24 oktober 2010

Bra tänkt om lönesänkt

money Pictures, Images and PhotosRiksdagsledamöterna får för mycket betalt. Från 1 november blir lönen 56.000 kronor i månaden. Det är för mycket därför att det gör rikspolitikerna än mer avskilda från den svenska verkligheten – som de samtidigt bestämmer över. Nu är (MP) på gång med ett förslag om lönesänkningar för riksdagsledamöterna (Expressen). Bra! Även om förslaget tyvärr inte kommer att gå igenom. Förstås.

Jag menar att politikersysslan aldrig får ses som ett yrke. Utan ett tidsbegränsat förtroendeuppdrag. Ett särskilt politiker-program i gymnasieskolan? Aldrig i livet! – men det skulle passa in i bilden när politikerrollen ”professionaliserats”. Men, det är klart, politiska broilers har ju alltid producerats genom de politiska ungdomsförbunden.

När politikersysslan inte ska ses som ett yrke öppnar det väl också för en lönesättning som inte är som andra på arbetsmarknaden.
Varför inte låta genomsnittslönen (eller medellönen) för alla arbetande svenskar bli lönen för riksdagsledamoten?
Skulle det då inte tas fler ordentligt genomtänkta beslut i riksdagen?
Beslut som svider i skinnet på ”Nisse i Flen” svider därigenom lika mycket i skinnet på riksdagsledamoten Lars Larsson och övriga 348. 

Eller varför inte lagstifta så att alla arbetsgivare ska ha skyldighet att ge anställda möjlighet att arbeta som riksdagsledamot – säg under maximalt tolv år.
Samtliga riksdagsledamöter skulle då vara tjänstlediga från sina vanliga jobb för arbete i riksdagen. Och få samma lön som de haft på sitt ”riktiga”, ordinarie jobb.
Olika löner för samma arbete (i riksdagen) – nej! Det kanske någon tycker.
Men återigen: att vara politiker får inte ses som ett (vanligt) yrke.
exclamation Pictures, Images and Photos
Statsministern: 140.000 kronor i månaden (från 1 juli 2010).
Övriga ministrar: 112.000 kronor i månaden (från 1 juli 2010).
Riksdagsledamöterna: 56.000 kronor i månaden (från 1 november 2010).

Än mer har ministerlönerna (inklusive lönen för statsministern) skenat iväg under de senaste åren – och bör även de sänkas, tycker jag.
Visst – med media nästan ständigt efter sig kan säkert ministerlivet vara rätt tufft. I alla fall ofta.
Men delegera mera! Och närmaste medarbetarna kan väl lika gärna rycka in då och då för att ta snacket med journalisterna.

Låt oss aldrig få situationen som är i de sydeuropeiska länderna, med politiker som mer liknar en kejserlig härskarklass än förtroendevalda.

20 kommentarer:

 1. Politikere er overbetalt, ja. Likevel så irriterer jeg meg mer over topplederlønninger og fallskjermer. Der er forskjellene helt hinsides. Selvfølgelig ikke lett å stoppe. Kampen om de smarteste hodene er stor. En toppleder i næringslivet tjener jo mange ganger det landets statsminister gjør.

  SvaraRadera
 2. Håller med. Tyvärr vissa saker låter alltid bättre i teorin än i verkligheten. Men yrkespolitiker tycker inte jag heller att något bra ide.
  När alla dessa lagar som stiftas, får man känslan att våra politiker är långt ifrån verklighet. Jag har ju hört om Mona Sahlin, och Carl Bildt sen jag kom till Sverige. Så något vanligt jobb har de aldrig haft. Hur skulle de egentligen förstå hur folket har. Ibland undrar man om ens de bryr sig. Det viktiga är att de kan förverkliga sig själva och hamna i historieböckerna.

  SvaraRadera
 3. Hej Hakkespett! Inom näringslivet är väl särskilt bonusarna irriterande.

  SvaraRadera
 4. Hej Antonia! Bristande verklighetskontakt torde väl vara ett stort problem för ett (stort?) antal politiker. Vissa (S)-höjdare har också, under resans gång, glömt vilka de är/var och representerar/representerat. Och övergått till att leva ett total annat liv. Exvis Göran Persson, Björn Rosengren, Ulrica Messing m. fl.

  SvaraRadera
 5. Å være politiker er kanskje ikke helt som en vanlig jobb. Men det er i alle fall en viktig jobb, og politikerne stiller seg hele tiden laglig til for kritikk. Det kan være tøft nok i dagens mediesamfunn. Og ellers er vi enig i det Hakkespett skriver vedr. politikerlønn og lønnsnivået blant næringslivstoppene i "Gutteklubben grei".

  SvaraRadera
 6. Hej Dag Eigil! Jo, det finns onekligen en hel del att säga om de ekonomiska villkoren för näringslivstopparna. Visst har det annars skett en markant förändring i politikersfären (i lönenivåer). Inte minst om man jämför med hur det var på Tage Erlandes tid & era Brattelie & Nordlie (stavningen kan vara åt skogen på de norska statsministrarna från förr).

  SvaraRadera
 7. Politiker är friktansvärt överbetalda! Rent utsagt skamligt överbetalda, jag tycker att dom borde få samma löner som vi vanliga arbetatre, kanske några kronor extra för ansvaret.
  Och yrkespolitiker...BIG NO NO!

  SvaraRadera
 8. Hej Väktarn! Jo, det är väl något galet när:
  att bli politiker/förtroendevald
  = att bli riktigt högavlönad.

  SvaraRadera
 9. Farbror Motvalls tar till orda efter Fridolins populistiska utspel:

  Jag skall vara lite provokativ: låt riksdagsledamöterna behålla sina höga löner. Men halvera deras antal!

