29 september 2010

Japaner, japaner, japaner ...

Från köksfönstret här i Hammarby Sjöstad har min kamera på sistone inte bara tagit bilder på ett högst diskutabelt skottdrama (se mina inlägg 20 och 22 september) - utan också på ett gäng japaner. Men vad gjorde de egentligen här i Stockholm? Och vad var det för några?   Hammarby Sjöstad i Stockholm: asiatiskt studiebesök.
Hela gruppen var samlad på bryggskulpturen Observatorium i Hammarby Sjöstad. På bilden fotar någon i gruppen den förmodligen allra högst uppsatta kinesen i delegationen.
Japaner! Japaner? Kineser!
Asiater + kameror i massor = japaner! Men en tanke slog mig efter att bilderna en tid varit intankade i datorn: var det verkligen japaner?
Ett telefonsamtal till Stockholms stads Björn Cederquist gav klart besked: japanerna var i själva verket kineser! Någon annan som har svårigheter att skilja på japaner och kineser? Eller jag kanske ska skaffa mig glasögon?
Cederquist hade varit guide under det här studiebesöket i den svenska stadsdelen med miljöprofil. Det var ett 25-tal kinesiska borgmästare med medarbetare som varit här, berättade Cederquist.
Och om det är någon som undrar om träkonstruktionen ... Den har namnet Observatorium, och "här möts den grekiska amfiteatern och den svenska skärgårdsbryggan". Så beskriver Stockholms stad Gunilla Bandolins träskapelse. Sedan kan man ju fundera på om den är snygg - eller faktiskt rätt så ful ...
Hmm. Rubriken måste ju ändå ha något slags täckning i det här inlägget. Därför radiomannen Sven Jerrings klassiska fotbollsreferat från Japans 3-2-seger över Sverige i Berlin-OS 1936. 
Japaner överallt!!!