingsavdelningar!

  SvaraRadera

>

<$BlogItemCommentCount$> comments