16 december 2010

Gustav Fridolin - en målspottare?


Nog har han mål i munnen, Miljöpartiets Gustav Fridolin. Men gör han också många mål - om han nu blir ett av partiets två nya språkrör? Säkert! I alla fall om man photoshoppar en stund ...

"Att sitta på läktaren och veta bäst har aldrig varit min grej. Om jag ska spela back eller forward i det gröna laget avgör inte jag. Men blir jag forward så är nog min bästa egenskap att jag tror på att matchen kan vinnas. Därför har jag nu bestämt mig att acceptera nomineringen som språkrör för Miljöpartiet de gröna." Det skriver idag Fridolin i en debattartikel i Expressen.

Kritiker kallar ibland 27-åringen en politisk diva. Självförtroende har i alla fall aldrig saknats. Som 11-åring vann Gustav Junior-Jeopardy i TV4! Minsann! Sådant imponerar - i alla fall på mig! Och uppenbarligen även på Gustav själv ...

Men visst skulle Gustav Fridolin vara en frisk fläkt på partiledar- och språkrörsnivå. Påminner lite om Maria Wetterstrand. Miljöpartiet behöver ju också någon som kan ersätta röstmagneten Wetterstrand, när hon och Peter Eriksson lämnar sina ledande positioner vid partikongressen i maj nästa år. Och att Gustav Fridolin "bara" är 27 år tycker jag verkligen inte ska diskvalicifera honom för topp-posten.

Det är ju inte särskilt överraskande att Gustav Fridolin säger att han ställer upp. Och tidigare har fyra andra ledande miljöpartister gått ut med beskedet att de gärna vill bli språkrör, kvinnliga sådana.  Ack, vilken skillnad mot hur det går till inom Socialdemokraterna - med alla dessa antingen nej-sägare eller musslor.

Och det gröna engagemanget är det verkligen inget fel på hos Gustav Fridolin ...


green line Pictures, Images and PhotosHmm. Det gröna ovanför kan förvisso också tolkas som en beskrivning av opinionsmätningarna med Gustav Fridolin som ett av de två nya språkrören. Ibland lite upp för partiet, ibland lite ner - men annars på en ganska så oförändrad nivå i väljarstödet. Men det är inte lätt att vara spåman.


Som forward gäller det förstås att göra mål. Men verkligen inte självmål! Självmål i form av verklighetsfrämmande och flummiga utspel och förslag, som det förr var en del av i Miljöpartiet.

Men - nej, det är nog ingen risk. Gustav Fridolin kan säkert hantera bollen på ett klokt sätt.

I medierna: EXPR, DN, SvD, GP, SVT.