13 november 2010

Mer hjärta behövs i (S)

(S)-cirkus och namnkarusell i medierna. Mitt i allt detta kommer jag plötsligt att tänka på en dikt av favoritpoeten Gunnar Ekelöf:

Att se sig själv i andra
sina villkor
sin brist
sina svagheter
sitt mänskliga:
Att vara social i hjärtat
ni andra som är sociala i huvudet!
- Och hjärtat är inte en känsla för ögonblicket
men det som varar.
Hjärtat är inte en konjunktur.
Gunnar Ekelöf var inte någon vänsterman, inte någon socialdemokrat. Tvärtom blev han mer och mer främmande inför den sociala ingenjörskonsten och Socialdemokraternas Sverige. Dikten har annars av och till använts av just vänsterfolk - med varierande trovärdighet.

Hur är det med Mona Sahlin - kan hon med trovärdighet hänvisa till dikten? Och hur är det med alla de som förs fram som möjliga efterträdare:
Thomas Bodström? Margot Wallström? Thomas Östros? Pär Nuder? Ilija Batljan? Med flera.

Problemen är ju många för (S), inte minst den grundläggande identitetsförvirringen när Sverige i rask takt förvandlats till något helt annat än det en gång var.

Och har det inte blivit alltför mycket av automatiserade pratmaskiner av ledande socialdemokrater - för lite av engagemang och hetta. Och flera har haft uppenbara problem med att leva som man lär.
Mer och mer socialt bara i huvudet - mindre och mindre socialt i hjärtat ...

Rose Heart Pictures, Images and Photos
Även när tiderna förändras gäller det ju att vårda sitt varumärke - även för ett parti.
Kanske skulle ett lämpligt profilkrav för en socialdemokratisk partiledare vara en person som med hetta håller med om vad Gunnar Ekelöf skriver i dikten.

En ros har också taggar.
Och visst fattar politiker ibland tuffa beslut som de av ekonomiska skäl helt enkelt tvingas till.
Men nog behövs det betydligt mer hjärta inom (S).

Åtminstone för varumärkets skull.

PS: ... och efter det att blogginlägget skrevs meddelade alltså Mona Sahlin att hon avgår som partiledare för (S).
Inte nödvändigtvis på grund av detta inlägg eller mitt tidigare ...
LÄS gärna även inlägget direkt nedanför.
(S)-cirkusen i medierna idag: AB, EXPR, DN, SvD, GP, VG, SVT.

22 kommentarer:

 1. Det är fullt kaos inom Socialdemokratin. Håller med din andemening att dom har helt tydligt identitetsproblem inom rörelsen. Deras "rötter" måste anpassas till dagens samhälle. Tror många "äkta" socialdemokrtater med hjärtat inom rörelsen känner sig vilsna idag med pågående och kommande maktkamp inom det en gång störtsa partiet i Sverige.

  SvaraRadera
 2. Hej Kjell! Hos åtskilliga ledande (S)-politiker tycker jag det saknas det äkta engagemanget. Det är lite väl mycket automatiserad svada - där det aldrig söks efter ett enda ord, utan det bara rinner på. Sedan har ju också en del (S)-höjdare efterhand lagt sig till med "extravaganza". Som Björn Rosengren, som lämnade ministerjobbet och gick till Stenbecksfären. Med lönen nästan 25.000 kronor - om dagen!

  SvaraRadera
 3. Gränserna suddas ut mer och mer bland ideologierna.Ingen parti kan hävda sig, och komma med en egen hållbar riktlinje. Även alliansen är socialiserade, och skillnaderna blir marginella.Och utan en tydlig och stark kandidat på röda sidan kan de inte lyfta sig.

  SvaraRadera
 4. Hej Antonia! Ja, det blir allt trängre i mitten. I valrörelsen tyckte i alla fall jag att det var konstigt: att oppositionsledaren gav ett mätt intryck, medan statsministern gav ett hungrigt intryck. Tvärtom är ju vanligare ...

  SvaraRadera
 5. Varför inte Lena Sommestad som ny partiledare? Hon har ganska stor politisk erfarenhet (miljöminister) men ändå inte en del av etablissemanget. Hon har inte klantat till det för sig, hon är intelligent och högutbildad (professor i ekonomisk historia), vältalig, tydlig, respekterad och modern.

  Hon får nog räknas som partivänstern, men hon är samtidigt inte traditionalist utan förnyare. Hon har många intressanta idéer för framtiden, hon har även varit generaldirektör för Institutet för framtidsstudier. Hon är mycket påläst i viktiga ämnen som ekonomi, jämställdhet och miljö.  Till partisekreterarposten så vore Sven-Erik Österberg perfekt. Han är lugn och saklig, välorganiserad och diplomatisk.

  Där har vi ett potentiellt radarpar som skulle kunna rädda socialdemokratin ur sin kris.

  SvaraRadera
 6. S problem delas av alla partier. En vilsenhet att världen inte längre ser ut som på 1900talet.

