30 september 2010

Det skämtas om oss i Norge ...

Smiley, animation
Ja, har man hört på maken!
Men så är det!
Själv var jag lyckligt ovetande tills bara för ett tag sedan.


Men egentligen är det ju inget konstigt alls. Finns det Norgehistorier i Sverige så bör det ju kanske cirkulera svenskevitser i Norge. Eller? Hursomhelst så finns det i Norge massor av den varan. Min favorit:

NTB (Stockholm - Sverige): Sveriges verste flyulykke skjedde idag. Et 2-seters Cessna 152 styrtet på en kirkegård like utenfor Stockholm. Redningsmannskapene har hittil funnet over 300 døde, men det ventes at antallet døde vil stige ettersom gravingen fortsetter utover kvelden.

Från norska Wikipedia:
Svenskevitser er våre mest kjente etniske vitser:
Vet du hvordan du senker en svensk ubåt? Du svømmer ned og banker på døra.

Och det här är bland det som jag hittat på nätet - tidningen Stavanger Aftenblad 2002-08-27,
med följande rubrik och ingress:

Verdens største svenskevits
Nordmenn elsker svenskevitser. Kanskje er det derfor så mange av oss finner veien til Vasamuseet. For maken til denne kjempeblunderen fra 1628 hos broderfolket finnes neppe.

Det är (förstås) vanligt att man i grannländer skämtar om varandra. Fransmän och belgare, australiensare och nyzeeländare - det är bara några exempel. Nordiska museet i Stockholm har en bra sammanfattning om det svensk-norska skämtandet:

Norgehistorier och svenskevitser
Historier om norrmän började spridas i Sverige under 1970-talet. Likheterna i språket och det historiska gnabbet mellan svenskar och norrmän gjorde norrmänn till ett tacksamt mål för svensk humor. Norrmännen bemötte skämten och vitskriget hade startat. Norgehistorier och svenskevitser är uppskattade skämt i båda länderna. Många av historierna berättas på båda sidor om gränsen. Få vitsar är dock nya, en del föddes i USA på 1960-talet och berättades av invandrade polacker.

För den intresserade finns mer om den svensk-norska skämthistoriken här:

På nätet kan man hitta hur mycket svenskevitser som helst. Den här länksamlingen är förstås bara ett urval som jag gjort - men i mitt tycke det mesta av det bästa. Klicka på och läs sanningen om oss svenskar, hmm ...
FACEBOOK/SVENSKEVITSER

Hvorfor blir det krig mellom Norge og Sverige om 200 år?
For da har svenskene forstått alle svenskevitsene våre.