26 december 2010

Kungen blir SVT:s nästa julvärd!

Visst var beskedet idag från Sveriges Television oerhört överraskande:
Carl XVI Gustaf blir SVT:s julvärd nästa gång det är dags, 2011.
Är detta verkligen ett lyckokast?
Jag misstänker starkt att det är besparingsskäl som ligger bakom, när statstelevisionen på det här sättet slår ihop julaftonsvärdskapet och kungens årliga jultal.
Jag köper inte riktigt pratet från SVT att "kungen nu senast med sitt jultal 2010
med eftertryck visat vilken folklig, färgstark och spirituell person han i högsta grad är".
Men, det är klart - kungen behöver väl kanske förbättra sitt personliga varumärke något. Han verkar i alla fall redan ordentligt sugen på uppgiften och hann redan idag köra lite interna testsändningar - trots att det återstår ett helt år tills det är dags.

Men när jag tänker närmare på saken kan kungen som julvärd bli riktigt spännande. Under Kalle Anka och andra program kanske han passar på att ta sig lite glögg (och/eller annat alkoholhaltigt) och att han sedan börjar berätta saker för oss - intressanta saker. Och ha med spännande gäster under programskarvarna - kvinnor som hittills har fått vara alldeles för anonyma.

Och när jag tänker ännu närmare på saken: visst är kungen en riktig entertainer!
När julaftonen 2011 är slut kommer i alla svenska hem all julmat att vara oäten och alla klappar vara oöppnade. Vi har inte haft tid med sådant - ty kung Carl XVI Gustaf har ju varit julvärd i tv!

I medierna: SVTDN, SvD, TV2-No. För bl.a. norska bloggbesökare: om svensk tv:s julvärdar. På tal om Norge, så borde norsk tv engagera prinsessan Märta Louise som julvärd. Hon kan bland annat kommunicera med döda. Det skulle bli en riktig show! Det också ...

PS: Kungen meddelar att han i julvärd-debuten nästa år till varje pris kommer att undvika allt som har med siffror att göra (AB, VG). Helst också allt som har med bokstäver att göra. I alla fall skrivna sådana.

12 kommentarer:

 1. Kan annars se honom fixa julgodiset:
  -Nu vänder vi gelatinblad och går vidare!

  SvaraRadera
 2. Hahah Kungen som julvärd, vad en massa svamel vi kommer att få höra;)

  SV: Det är ju precis som du säger, men jag undrar också vart går gränsen för personligt och privat?
  Jag kan inte hitta någon son gräns?

  GOD JUL=)

  SvaraRadera
 3. Ett excellent förslag, rena alexanderhugget. Den verkliga knäckfrågan för att kunna avskaffa monarkin har ju varit var man ska dumpa Carl-Gustaf.

  Om din journalistbana skulle ta slut Bengt, så har du en given reträtt på Arbetsförmedlingen som superhandläggare för totalt hopplösa fall.

  I den korta mellansäsongen mellan jularna kunde sen TV5 förtjänstfullt anlita CG som programledare i en nystart av Tuttifrutti (länk).

  SvaraRadera
 4. Hej Nonsensakuten! Och som julvärd i tv lär kungen också bläddra lite i Bibeln. Men bara bläddra! Bara bläddra! Som han har gjort tidigare - för att det finns ju inte så gott om bilder i den boken ...

  SvaraRadera
 5. Hej Väktarn! Bara kungen inte inleder varje svammel-pass mellan programskarvarna på julaftonen 2011 med "Kära svenskar hemma och utomlands". Det låter allt lite uppstyltat. Särskilt när man är en kunglig entertainer. God fortsättning!

  SvaraRadera
 6. Hej Jernis! Julvärdskapet för kungen kan nog bli starten för en karriär som ordinarie hallåa i SVT. "Härmed inviger jag dagens halv åtta-sändning från Rapport!"
  Och - hehe - Tuttifrutti ... Detta program - lär vara Horace favorit, för övrigt - hade jag totalt glömt.
  Men visst skulle kungen känna sig som hemma i programmet ...

  SvaraRadera
 7. Det är nästan , fast bara nästan som jag tror du är republikan Bengt...jag undrar hur Kung Olav har det i Norge med media?
  Vore det inte tråkigt förresten med en president...då är vi som många andra länder..
  Fast jag tror det är en tidsfråga innan CG meddelar att Victoria kliver upp på tronen...då ni, då kommer flaggorna att svaja i kungadömet Sverige

  SvaraRadera
 8. Själv har jag aldrig förstått det här med julvärdar. Att det är så stor sak i Sverige.
  Själv har jag aldrig lagt märke till dem förutom att det är så mycket tjat.
  Ser de som en transportsträcka till nästa program. Som reklam ungefär. Den finns. Bra för vissa, andra bryr sig inte.

  SvaraRadera
 9. Hej Kjell! En bekännelse. Jag har i alla fall varit stor rojalist, med Gustaf III som stor favorit. Men det är nog preskriberat vid det här laget. Hmm ... i Norge är det ganska stendött mellan kung Olav och medierna. Norska Wikipedia: "Harald V (født 21. februar 1937 på Skaugum) er Norges konge, sønn av kong Olav V og kronprinsesse Märtha".

  SvaraRadera
 10. Hej Antonia! Inte heller jag har fattat all denna uppståndelse kring julvärdarna - före, under och efter själva julvärderiet ... Förmodligen är vi ensamma i världen med detta knas. Med reservation för att det i juletid möjligen KAN förekomma i Grönköpings television.

  SvaraRadera
 11. haha mycket intressant skulle det bli

  SvaraRadera
 12. Hej Charlotte! Vi kan inte vänta! När det gäller kommande jul, alltså - med kungen som julvärd i tv!!!

  SvaraRadera

>

<$BlogItemCommentCount$> comments