9 november 2010

Trött på tidningarnas tv-smörja

breaking news Pictures, Images and Photos


Är svenska kvällstidningar världsmästare i nonsensrapportering om tv?
Häromkvällen fotade jag "JUST NU-bilden" direkt från datorskärmen. Visserligen mer och mer luttrad, men tappade ändå hakan lite grann när jag såg Aftonbladets rapportering på nätet.

Varför denna fixering på kvällstidningarna i Sverige kring vad som händer i tv-kanalerna? Och det tycks bara bli värre och värre.
Kanske det bara bottnar i en tradition. Att det är på detta vis för att det alltid har varit så - redan från 60-talets Hylands hörna. Men från en tv-kanal till massor blir det med automatik så ofantligt mycket mer.

Men blir inte allt sagt i själva tv-programmen? Med försnack, undersnack och eftersnack. Finns det verkligen något att tillägga om nöjesprogrammen -  som det allra oftast handlar om. Måste det verkligen också vara smattrande försnack, undersnack och eftersnack om tv-programmen också i kvällstidningarna?

Är det verkligen någon som läser denna smörja? Tydligen, eftersom tramset accelererar.
Å andra sidan kan man kanske säga att smaken liksom baken är delad.
Det finns säkert åtskilliga som tycker att exempelvis mitt läsande av ledare - det händer - är
korkat.

Om jag ägnar mig åt lite stekvändande.
Tänk om tv var lika fixerad vid tidningarna som tidningarna är av tv.
Om tv intensivrapporterade om allt som händer och sker på tidningssidorna.
Men, det är klart. Överhängande risk för rundgång, i så fall.
TV4-Nyheterna: "Aftonbladet rapporterar just nu att Jihde kysser Weise.

Det som jag tycker är synd är att all nonsensrapportering i kvällstidningarna tar kraft, resurser och personal från skrivande om väsentligheter.
Visst kan vi ibland unna oss lite godis, chips, bullar och glass.
Man behöver ju inte hela tiden hålla sig till näringsriktig husmanskost.
Men nog har det blivit alldeles för mycket av tomma (tv-)kalorier i kvällstidningarna.

19 kommentarer:

 1. Håller med dig här Bengt.
  Man blir saligt trött ibland på nonsens rubriker och rapporteringar. ett par dagar efter en viss bok kommit ut så var t.o.m AB:s reporter på samma plan som Kungen och frågade om han kunde kommentera något mer. Vilket ältande!Rubriksättningen är alltid chock eller kaos - vad skall man använda när dessa rubriker verkligen är befogade. Tja så kan ju vän av ordning säga- låt bli att läs precis som man säger stäng av TV:n - visst men man har ju lite större nyhetsförväntningar på de stora mediadrakarna än skvaller och sensationsjournalistik

  SvaraRadera
 2. Hej Kjell! Tyvärr tycker jag att även DN på sistone haft en del skumma "nyheter" på Ettan. Idag exvis om att svenskarna är näst vackrast i världen - efter brasilianarna. Hänvisade till någon märklig opinionsmätning. Möjligen var svenskarna överrepresenterade bland de tillfrågade ... Annars är ju rubriksättningen ett kapitel för sig. Och det blir ju knappast bättre.

  SvaraRadera
 3. Avisene må da gjøre undersøkelser på hva folk vil ha. De lever av å skrive det folk vil lese.

  Er helt enig med at tabloidene bruker altfor mye spalteplass på tv porgrammer. Da gjerne talent konkuranser som idol. Det er en stor uting.

  SvaraRadera
 4. Nog för att jag gillar skvaller, men det kan jag läsa i en tidning avsedd för det ändamålet. Som sagt så är i alla fall AB väldigt duktiga på att bara rapportera om skit, om tv, kändisar och skvaller. Intressant är ju också att deras "nyheter" ligger kvar i flera veckor på hemsidan. Och då är det ju inte dom riktiga nyheterna jag pratar om, utan skvallret. Dom riktigt nyheterna byts ut varje dag. (Dom få nyheterna dom bekymrar sig om att ta med)

  SvaraRadera
 5. Det blir bara värre och värre. De här medierna går in i varandra och går i han och hand. Varje morgon blir jag lika förbannad när jag ligger i sängen och de börjar läsa i morgonprogram i radion vad som står i tidningarna.
  Och varför ska jag läsa tidningen då.
  Jag vill inte heller veta om en massa saker om alla dessa onödiga och pinsamma dokusåpor, men det går inte att undvika för allt rapporteras noggrant i tidningarna, som sen läses upp i radion.
  Men jag tror det hela kommer flyta in i varandra ännu mer.
  Det märkliga är att det finns så himla mycket ute i världen som skulle kunna berättas, men alla går efter det den andra har skrivit om.
  Så när man har kollat AB och går vidare till Expressen, sen vidare till DN och SvD så upptäcker att de har inte en endaste egen nyhet att skriva om. Nästan.

  SvaraRadera
 6. Hej Hakkespett! Jo, jag ser ju när jag läser er kvällstidning Verdens Gang (på nätet) att det allt är mycket tv-skriverier där också. Silver till Norge i denna knasiga gren?

