16 november 2010

Lyckojakt som hobby

smiling sun Pictures, Images and PhotosKöp dig lycklig!
Nog fanns det anledning att himla med ögonen när jag då och då såg skylten utanför köptemplet i min förra hemkommun Karlstad.

Och när jag nyss på Wikipedia slog sökordet lyckoindustrin fick jag svaret: "Menade du skoindustrin?" Hmm. Jag känner till mångas svaghet för köp just av skor ...

Nog är väl allt jakten på lycka något väldigt centralt i tidsandan.

Och med rubriken "Hon ska testa lyckoindustrin" berättar Resumé att SVT ska köra igång en ny programserie med "nedslag i lyckobranschen", ett program med tester av "allt från lyckomat till skratterapi".

För övrigt hade SvD igår en resonerande kulturartikel, "Är lyckan ett varmt bubbelbad?" Apropå att det är inne att skriva om lycka, särskilt i USA - någon som är förvånad?

Visst betyder lycka olika för olika människor.
Det enda som väl är lika är att det handlar om en känsla av varaktigt välbehag - den bästa definition som jag hittat på just lycka.

Den accelererande jakten på lycka, lyckofixeringen, beror väl rätt och slätt på att allt fler upptäckt att alla prylarna faktiskt inte gör en lyckligare. (Några av oss har ju liksom anat det hela tiden). Prylarna vill man förstås behålla - gärna fler! - men man vill också enkelt och snabbt försöka fixa till en smula lycka också.

Om jag ska fortsätta att vara lite enkelt amatörfilosofisk så finns lyckan (om den finns) förstås i allas våra skallar - men efter en sorts påverkan utifrån.
Genom prylar - döda ting.
Eller genom människor (och djur, naturen) - något levande.
En portion snusförnuft ...
Döda ting kan aldrig ge riktig lycka, medan det levande kan. Ju.

Hmm. Fast även jag har köpt mig lycklig. Och det har hänt mer än en gång. Typ när man i en second hand-affär hittar en bok som man länge varit på jakt efter - och dessutom bara behöver betala tio kronor för den!

Men störst chans till riktig lycka kanske vi har om vi slutar att jaga efter den.
Som poeten Bertil Gedda skriver:

"Dina ivrigt trevande händer

ledde dig alltid fel.
Först när du lärde dig stillhet
kom dig allt till del."

Men det är inte alls säkert att SVT:s nya lyckoserie minskar lyckojakt som hobby här i landet ...

8 kommentarer:

 1. Om de selger ekte lykke så gi meg et tips. For meg er lykke mentalt fravær av problemer.

  SvaraRadera
 2. Hej Hakkespett! Det här var det svåraste ämnet som jag någonsin skrivit om här på bloggen. Ämnet riskerar ju alltid att i text bli kvalificerat (?) bludder & bladder - om man ska skriva om det någorlunda seriöst. Så diffust, så subjektivt mm. Fast jag tror nog att man skjuter sig en aning i foten om man ska forcera fram artificiell lycka, artificiellt välbefinnande. Det är nog som för den extremt nödige som kissar på sig. Välbefinnande för en kort stund - men sedan blir det snabbt obehagligt & kallt. Lycka är väl annars att ha den bästa grannen man kan få - ni är väl allt riktigt lyckliga i Norge !?

  SvaraRadera
 3. Det er rart, men ofte tror jeg mennesker i fattige land er lykkeligere enn oss.

  SvaraRadera
 4. Sv: Neg givetvis är man inte opåverkad när man hör sånna historier, det är en älskad familjemedlem som man får se på detta sättet, en jakthund som man säkerligen lagt ner många timmar arbete och en massa pengar på.
  Men om vargen hade fått leva naturligt så hade hundar troligt vis inte stått på menyn, hunden luktar människa och sånt skyr vargen, men vi inkräktar alldeles för mycket på deras mark och då uppstår såna här konflikter.

  SvaraRadera
 5. Det här med lycka är en svår fångad ting. Svårt att definiera också. Jag känner i och för sig aldrig att jag blir lyckligare om jag köper nåt, men jag kan känna en stark begär av att ha nåt.

  SvaraRadera
 6. Hej Hakkespett! "Undersökningar visar att människor i rika länder inte är lyckligare än dom i fattiga." Från svenska Wikipedia. Så det ligger en del i det du skrev ...

  SvaraRadera
 7. Hej Väktarn! Nog finns det en del frågor som är av det knepigare slaget. Tycker i alla fall jag ...

  SvaraRadera
 8. Hej Antonia! Jo, som jag skrev till Hakkespett, så var det här ämnet det svåraste jag skrivit om här på bloggen. Men gillar utmaningar - och lycka (eller välbefinnande) är ju något så centralt.

  SvaraRadera

>

<$BlogItemCommentCount$> comments