9 december 2010

STORA MÄNNISKOR - och små ...

                                           I care about the small people!
Carl-Henric Svanberg

På redaktionsdatorerna kom flash från nyhetsbyrån TT, strax efter sju en juni-morgon förra året:
"Carl-Henric Svanberg ska sluta som vd på Ericsson och istället bli styrelseordförande i BP."
Efter en harkling väser jag vid nyhetsdesken: "Ordförande i BP - den karln kan väl inget om fotboll!"
Han kunde inget om olja heller, framgick det samma dag.
Lika lite som han kunde något om telekom när han blev utsedd till högste chefen för Ericsson.

Nu är Carl-Henric Svanberg aktuell som tänkbar efterträdare till Michael Treschow som styrelseordförande i Ericsson - en av två riktigt heta kandidater (SvD). Suck! Och: nej tack!

Carl-Henric SvanbergJag har uppriktigt sagt aldrig gillat karln - sett honom som mest bara yta. Ett vandrande varumärke.
En framgångssurfare, som haft tur här i livet - och rätt kompisar.
Dyr i drift har han också varit. 
På sina knappt sju år på Ericsson tjänade han minst 305 miljoner kronor (E24.se).
Men STORA människor måste ju bara ha STORA löner & andra ersättningar!
Men trots åtskilliga miljoner också i BP var Carl-Henric Svanberg i samband med oljekatastrofen i Mexikanska golfen helt tyst i minst tio evigheter.
Med ens inte framgångssurfande och tur längre - och inte längre snövit!
Och när han väl började prata - med den amerikanske presidenten - blev det ju dunderfel (SvD)!

Små människor ... Kommer plötsligt att tänka på Randy Newmans hit från sent 70-tal. Och nu verkar Carl-Henric Svanberg ha kommit med någon sorts cover-version. Men vem är det som är liten - egentligen?


"Men för att vara rättvis, engelska är inte Svanbergs förstaspråk. Pengar är hans förstaspråk." Amerikanske talk show-mannen Jay Leno.

14 kommentarer:

 1. jag blir förbannad bara jag ser den sliskige karln. där kan verkligen snacka om att tjäna mammon o skita i allt annat

  SvaraRadera
 2. Hej Charlotte! Hmm - men blev han inte i alla fall något mer tilltalande i Snövit-outfit?

  SvaraRadera
 3. Jag har också funderat på hur det fungerar på toppen. Där man kan hoppa från den ena vd jobb till det andra. Utan att det skulle på något sätt hänga ihop. Vad är det för superutbildning de har?
  Eller så kör de bäst de kan. Ibland blir det fullträff, ibland inte och då måste de gå. (med en vältilltagen avgång avsked)
  Samma sak när man utnämner till olika ministerposter. Ibland undrar man ju. HAr alltid trott att man behöver nåt vetskap om saker man ska styra över, men tydligen är ju inte så.

  SvaraRadera
 4. Jeg aner ikke hvem fyren er, men jeg blir forbannet når jeg leser om lønningen hans. Har han gjort en så bra jobb at han fortjener 305 millioner?

  I disse dage handler det om nettverksbygging. Kjenner du de rette menneskene så blir du en hit. Kavlifikasjoner eller resultater kommer i andre rekke.

  SvaraRadera
 5. Hej Antonia! EXAKT som jag ser det!
  Har också irriterats över att ministrar kan flyttas runt till vilken ministerpost/ämnesområde som helst. Multikompetenta universalgenier? Så har det i alla fall varit - för att jag ser den nuvarande regeringen som sakligt sett kanske den mest kompetenta regering som vi någonsin haft. I den meningen att de allra flesta ministrarna verkligen kan sina ämnesområden. Annars har det som sagt alltid varit att det respektive minister kan så är det rätt och slätt bara politik. Bara siffror (mest egna inkomstsiffror!) förefaller det vara som åtskilliga näringslivshöjdare kan. Bara det. Inte själva verksamheten, i alla fall inte från start. Märkligt att det här med att kunna verksamheten inte ses som så värst viktigt.

