8 augusti 2010

Svart hjärta lika rött som vitt

Heart current Pictures, Images and Photos
Rubriken är den bästa jag skrivit och någonsin kommer att skriva.
Givetvis är den stulen.

Rubriken är skapad för drygt 40 år sedan av tidningslegenden på Expressen, Sigge Ågren. Apropå en då sensationell hjärttransplantation i Sydafrika, hjärtat som den vite sydafrikanen fick kom från en färgad.

Göteborgare var han, Sigge Ågren, rubrikkonstens mästare. Förstås - nog är göteborgare i allmänhet ett enda ordleksvitsande släkte (tänk bara på ledtrådarna i tv:s På Spåret!).

Ser vi så värst många intelligent formulerade rubriker i våra (kvälls-)tidningar idag? Frågan är tillspetsat formulerad.
Men jag tror nog att Sigge Ågren, om han levt idag, hade hört till de starkt missnöjda. Har förresten haft Sigge Ågren som lärare på Poppius Journalistskola, varifrån jag också hämtat bilden på honom.
Själv har jag störts av den flitiga användningen av ordet "chock" i (kvälls-)tidningsrubrikerna.

Ser att det finns en grupp på Facebook med namnet "Rasa mot Aftonbladets och Expressens löjeväckande CHOCK-rubriker ...", klicka HÄR!
"Chock", "attack", "skräck", "rasar", "larm", "kris" (vad fordras för att ett möte ska kallas "krismöte"?) ...

Har också irriterat mig på att tankstreck används så pass ofta i rubrikerna, särskilt när det gäller Aftonbladet. I stil med:
MANNEN FÖLL 50 METER - DOG

Men ... En bra rubrik ska förstås locka till läsning, inte i själva verket vara en överskrift och inte ha en längd som påminner om en halv uppsats.
Och den måste förstås vara korrekt, ha täckning i texten - och helst vara intelligent formulerad. Det var vad jag fick lära mig på journalisthögskolan i Sigges hemstad, Göteborg.

Var det då så mycket bättre förr? Njae ...
Löpsedeln intill är från 23 februari 1970. Kan säga att allt blev galet. Det var ett vådaskott, han som sköt var en lågadlig ung man och offret blev i en senare variant beskrivet som afrikan.