19 november 2010

Mer sporttänk i politiken!

Work Boss Fired Fire Pink Slip Yelling smiley smilie smileys smilies icon icons emoticon emoticons animated animation animations gif gifs Pictures, Images and PhotosAllsvenska fotbollsklubben Halmstads BK spelade dåligt under säsongen som gick.
Slutade på tolfte plats i tabellen.
Idag rapporterar medierna att styrelsen sparkar tränaren Lasse Jacobsson. (Expr)

Kristdemokraterna krympte ytterligare i senaste valet.
Och det var tack vare 37 procent taktikröster som partiet kunde bli kvar i riksdagen efter årets val.
Idag berättar medierna att efter enstaka avgångskrav så växer nu den interna kritiken mot partiledaren Göran Hägglund - men han sitter kvar, förstås. (Expr, SvDDN1DN2, DN3)

Tänk om det var på samma sätt inom politiken som inom sporten - och för all del också inom näringslivet.
Så att när det går riktigt uselt så avgår partiledaren självmant - eller får sparken.
Som det är nu verkar det som om partiledarbyten mer eller mindre plågsamt måste värkas fram, och under viss kalabalik i medierna.

Det är förstås enklare inom sporten att byta ut ledaren.
Inom politiken är det ju inte en i all hast sammankallad styrelse som beslutar, utan en partikongress.
Men hur skulle det vara med lite tätare partikongresser, så att partiledaren hela tiden verkligen känner att partifolket vill se resultat.  

Visst är politik betydligt viktigare än sport. Och det fordras en hel del eftertanke, långsiktighet och stabilitet inom partierna.
Men ändå. Visst vore det bra med mindre av cementerat partiledarskap, som det förefaller vara idag.
Här i landet verkar det kunna gå hur skralt som helst för ett parti - även flera val i rad.
Men partiledaren sitter kvar som om inget hänt.  

Fotbolls- och hockeytränare som tvingats lämna sina jobb brukar annars rätt snart dyka på motsvarande position i någon annan toppklubb.
Något liknande känns liksom inte särskilt rimligt inom politiken ...

Mona Sahlin - ny partiledare i (KD)? Ett lyft för partiet?
Maud Olofsson (också internt kritiserad) - ny partiledare i (S)? Partiet blir störst igen?
Göran Hägglund - ny partiledare i (C)? Mot gångna tiders 25 procents väljarstöd för (C)?

20 kommentarer:

 1. Synes det virker som fotbalklubber som skifter trener ofter får problemer med å holde på kontinuiteten. Er ikke det også et poeng innenfor politikken?

  Forøvrig så ferierte jeg en uke i Halmstad som 18- åring. Føler dette er relevant. Ble ganske forelsket i en jente som het Ulrikka eller noe sånt.

  SvaraRadera
 2. Hej Hakkespett! När det gäller fotbolls- och hockeyklubbar som byter tränare är det väl ibland många som tycker att styrelserna istället för tränaren borde sparka spelarna. Överfört till politiken: att göra sig av med partifolket, istället för partiledaren. Hmm. Minns annars från din kommentar till mitt dialekt-inlägg att du som norrman hade aningen svårt att göra dig förstådd nere i Halmstad.

  SvaraRadera
 3. Sv: Jag tycker absolut dom borde inför gula markeringar igen;)
  Vi kan ju inte ha de så här, haha!

  SvaraRadera
 4. Min dialekt fremstod som komplett ufårstelig der. Kameraten min, som var fra en annen del av landet, ble lett forstått. Sikkert derfor han stkk av med Ulrikka.

  SvaraRadera
 5. KD är i alla fall redan fenomenala på att slicka ribban. Och i enlighet med den blixtrande logik som bara annars de skarpaste av sportjournalisthjärnor förstår kommer man efter varje ny valförlust närmare en seger.

  SvaraRadera
 6. Vi synes i grunnen synd på for eksempel fotballtrenere, som skiftes ut etter en tids offentlig utskjelling grunnet manglende resultater. Det er jo tross alt spillerne på banen som scorer målene, ikke treneren. Selvfølgelig kan det også være tøft for partiledere å bli kastet, også etter forutgående utskjelling i media. Jf. nåværende leder i Kristelig folkeparti, han går av til våren. På den annen side har vi jo Kristin Halvorsen, som nå tar gjenvalg etter å ha ledet Sosialistisk venstreparti siden 1997!

  SvaraRadera
 7. Politikers största fel förutom att de aldrig kan ge en rak svar på en enkel fråga, är att de har begravt sina självinstinkt och har inte vett att avgå i tid. Vissa verkar tro att posten är för hela livet och skulle de kunna bestämma så skulle säkert söner och döttrar ta efter.

  Ingen borde sitta längre än 8 år (2 mandat) och har man dessutom har gjort urusel för sig och sin parti så borde de bytas ut.

