5 augusti 2010

Tv-vädret som gick åt skogen

ON AIR 2 Pictures, Images and PhotosNär (data-)tekniken krånglar finns det inte så mycket att göra. Att tala en trilskande dator tillrätta? - inget vidare bra idé. Inte heller att banka på den. Trilskande teknik är kanske allra värst för den som jobbar på radio/tv - under direktsändning. Jag har själv god erfarenhet av det, under åren på SR Värmland. Mer om det någon annan gång.

YouTube-klippet såg jag första gången häromdagen. Väderrapporten i norska tv-kanalen NRK1. Ny tjusig grafisk teknik - men som lever sitt eget liv under sändningen. Den uppenbarligen då rätt färska meteorologen klarade det ändå riktigt bra, tycker jag. SE VIDEOKLIPPET ÄNDA TILL SLUTET - ETT TIPS!

Notera också pekpinnen i klippet från 2005. Det är ju förfärligt många år sedan de svenska tv-meteorologerna slutade med pekpinnar. Minns att jag vid ett tillfälle vid SR Värmlands nyhetsdesk fick ett telefonsamtal från en synnerligen påstridig värmlänning. Han närmast beordrade mig att säga åt John Pohlman (vädermannen nummer ett i svensk tv under många år, om det är någon som glömt) att INTE skymma väderkartan med sin kropp, utan använda PEKPINNE!!! Under flera minuter försökte jag förgäves förklara för den högst uppretade och gastande värmlänningen att han faktiskt ringt till fel ställe ...