29 september 2010

Japaner, japaner, japaner ...

Från köksfönstret här i Hammarby Sjöstad har min kamera på sistone inte bara tagit bilder på ett högst diskutabelt skottdrama (se mina inlägg 20 och 22 september) - utan också på ett gäng japaner. Men vad gjorde de egentligen här i Stockholm? Och vad var det för några?   Hammarby Sjöstad i Stockholm: asiatiskt studiebesök.
Hela gruppen var samlad på bryggskulpturen Observatorium i Hammarby Sjöstad. På bilden fotar någon i gruppen den förmodligen allra högst uppsatta kinesen i delegationen.
Japaner! Japaner? Kineser!
Asiater + kameror i massor = japaner! Men en tanke slog mig efter att bilderna en tid varit intankade i datorn: var det verkligen japaner?
Ett telefonsamtal till Stockholms stads Björn Cederquist gav klart besked: japanerna var i själva verket kineser! Någon annan som har svårigheter att skilja på japaner och kineser? Eller jag kanske ska skaffa mig glasögon?
Cederquist hade varit guide under det här studiebesöket i den svenska stadsdelen med miljöprofil. Det var ett 25-tal kinesiska borgmästare med medarbetare som varit här, berättade Cederquist.
Och om det är någon som undrar om träkonstruktionen ... Den har namnet Observatorium, och "här möts den grekiska amfiteatern och den svenska skärgårdsbryggan". Så beskriver Stockholms stad Gunilla Bandolins träskapelse. Sedan kan man ju fundera på om den är snygg - eller faktiskt rätt så ful ...
Hmm. Rubriken måste ju ändå ha något slags täckning i det här inlägget. Därför radiomannen Sven Jerrings klassiska fotbollsreferat från Japans 3-2-seger över Sverige i Berlin-OS 1936. 
Japaner överallt!!!

10 kommentarer:

 1. Jeg vet sannelig ikke om jeg hadde sett forskjell på japanere og kinesere....det har jeg aldri tenkt over før :-)

  Ha en fortsatt fiiiin uke :-)

  SvaraRadera
 2. Sier som Ilmy, hvordan ser du forskjell ???
  Men skal si deg de stiller seg opp ja :) De liker å ta bilder og vise frem flotte kameraer de folka der :)

  Ha en flott dag kjære svenske venn :)

  SvaraRadera
 3. Frågan är väl om man imponeras av den där träcylindern när man kommer från ett land som byggde den kinesiska muren...

  SvaraRadera
 4. Hva er det egentlig de står på. Er det kunst eller en industriinstallasjon?

  Jeg grubler fortsatt på objektivet ditt. Er det en ef-s 50x250?

  SvaraRadera
 5. Japaner , japaner , japaner är en boktitel också skrivet av Herman Lindqist en mycket rolig bok.

  Och det är lite skillnad mellan japaner och kineser, men kanske inte mycket större än mellan en tysk och en svensk. :)

  SvaraRadera
 6. Hej Ilmy! Gott att höra att jag inte är ensam att tycka att det är svårt att se skillnad på japaner och kineser.

  SvaraRadera
 7. Hej Abi! Ja, nuförtiden ser inte kineser ut som på Maos dagar ... Massor av kameror och säkert svindyra kostymer, bland annat ...

  SvaraRadera
 8. Hej Nonsensakuten! Hehe. Lysande det där med kinesiska muren!

  SvaraRadera
 9. Hej Hakkespett! Hehe. Kvinnan bakom "det hela" har fått pris för skapelsen. Men industriinstallation är i mitt tycke inte helt fel att kalla det. Även om ingen säger det officiellt: Sssccchhh! Du har rätt om det fotografiska!

  SvaraRadera
 10. Hej Antonia! Ja, frågan är hur ofta man kan se skillnad på en tysk och en svensk ...

  SvaraRadera

>

<$BlogItemCommentCount$> comments