18 november 2010

Snart fyller lillebror fem

Birthday Cake Pictures, Images and PhotosDet handlar om miljoner - och antal norrmän.

Norska tidningen Verdens Gang berättar att det nu är 4.908.100 invånare i Norge.


Och aldrig tidigare har invånarantalet ökat så mycket i grannlandet som under det senaste kvartalet.

Men frågan är om närmaste grannen Sverige är så värst ivrig att gratta när den stora dagen infaller om halvtannat år (2012?).


Själv har jag bott massor av år i faktiskt riktigt Norge-orienterade Värmland, flitigt besökt av gränshandlande norrmän.
Och Norge-sinnat är det väl i andra gränstrakter - som i Bohuslän, och delar av Dalarna och Jämtland. 
Men i övriga Sverige: ett ganska litet intresse för Norge, tror jag. Tyvärr.

Det kan man bland annat se genom att det är mycket lite i de svenska medierna om grannlandet.
Omvänt så är det ofta svenska nyheter i bland annat nämnda norska tidningen Verdens Gang, inte sällan flera Sverige-nyheter på förstasidan på nätet.

Många svenskar tycker att norska språket är knepigt att förstå - just det har jag lite svårt att förstå, måste jag erkänna. Men det beror troligen på min tid i Värmland.
Och i Sverige ser man ofta på Norge som ett land vid sidan om -  geografiskt, och samtidigt utanför den stora gemenskapen EU.

Och lillebror Norge envisas i allt högre grad med att stå på egna ben.
EU-motståndet ökar, läste jag förra veckan, med 10 procentenheter till 62 procent mot medlemskap i EU.
Massor av oljemiljarder har gjort Norge till ett mycket rikt folk - och kaxigt. Det tror jag också finns med i medelsvenskens Norge-bild.

Många här i landet ser på norrmännen rätt och slätt som ett hurtfriskt litet folk, ständigt på tur i sina lusekofter i landets fantastiska landskap. 
Och dessutom lite stolta (syttende mai!). Och ibland en smula nyrikt halvstöddiga.

Men samtidigt som svenskarna verkar tämligen likgiltiga när det gäller Norge är
just Norge det land som flest svenskar skulle välja att flytta till om utlandsflytt blev aktuell, visar undersökningar.
Och sedan många år är det ju många svenskar som arbetspendlar och jobbar kortare eller längre perioder i Norge. Förutom att en hel del svenskar faktiskt blir norska medborgare.

Så visst gillar vi lillebror skarpt! Innerst inne.
Även om det ofta är lite si och så med intresset för grannlandet. 

PS: Kika gärna in på min norska specialsida här på bloggen, genom att klicka HÄR.

10 kommentarer:

 1. Det er godt å ha en storebror som Sverige. La oss ta vare på søskenkjærlighen. Litt synd at den store landplagen i Norge nå heter Partysvenske og omtaler en del svensker i lite flatterende ordelag.
  Jeg har alltid likt Sverige og gjennom blogglesning øker bare interessen.

  SvaraRadera
 2. Hej Hakkespett! Jo, jag vet ju om det där med i Norge Stureplansinfluerade Partysvenskene - och tänkte ett tag skriva ett inlägg om det. Annars så misstänker jag att norrmän ser på ett helt annat sätt på svenskar: något av fyrkantiga ordning & reda-personer. Kanske kan det ointresse för Norge som finns i Sverige förklaras med att Norge uppfattas så likt oss själva - och därför rätt så ospännande.

  SvaraRadera
 3. Får håpe dere kommer tilbake til gammel stormakt! Lenge leve skandinavia.

  SvaraRadera
 4. Hej Anonym! Nordens Förenta Stater hade jag nyligen ett inlägg om här på bloggen, där vi fem slår våra påsar ihop. Jag har också haft några inlägg om den utmärkta NRK-serien Uti vår hage. NRK berättade för mig att serien sålts till Danmark, Finland och Belgien. Men Sverige (=SVT) tackade nej!!! Mycket märkligt. Jag vet annars att era superhumorister just nu sänder en ny humorserie på NRK. Tyvärr kan jag just nu inte se norsk tv ...

  SvaraRadera
 5. Godt mulig du har rett. Jeg tror også vi er ganske like.

  SvaraRadera
 6. Hej Hakkespett! Ja, visst är vi tämligen lika!

  SvaraRadera
 7. Sverige visar inte bara för Norge (som då är närmsta granne)utan för det mesta om det inte kommer från USA, alt England.
  Det är vad nyheterna handlar om, och sen olyckor. Brister en damm i Ungern blir det första sida och tuggas om dålig underhåll. Brister det här i Sverige pga lika dålig underhåll blir mindre uppmärksammad och kan inte heller skrika öststatsmentalitet. Och det gäller stort sätt hela Europa och resten av världen. Det ska va krig och elände, då kan media befatta sig och tycka synd om och vara snyggt nedlåtande.
  Nåväl...kan hålla med allt vad du skriver om. :)

  SvaraRadera
 8. Må nok være et lillebrorskompleks, det der...akk ja. :-)

  SvaraRadera
 9. Hej Antonia! Ja, det skulle vara intressant att veta hur mycket som blev kvar av utlandsmaterial i svenska medier om man plockade bort allt som på ett eller annat sätt inte har med USA att göra. Exempelvis ligger ju giganten Tyskland nära vårt land - hur mycket Tyskland i svenska medier? I svenska medier är det ju annars kriminalitet som ämnesmässigt står som spön i backen (i alla fall i exempelvis kvällstidningarna). Och när det gäller Norge: Det känns ändå så sunt av broderfolkets medier att rapportera om oss i Sverige så mycket som de faktiskt gör. Känns ibland nästan som oförtjänt mycket. Sverige är ju inget regionalt USA, precis ... Väl?

  SvaraRadera
 10. Hej Dag Eigil! Fast egentligen är vi ju "lillebror" bägge två, våra länder alltså. Bara att lillebror i öster är aningen lite större.

  SvaraRadera

>

<$BlogItemCommentCount$> comments