30 september 2010

Det skämtas om oss i Norge ...

Smiley, animation
Ja, har man hört på maken!
Men så är det!
Själv var jag lyckligt ovetande tills bara för ett tag sedan.


Men egentligen är det ju inget konstigt alls. Finns det Norgehistorier i Sverige så bör det ju kanske cirkulera svenskevitser i Norge. Eller? Hursomhelst så finns det i Norge massor av den varan. Min favorit:

NTB (Stockholm - Sverige): Sveriges verste flyulykke skjedde idag. Et 2-seters Cessna 152 styrtet på en kirkegård like utenfor Stockholm. Redningsmannskapene har hittil funnet over 300 døde, men det ventes at antallet døde vil stige ettersom gravingen fortsetter utover kvelden.

Från norska Wikipedia:
Svenskevitser er våre mest kjente etniske vitser:
Vet du hvordan du senker en svensk ubåt? Du svømmer ned og banker på døra.

Och det här är bland det som jag hittat på nätet - tidningen Stavanger Aftenblad 2002-08-27,
med följande rubrik och ingress:

Verdens største svenskevits
Nordmenn elsker svenskevitser. Kanskje er det derfor så mange av oss finner veien til Vasamuseet. For maken til denne kjempeblunderen fra 1628 hos broderfolket finnes neppe.

Det är (förstås) vanligt att man i grannländer skämtar om varandra. Fransmän och belgare, australiensare och nyzeeländare - det är bara några exempel. Nordiska museet i Stockholm har en bra sammanfattning om det svensk-norska skämtandet:

Norgehistorier och svenskevitser
Historier om norrmän började spridas i Sverige under 1970-talet. Likheterna i språket och det historiska gnabbet mellan svenskar och norrmän gjorde norrmänn till ett tacksamt mål för svensk humor. Norrmännen bemötte skämten och vitskriget hade startat. Norgehistorier och svenskevitser är uppskattade skämt i båda länderna. Många av historierna berättas på båda sidor om gränsen. Få vitsar är dock nya, en del föddes i USA på 1960-talet och berättades av invandrade polacker.

För den intresserade finns mer om den svensk-norska skämthistoriken här:

På nätet kan man hitta hur mycket svenskevitser som helst. Den här länksamlingen är förstås bara ett urval som jag gjort - men i mitt tycke det mesta av det bästa. Klicka på och läs sanningen om oss svenskar, hmm ...
FACEBOOK/SVENSKEVITSER

Hvorfor blir det krig mellom Norge og Sverige om 200 år?
For da har svenskene forstått alle svenskevitsene våre.

17 kommentarer:

 1. Ja, det vore ju konstigt om inte norrmännen skämtade om Sverige. Man måste väl ge igen. Frågan är mer vem var först och vem är efterföljaren ;)

  SvaraRadera
 2. Sv: Jag håller med dig! Jag vet inte vad personen tänkte när den satte ihop den sista meningen. "tack för visad hänsyn till sluta med detta" Kan tilläggas att det bara bor svenskar i huset.

  SvaraRadera
 3. Hej Antonia! Jag tror att det är fråga om målfoto om vem som kom allra först, Norge eller Sverige.

  SvaraRadera
 4. Hej Prinsessanadia! Anfall är alltid bästa försvar! Och lappen var ju lite märklig på flera sätt.

  SvaraRadera
 5. Jeg tror vitsene bare er et teng på vennskap og gjensidig rekspekt. Hadde vært langt verre om vi ikke kunne gjøre narr av hverandre.

  Som du skriver så er det slike mellom flere naboer. Min franske kone elsker å boltre seg i vitser om Belgia.

  SvaraRadera
 6. Hej Hakkespett! Jag tror också att de här vistarna är tecken på en sorts hjärtlig gemenskapsanda, eller hur man nu ska uttrycka det.

  SvaraRadera
 7. Enig med Hakkespett. Dette er bare vennskapelig. Ikke noe vondt ment fra oss tror jeg :)
  Vi har jo vært 1 land engang, og vi burde bare være venner. Jeg elsker dere jeg!!! Har ikke møtt 1 svenske enda jeg ikke liker. Selv om dere ikke forstår hva jeg skriver. I LOVE YOU, det forstod dere :)

  SvaraRadera
 8. Svenskevitser kan til tider være skikkelig festlige! Ja, for svensker er dumme, altså... ;-) Svenskevitser fins det masse av. Danskevitser har vi ikke, jeg vet ikke hvorfor. I vitser om "nordmannen, svensken og dansken" er det alltid den svenske som er tregest, dansken er i midten og nordmannen er den glupeste.

