17 augusti 2010

Snart startar SM i rättstavning ...

Frenchman, bottle & wines, beret smoking, flag Pictures, Images and Photos... i Falun. Samma stad arrangerande ju nyligen boule-SM. Och rättstavnings-SM tros få ungefär lika många deltagare, närmare 2.000.
Förebild är Frankrike, där det varje år anordnats ett franskt mästerskap i rättskrivning.
Fransmännen har det inte lätt, för övrigt. Språket har massor av ord med åtskilliga stumma bokstäver. Uttal = stavning? Glöm det! Ofta, åtminstone.

Frenchman Pictures, Images and PhotosOch om fransmännen själva har svårigheter att skriva sitt eget modersmål, hur är det då inte för en icke-fransos?
Dessutom pratar många fransmän på i rasande fart, och binder ihop orden till ett enda långt skvättande flöde à la ordkaskad.
Lättast att förstå är faktiskt invandrade fransmän, kanadensare och de från franska delen av Schweiz.

Rättstavning på svenska är betydligt lättare. Tycker åtminstone jag. Men man ser ju här och där att en del har problem med stavningen. Och glöm rättstavningsprogrammen. Det är allt lite att fuska!

Norstedts har listat de mest felstavade svenska orden klicka HÄR! (de mest felstavade engelska orden får du på köpet).
Det ord som jag oftast sett felstavat är ordet lugnt (och lugn). Som ofta stavas som om det hade att göra med lunga.
Vanligt är också att noggrann stavas fel. Har som journalist fått ett manus av en kollega, med texten: "Det gäller att vara nogran". "Just, det!" - tänkte jag.
Och livsmedelsaffärerna har betydande svårigheter med "filé". Det händer titt som tätt att det blir "filè" - vilket ju skulle betyda uttalet "filäää" istället för "fileee".

Spelling? Pictures, Images and PhotosIngen kan veta allt. Inte heller när det gäller stavning. Och det man har lärt glömmer man ibland bort.
Själv har jag under åren åtskilliga gånger fått kolla upp hur "abonnemang " egentligen stavas.
Rätt eller fel - "dä kvätter" (värmländska). Nej, jag tycker inte det. Inte heller när det gäller vårt språk.
Samtidigt blir det ibland fel för oss alla. Förstås även för mig - kanske tyvärr också i den här texten.

Fotnot: Rättstavnings-SM var bara skoj. Men lär äga rum i Frankrike varje år - dock inte i form av ett SM ... Och, visst: hur viktigt det är med att stava rätt beror ju på vad det är för text man skriver, och i vilket sammanhang. Tack till "Ordbloggen", klicka HÄR!, som inspirerade mig till det här inlägget.