28 november 2010

Behövde vi verkligen fler apotek?

smiley/popingpills Pictures, Images and Photos"Hennes förhoppning är ... att handeln i apotek blir mer shoppingbetonat och leder till fler spontanköp".

Det är Apotekets nya vd Ann Carlsson som intervjuas i E24.se. Är detta verkligen viktigast för hittills populära och seriösa - numera konkurrensutsatta - Apoteket AB?

För oss konsumenter var väl ändå den stora poängen med att apoteksmonopolet skrotades att det då skulle bli priskonkurrens - och bättre priser på det som vi verkligen behöver.
"Fler aktörer innebär en prispress". Det sa socialminister Göran Hägglund i en intervju tidigare i år i Expressen.
Ungefär ett år har gått sedan avregleringen. Men lägre priser - nej! (Bohuslänningen).

Apoteket AB:s nya vd säger i intervjun idag (förstås) inte ett smack om några eventuella prissänkningar framöver - alltså tack vare den konkurrens som hon säger sig gilla. Istället talar hon om bredare sortiment, shopping och spontanköp. Ungefär som godiset vid kassorna i livsmedelsaffären. Det handlar om att köpa mera, inte billigare.

Före avregleringen i Sverige varnades för exemplet Norge.
I grannlandet slopades apoteksmonopolet redan 2001. Men sedan konkurrensen släpptes fri steg priserna istället för att sjunka!

Har vi svenska konsumenter tjänat NÅGOT på att det numera finns flera apoteksbolag istället för ett? Nej, tycker jag.
Produkter och skyltning är ju dessutom nästan lika hos de olika apotekskedjorna.

Själv kan jag bara komma på en enda bra sak med avregleringen.
Det är att en del receptfritt numera kan köpas i vanliga affärer. Mycket enklare nu när man ska köpa sina Treo-tuber.
Annars: bara ett dumt påhitt att skrota apoteksmonopolet!

PS: Det var faktiskt en av min farfars äldre bröder, göteborgaren Gustaf Bernström (obs: det är inte han på bilden!), som en gång i tiden startade ett av de företag som nu kommit in på den svenska apoteksmarknaden - Kronans Droghandel. Undrar just vad han hade tyckt om det här blogginlägget ...