  SvaraRadera
 7. Hej Prinsessanadia! Ja, vissa tidningar får allt passa sig så att de inte får töntstämpel på sig.

  SvaraRadera
 8. Hej Antonia! Jo, jag är medveten om att exvis SR Ekot emellanåt kritiseras för att "bara läsa ur tidningarna". Delvis oförskyllt (tycker jag), delvis är det ju så att riktigt bra nyheter är riktigt bra nyheter - oavsett om någon annan (tidning) har grävt fram det. På 70-talet (exvis) blev många journalister för att orättvisor i samhället gjort dem förbannade och nu "ville förändra världen" (lite svepande uttryckt). Det kanske inte var riktigt bra det heller, för det öppnade ju (möjligen) för att man ibland gick för långt i subjektivitet. Men jag tror att skälen till att många vill bli/blir journalister i stor utsträckning är lite annorlunda nuförtiden. Och (den eventuella) inställningen att "ge folk vad folk vill ha" är ju inte särskilt bra ...

  SvaraRadera
 9. Jag har givit upp hoppet om kvällstidningarna för längesedan. Det står bara en massa skit och precis som du säger så handlar det mesta om något nöjesprogram på TV. Inte ens när de ska skriva om något seriöst, som ett mord exempelvis, så kan de göra det på ett snyggt sätt utan det ska tömmas på "snaskigheter" genom diverse attribut som överdrivet språkbruk, antaganden, bilder, kartor,intervjuer med folk som knappt kände offret med mera som till sist blir osmakligt och rent faktalös dravel. Jag vill minnas att aftonbladet har haft "Leif Loket Olsson köper ny bil!" på löpet en gång i tiden. Fast då var väl Bingolotto i sin peak iof...

  SvaraRadera
 10. Träffsäker iakttagelse, Bengt!

  Fördelen är ju att man slipper titta på TV eftersom ski... själva essensen av det inträffade i dumburken återges i tidningen. Och en tidning suger ut fukten ur stövlarna bättre än en TV-skärm...!

  Annars kan man ju också ha synpunkter på de tryckta mediernas rapportering av en bok som handlar om en svensk regents festvanor under 1970- och 80-talet, fyllda med uppgifter som i grund och botten mest är fjärdar än hönor.

  Visst, vi vill läsa om sådana snaskigheter. Men varför ägna spaltkilometrar i pressen om något som man kan läsa om i själva boken ifall man är nyfiken? Eller rent av på Flashback där upprinnelsen till alla konstiga rykten ligger. Skall dock erkänna att jag blev imponerad av att Expressen vågade trycka tre sidor i sin tidning som bestod av text. Har väl inte hänt sedan fotograferingskonsten uppfanns. Synd att de inte valt ett intressantare ämne att skriva så mycket om.

  SvaraRadera
 11. Kan nok være enig i at det er mye pjatt i media, både i de trykte sådanne og ikke minst på tv. Og mye intetsigende underholdning med "ultrakule" folk. Har du for eksempel sett "Storbynatt" her på NRK, med überkule Bård Tufte Johansen og Harald Eia? Men rett skal være rett, de kysser ikke hverandre! :-)

  SvaraRadera
 12. Hej Dag Eigil! Hoppsan - gillar du inte Bård Tufte Johansen och Harald Eia. Männen bakom min stora favoritserie Uti vår hage. Men har inte sett "Storbynatt".

  SvaraRadera
 13. Hej Ordbajsaren! Vi väntar med spänning på löpet: "Leif Loket Olsson går på toa!"

  SvaraRadera
 14. Hej Peter Harold! Hehe, särskilt det där med Expressens mod att köra riktigt ordentligt med text. Men, som sagt, vilken text det blev ...

  SvaraRadera
 15. Joda, de er drevne og erfarne. Og noe av det de har er jo skikkelig morsomt. På den annen side bør de ikke bli overeksponert. Men de har vel også hatt en pause en stund nå. "Ut i vår hage" er jo skikkelig morsomt, da. Ellers tør vi jo anbefale "Radiioresepsjonen på tv". :-)

  SvaraRadera
 16. Hej Dag Eigil! Ja, det är nog likartat i alla mindre länder. Att vissa blir överexponerade i exempelvis tv. Men i Sverige är nämnda norrmän totalt underexponerade. Jag kan inte komma över att svensk tv tackade nej till NRK:s Uti vår hage - medan serien sändes både i dansk och finsk tv (+ ett avsnitt i belgisk tv!).

  SvaraRadera
 17. Ja, det er merkelig. Men hvem vet, kanskje de får øynene opp for hvilken kvalitetskomikk dette er etter hvert. :-D

  SvaraRadera
 18. Hej Dag Eigil! Det är väl som svenskevitsene - vi fattar skämten först om 200 år. Det är nog därför som svensk tv inte köpte in serien.

  SvaraRadera
 19. kvällstidningar är som hänt i veckan ungefär när det gäller nyhhetsrapportering

  SvaraRadera

>

<$BlogItemCommentCount$> comments