  Jämför med hur världen såg ut 1910 och hur det det utvecklade sig. Det är kanske inte självklart att 1900-talets partier består, vem minns Hatt & Möss-partierna idag?
  T.o.m i USA hotas de gamla partiernas dominans av Teaparty-rörelsen. Ett sidospår men S är verkligen inte ensam som vilsen organisation.

  SvaraRadera
 7. Red Viper; Sommerstad var den som hävdade att "internet är en fluga"

  SvaraRadera
 8. gud vilket bra inlägg. det finns inget parti att rösta på längre för alla deklarerar en sak o sedan gör de själv helt tvärtom. alla tjänar de mammon!!

  vill gärna ha din åsikt i inlägget: positiv eller negativ bild

  SvaraRadera
 9. Sett fra Norge er det underlig at en person som Sahlin kan sitte i en ledelse,det samme gjaldt forøvrig hykleren Gøran Person. Snakker om å dele,men de er best på å berike seg selv. I valgkampen var Sahlin mest opptatt av å beskylde andre for rasisme i stedet for å ta Medel Svenssons problemer på alvor. Slikt går ikke upåaktet hen hos tenkende mennesker. Hun bør finne seg noe annet å gjøre og svenskene må snarest avvikle sin ekstreme naivitet ovenfor sine nye landsmenn. Dessuten er det gryende jødehat hos dere, noe som trigges av venstresiden og innvandrergrupper.

  SvaraRadera
 10. Ser norske aviser skriver Sahlins fremtid avgjøres i dag.

  Forøvrig et ypperlig dikt.

  SvaraRadera
 11. Hej RedViper! Jag är nog ganska så säker på att Lena Sommestad inte är tillräckligt tung internt. Men visst är det ett intressant namn! Partiet får kanske tänka lite i nya banor när det gäller partiledare.

  SvaraRadera
 12. Hej Walker! Du har säkert rätt i det här med vilsenhet rent allmänt inom partierna. Moderaterna tog med bravur itu med sin identitet i en ny tid. Ideologierna (de ursprungliga) får väl anses vara tämligen stendöda och det blir allt trängre i mitten. Minns när Göran Persson fick frågan i ett program från UR: "Är du socialist"? Svaret från Göran Persson: "Jag är social och jag är demokrat!" Jaha. Ledare för alla andra partier då: Asociala och anhängare av diktaturstyre?

  SvaraRadera
 13. Hej Anonym! Nej, Sommestad var inte den som hävdade att "internet är en fluga". Det var Ines Uusmann. PÅSTÅS ha sagt. För så sa hon egentligen INTE. Jag har skrivit om det tidigare på bloggen (Falska citat mycket svåra att bli av med):
  http://bengtbernstrom.blogspot.com/2010/09/falska-citat-mycket-svara-att-bli-av.html

  SvaraRadera
 14. Hej Charlotte! Ja, något grundläggande för alla politiker borde vara en överensstämmelse mellan vad man säger och vad man gör - och gör även privat.

  Tar mig strax in på din blogg för att kommentera ditt inlägg om positiv eller negativ bild.

  SvaraRadera
 15. Hej Anonym fra Norge! När Sahlin valdes till partiledare 2007 så var hon inte alls förstavalet. Tre eller fyra hade tackat nej före henne. Troligen det antalet - för att allt som sker sker ju inte offentligt. Det är annars kul med kommentater från Norge om svenska spörsmål. Jag själv försöker att hänga med i den norska debatten om norska frågor, via exempelvis VG, AP & NRK - och olika bloggar.

  SvaraRadera
 16. Hej Hakkespett! Ja, det är en (S)-märkt ödesdag idag. Men - vem vet: allt pratande idag kanske slutar i ett "business as usual". Man har ju blivit överraskad förr. Gunnar Ekelöf är förstås ypperlig - eller var; han dog -68.

  SvaraRadera
 17. tack för dina mkt fina ord. jag växte lite..

  SvaraRadera
 18. Det burde ikke være uventet at Mona Sahlin trakk seg. For det første har hun vært svak i forbindelse med kreditkort-bruken sin. Denne gangen gjorde hun sin store tabbe i det hun fikk råd fra Jens Stoltenberg i Norge om å tenke 'rød/grønt' Det har vært en plagsom tid for oss i Norge med en slik kombinasjon. Heldigvis ser det ut til at den type regjering ikke klarer seg en runde til.
  Hadde Mona sjekket litt i norske medier han hun skjønt dette selv!
  Hilsen Ola fra Sandefjord

  SvaraRadera
 19. Hej Charlotte! ... och Henrik Schyffert borde verkligen veta vad han missat - hittills!

  SvaraRadera
 20. Hej Ola! Ja, fler svenskar - också Mona Sahlin - borde sjekke litt i norske medier!

  SvaraRadera
 21. God mandagsmorgen, Bengt!

  SvaraRadera
 22. Hej Ilmy! Ha en bra måndagskväll hos er i Norge!

  SvaraRadera

>

<$BlogItemCommentCount$> comments