  Og så er det lokale varianter; De på Karmøy ler av dem på Vea, for DE er skikkelig tungnemme. Sunnmøringer og nordmøringer har en tilsvarende kniving, og også to nærliggende bygder som Ørsta og Volda (på Sunnmøre der mine foreldre kommer fra) har sine vennskapelige feider.

  Stavangers naboby er Sandnes, og å bo i Sandnes er litt mindre gjevt enn å bo i Stavanger. Jeg hadde til og med en kollega som sa at hvis lagsamlingen med jobben skulle legges til Sandnes, nei da gadd ikke han å delta iallfall!

  SvaraRadera
 9. haha jag fick en rolig svewnskevits om toaborste. var tvungen att be om översättning då jag inte fat´tade det norska ordet för toaborste. o nu ar jag glömt vad det hette

  SvaraRadera
 10. Hej Abigail! Hehe, när du gick över till engelska ... Jag är säker på att Norge är hela Skandinaviens favorit. Så det så!

  SvaraRadera
 11. Hej Solveig! Ja, visst finns det lokala varianter. Möjligen mer i Norge? Kul att läsa vad ni har för er på västfronten. I Sverige har vi förstås det klassiska Stockholm kontra Göteborg.

  SvaraRadera
 12. Hej Charlotte! Hehe. Tror du förresten att norrmän förstår östgötska?

  SvaraRadera
 13. Da jeg var liten elsket jeg vitser om "Norsken, svensken og dansken". En av mine favoritter fra barndommen:

  Det var norsken, svensken og dansken som (... slik starter alle vitsene i denne kategorien) møtte en god fe og fikk lov til å ønske seg hva de ville. De måtte klatre opp på et stupebrett over et basseng, hoppe og i samme øyeblikk si hva de ønsket seg, så skulle bassenget være fyllt av dette.

  Først klatret dansken opp. Han tok sats, hoppet og sa "sjokoladesaus". Han landet i et basseng fyllt av sjokoladepudding, og han koset seg og spiste lenge og vel før han klatret opp.

  Så var det norsken. Han klatret opp, tok sats og hoppet av stupebrettet, sa "tusenlapper" og landet i et basseng fyllt av tusenlapper, og han samlet sammen så mange av dem som han klarte å bære før han klatret opp.

  Til slutt var det svenskens tur. Han klatret opp, tok sats, men så snublet han og falt av stupebrettet mens han sa "åh, skitt"...

  Denne finnes i tusen varianter, og jeg elsket å fortelle den som liten. :)

  Som noen andre her sa, så tror jeg det er nettopp fordi vi er så nære at vi kan vitse sånn om hverandre. Svenskevitser er morsomme fordi vi alle vet at det bare er tull. Hadde vi gjort det samme med f.eks. nigerianere ville det fort fått en ubehagelig tone.

  Nordmenn og svensker er jo søstre og brødre, så da er det naturlig at man tuller litt med hverandre på en godmodig måte.

  SvaraRadera
 14. Hej Framsnakk! Visst är det så att det bara är med "de närmaste"/"de man känner väl" som man kan skämta fritt OM varandra. Även på nationsnivå.

  SvaraRadera
 15. Vi erindrer en vits vi en gang hørte av en engelskmann, om irer. En alkoholisert ire møtte en gang Den gode fe, som fortalte den fattige stakkaren at han nå kunne få tre ønsker oppfylt. Det ene ønsket var klar. En flaske Guinness som aldri ble tom! Og det fikk han, han drakk og drakk, og flasken var like full. Ja, men så sa Den gode fe at han ennå hadde to ønsker til gode. "-Two more of these", sa iren kontant! :-)

  Ellers flott at du siterer Oljebyens fremste lokalavis! :-)

  SvaraRadera
 16. Hej Dag Eigil! Hehe, britter & irländare är säkert som vi svenskar & norrmän. Jag ska försöka citera Oljebyens ledande lokalavis lite oftare!

  SvaraRadera
 17. Mate. Denna blogg är fantastiskt. Hur kan jag få det att se så här bra?

  SvaraRadera

>

<$BlogItemCommentCount$> comments