  SvaraRadera
 6. Hej Hakkespett! Jösses - vet du inte vem killen är? Detta är Det Stolta Svenska Näringslivets Store ZLATAN !!!!!!!! ZLATAN!!!!!!! Hmm ... ja ... Det kanske inte gick så där jättebra när han lämnade Näringslivs-Allsvenskan för spel internationellt ... BP borde självfallet ha tagit en norrman som styrelseordförande, vilken som helst! - ni kan ju alla olja mer än Sveriges Näringslivs-Zlatan. Till och mer era hundar i Norge kan mer om olja än Sveriges Näringslivs-Zlatan. Är dessutom billigare i drift - hundkex räcker!
  OBS: Det sistnämnda gäller alltså hundarna ... Annars så har Sveriges exporter av fotbolls- och ishockeystjärnor varit av HELT annan storlek än Sveriges exporter av näringslivsstjärnor. Milt sagt ...

  SvaraRadera
 7. Helt rätt tänkt Antonia: Vad är det för superutbildning VDarna har som leder till jobb oavsett misslyckande?

  Förmodligen handlar det mer om kompisrelationer än om kompetens.

  "Vacker" bild du gjort Bengt, ska försöka undvika att tänka på Svanberg under Kalle Ankas Jul =).

  SvaraRadera
 8. Hej Walker! Jo, med rätt kompisar ("tunga" sådana!) verkar man i princip kunna misslyckas hur mycket som helst - men ändå landa riktigt mjukt och skönt. Hmm - jag är uppriktigt ledsen om jag med Svanberg-bilden nu förstört julen totalt för bloggbesökare. Risken är uppenbar, förstår jag nu ...

  SvaraRadera
 9. haha näe inte värst.
  sv: då kanske jag ska hoppa julskinkan i år då :)

  SvaraRadera
 10. Angående ministrar och personer i företagstoppar så tycker jag trots allt att det finns en skillnad. För att sitta i en företagsstyrelse eller inneha VD position så behöver du inte kunna allt om verksamheten i detaljnivå, det viktigaste är att du har ett bra affärssinne och är en mycket duktig ledare. Det här med ledaregenskaper är mycket viktigt och det som glöms bort oftast. Ministrar å andra sidan ska verkligen kunna djupdyka i sitt område och måste så göra för att kunna ta relevanta beslut. Här krävs en mycket större ämneskunskap men inte speciellt mycket ledaregenskaper och bara ett visst mått av affärsmannaskap. Så min åsikt är att de inte går att jämföra riktigt. Därmed inte sagt att jag inte håller med dig i själva kontentan av inlägget. Är man helt värdelös på sitt jobb så fattar jag inte hur man kan fortsätta, oavsett vilket jobb det är. Jag ville bara kasta in lite bensin i elden ;-)

  SvaraRadera
 11. Har alltid undrat hur Leni Björklund kunde få försvarsministerposten. På vilken grunder?
  Med henne tappade jag all tro på politik och vad den står för. Att dessa människor bara rörs runt som brickor, och det ända de är bra på är att prata hål i massan. Sen nästa mandat kan de få en helt annan post. Det är horribel. Nej det är horor (hoppas att det är rättstavat).

  SvaraRadera
 12. Hej! Oj då, då får jag väl göra ett nytt försök med Svanberg ...

  SvaraRadera
 13. Hej Ordbajsaren! Härligt - vad trist om alla tyckte lika om allt!

  SvaraRadera
 14. Hej Antonia! Du är ingen leninist, uppenbarligen. Men jag håller förstås med om henne. Men skräckexemplet nr 1 (inom politiken) är väl ändå Laila "Vad är Phuket?" Freivalds när hon, efter att hon med buller och bång ha fått lämna justitieministerposten, efter ett tag tas in i regeringen igen - som utrikesminister. Tack och lov kom ju sedan två utrikesministrar som VERKLIGEN KAN sina saker: Jan Eliasson & Carl Bildt. Vilken klasskillnad mot Laila F!

  SvaraRadera

>

<$BlogItemCommentCount$> comments