26 januari 2011

Gör Södermalm till en egen stat!

Lokaltidningen Södermalmsnytt berättar att snabbt växande stadsdelen Södermalm nu har över 120.000 invånare, och inte har så långt kvar till landets tionde kommun Jönköping.

Men trots storleken har Södermalm ändå så lite självbestämmande, konstaterar tidningen, och frågar: Är det inte dags för Söder att bryta sig loss från Stockholm och bli en egen stad/kommun?

Jag tycker inte att det räcker med det. Låt Södermalm bli en egen stat!
Staten finns ju redan - fast i mycket liten skala. Låt Mosebacke Monarki ta över hela Södermalm!

Och i Mosebacke Monarki väljer man kung - vem som helst kan bli det! Uteliggaren Nils-Åke XVI?

Driftskostnaderna för honom håller sig på en blygsam nivå, bara en och annan hundring då och då för inköp av "det allra nödvändigaste".

Den lilla kärran intill Nils-Åke XVI innehåller de kungliga riksregalierna, alltså utöver den kungliga kronan. Det vill säga den kungliga rikssaxen (för bandklippning vid invigningar) och den kungliga riksspiran (vad den används till vet varken jag eller Nils-Åke XVI).

Den tidigare kungen i Mosebacke Monarki, kung Sune, hade som sitt kungliga valspråk:
GÅR DET, SÅ GÅR DET.

Mitt förslag till kungligt valspråk för Nils-Åke XVI:
DET ORDNAR SIG. OCH ORDNAR DET SIG INTE, SÅ KVITTAR DET. Valspråket har jag snott från mitt gamla hemlän Värmland: "Dä årner säj. Å årner dä säj änte, så kvätter dä."


Den mosebaskiska nationalhymnen ÄR verkligen världens vackraste nationalsång! Dessutom mycket sjunga med-vänlig. Skruva upp volymen på allra högsta nivå - och låt även grannarna få njuta av skönsången!

                  

Det framtida (?) utvidgade Mosebacke Monarki, alltså hela Södermalm, består av en märklig blandning av journalister och fyllon. Det har jag berättat i inlägg 2010-06-28.

Om det är journalisterna eller fyllona som ligger bakom den ökande barntillverkningen är höljt i dunkel. Möjligen handlar det om samproduktioner i bland-förhållanden (som samtidigt kan vara ibland-förhållanden).

Men varför Södermalmsborna tycks föröka sig som kaniner har jag ingen aning om. Kanske inte Södermalmsborna vet själva hur det kunnat ske - och att det är just därför som födslarna ökar så mycket.

PS. Påminner inte uteliggaren Nils-Åke XVI:s ögon, näsa och delar av kinderna om någon? Klicka gärna på bilden!

8 kommentarer:

 1. Unnskyld min uvitenhet, men er Sødermalm det som blir kalt Sødern i filmer og bøker. En bydel på en øy, hvor de som bor der ofte er velbemidlede mennesker. Shame on me, men jeg leste Liza Marklund en gang. Tror hun kjøpte hus der i den boken. Hun skrev også litt om at det var vasnkelig å være innflytter på Sørdermalm. Det var noe som gjerne gikk i arv innen velstående familier.

  SvaraRadera
 2. Hej Hakkespett! Jodå, Södermalm kallas oftast bara Söder. Ligger omedelbart söder om Gamla stan. Stadsdelen är, förenklat, en rätt så stor ö, sammanlänkat med övriga Stockholm med åtskilliga broar. Headern på min blogg visar en del av sydöstra Södermalm. Det är utsikten från där jag bor, Hammarby Sjöstad. Bara Hammarby sjö ligger emellan. Södermalm är ett Stockholm i miniatyr. Stadsdelen har många ansikten. "Finare" delar, men också en hel del inte så fina. Av stadsdelarna i Stockholms innerstad är Östermalm den "fina" -och Södermalm har väl länge setts som Östermalms motsats. Du & familjen borde ta er till Stockholm. Skulle förresten vara kul att ses.

  SvaraRadera
 3. Om vi skal på de kanter så skal jeg gi beskjed. Hadde vært morsomt å treffes, ja.

  Du får gi beskjed om du skal til Kristiansand. Lege ett dypdykk om Mette-Marit. Jeg kan vise deg barndomshjemmet hennes. Kanskje sjansen er større om du skal til Paris, så får vi se ov jeg bor der eller ikke. Tiden vil vise.

  SvaraRadera
 4. :-D

  Håller med, en enastående nationalsång, och sjunga med-vänlig, visst, särskilt för oss som på egen hand klarar trestämmigt.

  Kung Nils-Åke liknar vem? Mest den framlidne mastodontbilisten Christer Klämmig, men nog finns där en anstrykning av en viss grannkung.

  SvaraRadera
 5. Välkommen tillbaka! Jag tycker absolut södermalm ska bli en egen kommun i alla fall ,monarki får ni nog vänta med...eller så gör ni ert eget Landonien;)

  SvaraRadera
 6. Hej Hakkespett! Ett bättre kompromissförslag i förhandlingarna mellan dig och din kone är väl att ni inte bosätter er i holländska Groningen - utan i Stockholm! I alla fall ett litet besök ... Och för mig skulle det vara kul med en tur till Sørlandet och Kristiansand!

  SvaraRadera
 7. Hej Jernis! Visst har nationalsången ett fantastiskt klös som totalt saknar motstycke! Och sjunga med-vänlig utav bara den. Särskilt när man får inspiration uppifrån och kan sjunga i tungor. Trestämmigt - Fader, Sonen & Smokey. Och visst liknar Nils-Åke XVI "en viss grannkung". Eventuellt avlägset släktskap kan möjligen ha att göra med Karl XV:s erkänt flitiga samproducerande till höger och vänster (mest vänster) under 1800-talet ...

  SvaraRadera
 8. Hej Väktarn! Jag hade faktiskt aldrig hört talas om Ladonien. Wikipedia fick stötta: "Ladonien är en skulpturpark i Kullabergs naturreservat i Skåne, anlagd av konstnären Lars Vilks. Skulpturparken har utvecklats till ett fiktivt land, som den 2 juni 1996 utropades som en "självständig stat", Ladonien, med storleken 1 km². Staten har inga bofasta invånare men en drottning och många ministrar." Man lär sig lite varje dag ...

  SvaraRadera

>

<$BlogItemCommentCount$> comments