  SvaraRadera
 8. Hej Väktarn! Visst ska vi ha tillbaka de gula markeringarna på asfalten!

  SvaraRadera
 9. Hej Hakkespett! Huvudsaken är väl ändå att du blev förstådd bland fransyskorna - flera strån vassare än halländskorna.

  SvaraRadera
 10. Hej Jernis! Det stora felet med KD är att man gör för få mål. Det är för få som ligger på topp, för många som bara försöker täppa till bakåt. Så blir det också nästintil pannkaka i varje match.

  SvaraRadera
 11. Hej Dag Eigil! Mina favoriter bland de norska partiledarna/statsministrarna är dels Arbeiderpartiets Gro Harlem Brundtland (Norges landsmoder (?) under en tid, vilken auktoritet!), dels Kristelig Folkepartis Kjell Magne Bondevik (föreföll väldigt äkta och trygg i sig själv). Det är dock en norsk politiker som jag absolut inte gillar!!!! Han var tydligen även statsminister under en period under andra världskrigets Londonexil. Arbeiderpartiets Trygve Lie. Karln blev ju FN:s förste generalsekreterare. Min husgud Dag Hammarskjöld efterträdde honom. Lie var taskig mot Hammarskjöld med bl a ryktesspridning om homosexualitet. Rör inte min kompis! Nåja, det är väl preskriberat vid det här laget ...

  Trygve Lie

  SvaraRadera
 12. Hej Antonia! Vi verkar ha nästan identisk åsikt i den här frågan. Och överhuvudtaget är jag emot uppfattningen att politiker betraktas som ett livstidsyrke. Mer omsättning inom politiken. Att folk går in och går ut. Det gäller kanske enbart rikspolitiken. I kommunerna med alla dess fritidspolitiker är problemen andra ...

  SvaraRadera
 13. Landsmoder Gro var så avgjort en markant statleder, og hun kan fortsatt sette seg i respekt overfor pågående representanter for media. Dette så vi senest i forrige uke eller så, da hun vitnet i rettssaken mot et par tidligere politikerkolleger som stod anklaget for å ha tusket til seg for mye i stortingspensjon. For øvrig en interessant sak i seg selv.
  At Trygve Lie drev med slik ryktespredning var vi ikke klar over, men man lærer som kjent noe så lenge man lever. Skittkastingstaktikken var nok ikke helt ukjent på den tiden, heller.

  SvaraRadera
 14. Hej Dag Eigil! Jo, jag läste om Gro (i denna vecka, eller den förra) - rubriken i VG (?) var i stil med "Det är första gången jag är i en rättssal". Hmm - fast på norska. Apropå "skittkastingstaktikken" kommer jag plötsligt att tänka på det här med kringkasting (mycket skit där också). Läste någonstans att det var en hel del diskussioner vilket norskt ord man skulle ge radioutsändningar. Men så blev "broadscast(ing)" till sist kringkasting - Norsk Rikskringkasting (NRK). Man lär sig lite varje dag ...

  SvaraRadera
 15. SV: Jag gillade det citatet väldigt mycket, jag "lånar" det av dig, eftersom det är precis så mitt liv ser ut nu!

  SvaraRadera
 16. Hej Väktarn! Visst är det ett av de bättre citaten ...

  SvaraRadera
 17. SV: Nej jag har aldrig hört det förut men det var mer än sant. Vi lever verkligen i ett enda AHHD samhälle, alla bara rusar förbi. Vi kanske inte behöver gå hela vägen tillbaka till bondesamhället men vi måstr defenetivt backa bandet lite, för så som jag känner det är detta väldigt destruktivt.

  SvaraRadera
 18. Håller mig utanför den här diskussionen då jag är helt bakom flötet vad det gäller politik.

  Men tänkte meddela att jag tagit mig friheten att länka till din blogg. Den är konstant länkad under "läsvärda bloggar" på min blogg nu. Hoppas det är ok!?

  SvaraRadera
 19. Hej Väktarn! Sveriges Radios program "Efter tre" hade inför millenieskiftet en omröstning bland lyssnarna om vilket ord som bäst beskrev seklet som då höll på att ta slut. Det blev "FORTARE". Det har väl bäddat för det ADHD-samhälle (med hyperaktivitet och uppmärksamhetsbrist) som flera tycker att vi har nuförtiden.

  SvaraRadera
 20. Hej Prinsessanadia! ... fast inlägget handlade också om sport. Vill minnas att du höll på att konvertera från Brynäs till Frölunda (som det ju varit en del turbulens kring). Har det sparkats för lite och för sent i det laget? Brynäs ser jag annars som ett eller ett par strån vassare när det gäller hockeykultur (även om det ju varit lite upp och ner för laget de senaste åren).
  Visst är det hur ok som helst - som svar på din fråga ...

  SvaraRadera

>

<$BlogItemCommentCount$> comments