  Egentligen skall jag erkänna att 55kilokronor per månad för att tjänstgöra som riksdagsman är en helt godtagbar lön sett ur mitt perspektiv (om nu det fanns så många som röstade på mig), och för all del ur ett allmänt perspektiv.

  Problemet är bara det att lön måste återspegla en prestation, och för mig är det stötande att en riksdagsman kan få betalt för att inskränka mina friheter, lägga sin näsa i mina förehavanden, eller till och med diktera vad jag inte får tänka och säga.

  Att vi har s.k. yrkespolitiker är vårt eget fel; det är ju vi väljare som röstar in ledamöterna i Riksdagen. Men se, folk är för slöa för att kryssa in andra kandidater (och jag får allt erkänna att riksdagspartierna är själva inte alltför benägna att göra inkryssningar till en lätt sak med sina påhitatde spärrar).

  Sedan skall jag i ärlighetens namn medge att det finns fördelar med en viss kontinuitet bland politiker. Ponera att varje politiker måste bytas ut efter varje mandatperiod - då skulle fullmäktigena och riksdagen inte göra annat än att sitta och uppfinna hjulet vart fjärde år.

  ...fast det är kanske inte något dumt det heller, om det är allt de kan ställa till med. ;-)

  SvaraRadera
 10. Hej Peter Harold!

  Har också alltid tyckt att antalet riksdagsledamöter borde minskas drastiskt. Men det blev väl då ett ramaskri ute i landet, där varje socken ska ha sin egen riksdagsman/-kvinna. För att överdriva lite.

  Kanske halverat antal - och möjligen en sorts assistent till var och en (jag vill undvika "personlig assistent") för att stötta vid inläsning av ärenden m m - så att var och en av riksdagsledamöterna i alla fall har ett halvhum om de flesta frågor som de ska rösta om.

  Jag tycker nog att max 12 år i riksdagen vore bra, vilket skulle innebära att var tredje riksdagsledamot byts ut vid varje val.

  Partierna bestämmer ju vallistorna, efter det diffusa interna "provvalet". Effektivt för att cementera vissa "namn" i riksdagshuset.

  SvaraRadera
 11. Bra skrivet!! Det hade varit det vettigaste om de hade haft "normala" löner. Nu kommer det ju aldrig att hända. Men en annan idé är då att politikerna under tre månader får leva på en vanlig lön. Ca 12.000 kr i månaden (om man har strax över minimumlönen i restaurang). och betala en tredje del av lönen i hyra. Så kan de få känna av hur det är att leva som en vanlig Svensson. Vet inte vad politikerna har för bakgrund, men kommer dde från vanliga Svensson familjer, så har de isf glömt bort hur det är att leva på en vanlig lön.

  SvaraRadera
 12. SV: När jag tänker Nixon tänker jag "I'm not a Crook"! Jag tycker nämligen den meningen säger allt, eftersom när du ljuger så talar man oftast i negativer! Jag har inte sett den affichen än, men jag ska alldeles strax goggla den!

  SvaraRadera
 13. man kanske får nyansera synen på lönenivåerna något. Tycker i och för sig att statsministern och kanske andra styrande ministrar kan ha en hyfsad lön men jag tycker en ordinarie riksdagsman har en alltväl tilltagen lön idag ställt mot den arbetsinsats som görs. Ofta kopplas sidoarvoden/traktamneten och andra förmåner till den rollen så dom behöver inte snåla i tillvaron precis.Men ändå måste vissa snylta och småfuska -det är märkligt

  SvaraRadera
 14. Hej Prinsessanadia! Jo, så ser också jag på det. Att med höga löner glömmer politikerna bort hur det är att leva på en normal lön - och glömmer bort hela verkligheten. Och då blir steget som Björn Rosengren tog - från ministerpost till rådgivare i Stenbeck-sfären och miljoner i lön - inte så värst stort.

  SvaraRadera
 15. Hej Väktarn! Jo, Rickard Nixon var en charmig kille. Man bör nog inte köpa begagnade bilar av sådana som han ...

  SvaraRadera
 16. Hej Kjell! Jo, månadslönen på 56.000 kronor är ju verkligen inte allt för åtskilliga/många av riksdagsledamöterna - som sagt även sidoarvoden/traktamenten mm.
  Men jag tycker nog att även och kanske också framför allt att ministerlönerna skenat iväg (alldeles för mycket).

  SvaraRadera
 17. Tyvärr har det här med yrkespolitiker och lönemotivationen pågått ganska länge.

  I p3-dokumentär berättade Ian Wachtmeister hur det var när Ny Demokrati var nya. De röstade emot höjningen av riksdaglönerna.VPK-ledaren Lars Werner blev då så sur att han efter omröstningen gick fram till Ian och sa: "Nu har du kostat mig 200 000 kr din jävla järnverksdirektör".

  Tyvärr delar nog majoriteten av nuvarande Rikdsdag Werners syn lön.

  SvaraRadera
 18. tycker det är för jäkligt. iaf av de rödgröna. alliansen kan man förstå på ett annat sätt. staten o kapitalet..

  SvaraRadera
 19. Hej Charlotte! När det gäller politikerlönerna så är ju alla lika goda kålsupare.

  SvaraRadera
 20. Hej Walker! Ja, det här med att leva som man lär ... Annars tycker jag, utan att på något sätt blanda in partipolitik, att både Lars Werner och Ian Wachtmeister är/var rätt sköna typer. Var och en på sitt sätt. Inte strömlinjeformade, precis.

  SvaraRadera

>

<$BlogItemCommentCount$> comments