28 november 2010

Behövde vi verkligen fler apotek?

smiley/popingpills Pictures, Images and Photos"Hennes förhoppning är ... att handeln i apotek blir mer shoppingbetonat och leder till fler spontanköp".

Det är Apotekets nya vd Ann Carlsson som intervjuas i E24.se. Är detta verkligen viktigast för hittills populära och seriösa - numera konkurrensutsatta - Apoteket AB?

För oss konsumenter var väl ändå den stora poängen med att apoteksmonopolet skrotades att det då skulle bli priskonkurrens - och bättre priser på det som vi verkligen behöver.
"Fler aktörer innebär en prispress". Det sa socialminister Göran Hägglund i en intervju tidigare i år i Expressen.
Ungefär ett år har gått sedan avregleringen. Men lägre priser - nej! (Bohuslänningen).

Apoteket AB:s nya vd säger i intervjun idag (förstås) inte ett smack om några eventuella prissänkningar framöver - alltså tack vare den konkurrens som hon säger sig gilla. Istället talar hon om bredare sortiment, shopping och spontanköp. Ungefär som godiset vid kassorna i livsmedelsaffären. Det handlar om att köpa mera, inte billigare.

Före avregleringen i Sverige varnades för exemplet Norge.
I grannlandet slopades apoteksmonopolet redan 2001. Men sedan konkurrensen släpptes fri steg priserna istället för att sjunka!

Har vi svenska konsumenter tjänat NÅGOT på att det numera finns flera apoteksbolag istället för ett? Nej, tycker jag.
Produkter och skyltning är ju dessutom nästan lika hos de olika apotekskedjorna.

Själv kan jag bara komma på en enda bra sak med avregleringen.
Det är att en del receptfritt numera kan köpas i vanliga affärer. Mycket enklare nu när man ska köpa sina Treo-tuber.
Annars: bara ett dumt påhitt att skrota apoteksmonopolet!

PS: Det var faktiskt en av min farfars äldre bröder, göteborgaren Gustaf Bernström (obs: det är inte han på bilden!), som en gång i tiden startade ett av de företag som nu kommit in på den svenska apoteksmarknaden - Kronans Droghandel. Undrar just vad han hade tyckt om det här blogginlägget ... 

12 kommentarer:

 1. Ibland undrar man ju. Framförallt undrar jag vem som har tjänat på det hela. För någon har nog gjort det. I utredning, eller i mutpengar som inte har kommit till daga än.(Kanske dyker den upp hos wikileak, ner de breddar sig) Men konsumenter har inte tjänat speciellt mycket på det hela. Om nåt alls.
  Fast vem vet om kanske tio år går familjer en runda på dessa anrättningar likt man gör en runda på Åhléns och fingrar på allt. Och om man ändå är där så slängs ett och annat i korgen. Inte för att det behövs utan bara för...man är där.
  Apoteket ( för det är fortfarande ett bra samlingsnamn) börjar likna systembolaget. Du ska helst inte dricka (knapra på mediciner) men helst ska du köpa mycket och det ska du göra hos oss.

  SvaraRadera
 2. Hej Antonia! Dumt att avväpna Apoteket AB, som ju dessutom blivit allt populärare med åren. Kanske kommer det att bli som i Frankrike. Med apotek i varje gathörn. Apotek med mycket mindre seriös prägel än tidigare - mycket mer inriktat på skönhet & allsköns hälsokost. Men knappast lägre priser.

  SvaraRadera
 3. Prisene er like. Det sår i felleskatalogen hva medikamentet koster. Bare tull. Paracet og resptfri medisin er mye billigere på supermarkedet enn på apoteket. Det må være vanvittig mye penger i legemiddelindustrien.

  SvaraRadera
 4. Nu är det väl knappast så att det blir någon egentlig prispress på receptfria läkemedel. Där är ju priskontrollen total, eftersom vi har kraftiga subventioner. Möjligen kan det bli prispress på receptfritt, men huvudsyftet för Hägglund och hans reformatorer är nog i grunden tillgängligheten. Och nu ökar antalet apotek ganska dramatiskt. Jämför det med tidigare år där statliga Apoteket hävdat att det inte går att hitta personal till vissa apotek, och därför lagt ned dem.

  SvaraRadera
 5. Hej Hakkespett! Jo, jag har förstått att er avreglering inte precis blev någon hit. Omgörningen i Sverige kunde väl ha stannat vid att en del receptfritt gjordes tillgängligt i den vanliga handeln.

  SvaraRadera
 6. Hej Anonym! Tack för friska synpunkter! Men motivet för att göra en omgörning torde vara att den åstadkommer något vettigt, resulterar i något vettigt. Ansvariga har här talat om prispress. Det har vi inte sett skymten av. Istället talar Apotekets nya vd om mer shoppingbetonat, spontanköp och bredare sortiment. Inte otroligt att hon med det sistnämnda avser mer "glättigt" sortiment - åt det franska hållet till, med ökad inriktning åt skönhet och hälsokost. Här i landet finns ju sådant redan på andra håll. Vi får med "reformen" alltså mer av sådant som vi redan har. "Huvudsyftet för Hägglund och hans reformatorer är nog i grunden tillgängligheten. Och nu ökar antalet apotek ganska dramatiskt."
  I Ringens köpcentrum på Södermalm i Stockholm har ett apotek blivit två - med högst 20 meter mellan dem. "Tillgängligheten" ökar måhända ganska dramatiskt - i attraktiva tätortsområden. Men det är inte självklart att de företag som nu sökt sig till apoteksbranschen gjort det för att etablera sig i områden som verkligen saknat apotek, alltså exempelvis landsbygds-och glesbygdsområden.

  SvaraRadera
 7. Svaret är inte särskilt märkligt för att komma från en konkurrensutsatt räknenissa, särskilt inte i en "tidning" som E24. Hon svarar förstås det aktieägarna vill höra. Ja, kanske inte just i det här fallet, men det finns väl andra, än mer överbetalda jobb på den lukrativa VD-marknaden att fiska efter. Då gäller det minsann att visa var ribban ska ligga.

  För några år sen sen läste jag om Coca-Cola Sveriges nya VD (efter brytningen med Pripps). Hennes uttalade mål var att si eller så många, många procent av svenska barn om si eller så få år skulle starta dagen med ett bastant glas av den bruna, lyckosprudlande hälsodrycken. Frukost är gubevars en delmängd av always.

  Håller med i din kritik. Det enda som blivit bättre är öppettiderna, och kanske kundmottagandet. För bara ett par år sen blev jag utkastad vid pass åtta sekunder över sex från ett av stadens apotek: VI HAR FAKTISKT STÄNGT!

  SvaraRadera
 8. Hej Jernis! Det var annars befriande att från henne slippa klyschorna "en utmaning" & "brinner för uppgiften". Men det avverkade hon kanske redan den dag då hon utsågs. Lite synd, dock, att konkurrens inom näringslivet tycks gälla precis allt - utom priset. Absolut inte priset.

  SvaraRadera
 9. hitills är jag böjd att hålla med dig. som privatperson märkar man inga större förbättringar förutom just tillgängligheten men det kanske blir ändring på det snart vem vet?!

  SvaraRadera
 10. Hej Charlotte! Det var verkligen intressant att få din synpunkt - inifrån ...

  SvaraRadera
 11. Principiellt så gillar jag inte monopol. tycker därför det är positivt att vi har konkurrens trots att priserna inte har förbättrats. Väntar fortfarande med Ilska på att systembolagets monopol ska avvecklas.

  SvaraRadera
 12. Hej Anonym! Nja - där går nog våra åsikter lite isär. Om monopolet är något vi alla står bakom - som samägare, i staten - behöver det väl inte med automatik vara fel. Och apropå Systemet så kom ju det monopolet väldigt högt i det "nöjdhets-index" som kom igår.

  SvaraRadera

>

<$BlogItemCommentCount$> comments