16 december 2010

Gustav Fridolin - en målspottare?


Nog har han mål i munnen, Miljöpartiets Gustav Fridolin. Men gör han också många mål - om han nu blir ett av partiets två nya språkrör? Säkert! I alla fall om man photoshoppar en stund ...

"Att sitta på läktaren och veta bäst har aldrig varit min grej. Om jag ska spela back eller forward i det gröna laget avgör inte jag. Men blir jag forward så är nog min bästa egenskap att jag tror på att matchen kan vinnas. Därför har jag nu bestämt mig att acceptera nomineringen som språkrör för Miljöpartiet de gröna." Det skriver idag Fridolin i en debattartikel i Expressen.

Kritiker kallar ibland 27-åringen en politisk diva. Självförtroende har i alla fall aldrig saknats. Som 11-åring vann Gustav Junior-Jeopardy i TV4! Minsann! Sådant imponerar - i alla fall på mig! Och uppenbarligen även på Gustav själv ...

Men visst skulle Gustav Fridolin vara en frisk fläkt på partiledar- och språkrörsnivå. Påminner lite om Maria Wetterstrand. Miljöpartiet behöver ju också någon som kan ersätta röstmagneten Wetterstrand, när hon och Peter Eriksson lämnar sina ledande positioner vid partikongressen i maj nästa år. Och att Gustav Fridolin "bara" är 27 år tycker jag verkligen inte ska diskvalicifera honom för topp-posten.

Det är ju inte särskilt överraskande att Gustav Fridolin säger att han ställer upp. Och tidigare har fyra andra ledande miljöpartister gått ut med beskedet att de gärna vill bli språkrör, kvinnliga sådana.  Ack, vilken skillnad mot hur det går till inom Socialdemokraterna - med alla dessa antingen nej-sägare eller musslor.

Och det gröna engagemanget är det verkligen inget fel på hos Gustav Fridolin ...


green line Pictures, Images and PhotosHmm. Det gröna ovanför kan förvisso också tolkas som en beskrivning av opinionsmätningarna med Gustav Fridolin som ett av de två nya språkrören. Ibland lite upp för partiet, ibland lite ner - men annars på en ganska så oförändrad nivå i väljarstödet. Men det är inte lätt att vara spåman.


Som forward gäller det förstås att göra mål. Men verkligen inte självmål! Självmål i form av verklighetsfrämmande och flummiga utspel och förslag, som det förr var en del av i Miljöpartiet.

Men - nej, det är nog ingen risk. Gustav Fridolin kan säkert hantera bollen på ett klokt sätt.

I medierna: EXPR, DN, SvD, GP, SVT.

10 kommentarer:

 1. Blir ikke miljøpartiet et nisjeparti, med ganske begrenset innflytelse. Regner med de har et program for hele samfunnet, men bare ved hjelp av navnet plasserer de seg i bås. Visst er miljøet en av våre største utfordringer, men det er mange andre utfordringer i et moderne samfunn.

  SvaraRadera
 2. Hej Hakkespett! Jag har uppfattat partiet, bildat 1981 (jag kollade nyss), som att ha varit ett nischparti under flera år i början. Men att man sedan breddat sig - men förstås fortsatt med tyngdpunkt på miljön. Inför valet nyligen hade partiet ett allians-liknande samarbete med motsvarigheten till Arbeiderpartiet och Sosialistisk Venstreparti hos er. Det slår mig att ni saknar ett Miljöparti, som ju annars finns i åtskilliga länder. Vårt Centerparti var på 70-talet det stora miljöpartiet, med upp till 25 procents väljarstöd. Ert Senterparti verkar idag vara som vårt Centerparti var då (= landets miljöparti). Fast inte så stort, och sitter ju sedan ett bra tag i den rødgrønne regjeringen med Sosialistisk Venstreparti och Arbeiderpartiet. Visst är det snyggt med "ø" - jag har stulit dem från norska Wikipedia. Men skäms inte ett skvatt ...

  SvaraRadera
 3. Fridolin har potential att bli den nya Wetterstrand, men vem ska i så fall bli den åldrande färglösa tanten bredvid honom? Dvs den nye Peter Eriksson.

  Ur underhållningssynpunkt vore det kul att se Garthon göra comeback. Varför inte en ung kille och en ganska känd surgubbe.

  Sosialistisk Venstreparti; är det vad det låter som? Eller är det som i Danmark där moderaterna heter Venstre?

  SvaraRadera
 4. Åtminstone är kandidaterna inte lika blyga som hos sossarna. Där endast förnekelse som förekommer. Inte konstigt att de kommer ingenvart.

  SvaraRadera
 5. Gustav Fridolin har alla möjligheter att bli en av 10- och 20-talets största svenska politiker. Däri ligger paradoxalt också faran, att han ramlar in i proffspolitikens återvändsgränd, eller snarare kvicksand ur vilken tvärtom inte många återvänder.

  Men jag hoppas och tror att han är en person som undviker den fatala fällan. Jag sticker ut hakan igen, den här gången lite mer seriöst, och tippar att Fridolin blir den som så småningom efterträder Reinfeldt.

  SvaraRadera
 6. Hej Walker! Mikaela Valtersson blir nog det andra språkröret (vid sidan av Gustav Fridolin). En barsk kvinna, och partiets ekonomisk-politiske talesperson. Håller med om underhållningsvärdet med Gahrton. Men ännu bättre med tidigare språkröret Eva Goës (tror hon stavade sitt namn så)- flummigare står icke att finna på detta jordklot! Om man undantar mig själv, förstås ... Jodå, (SV) i Norge är som vårt (V). Men håller med om att det är lite förvirrat (och oerhört föråldrat med) Danmarks Venstre. Det har ju ett Radikale Venstre, dessutom - också ett borgerligt parti.

  SvaraRadera
 7. Hej Antonia! Ja, (S) är ett ytterst märkligt parti - nu tänker jag på när det vankas partiledarval. Göran Persson gav exempelvis ordet NEJ en helt ny innebörd (egentligen: NEJ! NEJ! NEJ!) inför partiledarvalet 1996.

  SvaraRadera
 8. Hej Jernis! Visst är Fridolin en oerhört stor begåvning. Och länge ett politiskt underbarn. Undrar vid vilken ålder man upphör att vara ett politiskt underBARN, ett löfte ... I ett (idag) stort parti - (M) eller (S)- är det väl inte omöjligt att han skulle sluta som statsminister. Exvis Kjell-Olof Feldt valde (S) därför att karriärmöjligheterna (då) var extremt mycket bättre inom (S). Egentligen var han folkpartist ... Jag vill minnas att han öppet erkänt det - efter den politiska karriären.

  SvaraRadera
 9. jag gillar honom skarpt, an verkar stå för det han säger, frågan är hhur länge för med pengar verkar det tunnas ut..

  SvaraRadera
 10. Hej Charlotte! Ja, det är ju också lite annorlunda att kräva saker i opposition jämfört med att ansvara för saker i maktställning.

  SvaraRadera

>

<$BlogItemCommentCount$> comments