21 december 2010

Svenska politiker bäst på raseriutbrott

Trophy Pictures, Images and PhotosSverige är fortfarande Norden-bäst i grenen "politiker som skäller ut journalister"!
Detta trots att Danmark har kommit starkt på slutet - genom en soloprestation av landets inrikes- och hälsominister Bertel Haarder (Expr, TV2-No).
Men "Ditt dumma svin!", "Rövhål!", "Pissa mig i örat!" med mera till en journalist räcker inte för guld i Nordiska mästerskapen, så här långt. Möjligen silver.
Nordisk politiks mästare är fortsatt svenska Laila Freivalds.

Hennes vredesutbrott mot journalister står självklart i en klass för sig. En utskällning med verklig precision - utanför den dåvarande justitieministerns lägenhetsdörr, i september 2000:


thunder cloud Pictures, Images and PhotosLaila Freivalds - du är bäst!!!

Och tack! - för att du genom denna individuella prestation ordnat guldet till Sverige.

Danske inrikes-och hälsoministern Bertel Haarder kan möjligen trösta sig med att han 2005 vann "Vem vill bli miljonär?" i danska TV2, HÄR (ministern är den gråhårige mannen till vänster i YouTube-filmen).

Minister Bertel Haarder har skyllt sitt i mitt tycke aningen oprofessionellt utförda raseriutbrott på bland annat migrän.

Herregud - Margot Wallström har haft svårartad migrän i många år. Men när jag som radioreporter en tidig morgon ute på Karlstads flygplats intervjuade henne - hon hade också då migrän - kan jag inte erinra mig att hon för den skull kallade mig för rövhål eller att jag uppmanades att pissa henne i örat. Möjligen kan det bero på att jag var så beskedlig. Jag vet inte.

Lite seriöst, så här på slutet. Jag har inte särskilt höga tankar om Laila Freivalds som politiker - men låt oss lämna de politiska frågorna därhän.Trots att jag är journalist så tycker jag att det var rätt av Freivalds att säga ifrån på skarpen när ett gäng reportrar bombarderade henne med frågor precis vid lägenheten. Även politiker har självfallet rätt till en fredad zon - hemmet, bostaden. Här gick journalisterna alldeles för långt i nyhetsjakten. Men liknande har ju hänt andra politiker, minns exempelvis Mona Sahlin under "Toblerone-affären" i mitten på 90-talet.

PS. Nu hårdsatsar Danmark för att landets inrikes- och hälsominister Bertel Haarder i alla fall ska ha lite chans mot vår tidigare minister Laila Freivalds - inte minst med musikens hjälp: