27 september 2010

Norska terrorister har det inte lätt

Är detta bra eller dålig humor? Vad tycker du? Själv tycker jag att det är hur kul som helst - från norska NRK:s humorserie Uti vår hage:
Liten språkguidning:
tankekors = paradox
tjuebussen = buss nummer 20 eller 20-bussen
arbeids- og inkluderingsministern = arbetsmarknads- och integrationsministern
selvfølgelig = självklart, naturligtvis
diabetes 2 är det som sägs i slutet på klippet
Aljazeera (Al-Jazira, al-Jazeera - det finns flera stavningsvarianter) är ju ett arabiskt tv-bolag, med huvudsäte i Quatar

Synpunkter på YouTube-klippet?
Någon kanske tycker att sketchen göder främlingsfientlighet och aversion mot muslimer och islam.
Jag tror precis tvärtom - annars hade jag heller inte visat klippet på min blogg. 
Och i Sverige kan man numera skämta om allt. Eller finns det fortfarande gränser?

Norska tidningen Verdens Gang hade 2008-01-08 en intervju med männen bakom Uti vår hage:
"I en av episodene baserer handlingen seg på at det ikke er lett å være terrorist i Norge. Her forsøker Bård Tufte Johansen og Harald Eia, i rollene som terrorister, å overtale en gruppe innvandrere til å sprenge seg selv i luften.
- Da vi hadde med statistene som så muslimske ut, og vi kjeftet på de fordi de ikke ville sprenge seg selv i lufta, så syntes de det bare var gøy. Jeg ble helt sjokkert, sier Harald Eia.
- Innvandrerne er veldig bra. De har en imponerende måte å ta slike ting på. De som blir sure på dette, har jeg en følelse av at ikke ser på, sier Bård Tufte Johansen om terrorist-innslaget."

Det är verkligen hög klass på norsk humor. Serien Uti vår Hage från NRK tog jag också upp i mitt förra inlägg. Serien med sketcher sändes i Norge 2003 och 2008 - men har aldrig sänts i Sverige. Märkligt. De senaste dagarna har vi haft mailkontakter, jag och NRK:

Serien har gått i Finland og Danmark og en episode i Belgia, ikke i Sverige. På bakgrunn av din henvendelse så skal vi gjøre et nytt fremstøt og forsøke å selge serien til SVT eller TV4. J Serien har vært presentert på tv-festivalen i Montreux og den ble også tilbudt Norden via Nordvisjonssamarbeidet, men SVT takket den gangen nei. Harald Eia og Bård Tufte Johansen som stod for manus til Ut i vår hage 1 & 2, har nylig sluttet i NRK og har begynt i et nytt selskap. De skal lage en helt ny serie for NRK som heter Storbynatt. Det er per i dag ikke planlagt noen nye sesonger av Uti vår hage.
NRK Underholdningsavdelingen
Jan-Kristian Schriwer,
Controller / Produksjonsleder