26 december 2010

Kungen blir SVT:s nästa julvärd!

Visst var beskedet idag från Sveriges Television oerhört överraskande:
Carl XVI Gustaf blir SVT:s julvärd nästa gång det är dags, 2011.
Är detta verkligen ett lyckokast?
Jag misstänker starkt att det är besparingsskäl som ligger bakom, när statstelevisionen på det här sättet slår ihop julaftonsvärdskapet och kungens årliga jultal.
Jag köper inte riktigt pratet från SVT att "kungen nu senast med sitt jultal 2010
med eftertryck visat vilken folklig, färgstark och spirituell person han i högsta grad är".
Men, det är klart - kungen behöver väl kanske förbättra sitt personliga varumärke något. Han verkar i alla fall redan ordentligt sugen på uppgiften och hann redan idag köra lite interna testsändningar - trots att det återstår ett helt år tills det är dags.

Men när jag tänker närmare på saken kan kungen som julvärd bli riktigt spännande. Under Kalle Anka och andra program kanske han passar på att ta sig lite glögg (och/eller annat alkoholhaltigt) och att han sedan börjar berätta saker för oss - intressanta saker. Och ha med spännande gäster under programskarvarna - kvinnor som hittills har fått vara alldeles för anonyma.

Och när jag tänker ännu närmare på saken: visst är kungen en riktig entertainer!
När julaftonen 2011 är slut kommer i alla svenska hem all julmat att vara oäten och alla klappar vara oöppnade. Vi har inte haft tid med sådant - ty kung Carl XVI Gustaf har ju varit julvärd i tv!

I medierna: SVTDN, SvD, TV2-No. För bl.a. norska bloggbesökare: om svensk tv:s julvärdar. På tal om Norge, så borde norsk tv engagera prinsessan Märta Louise som julvärd. Hon kan bland annat kommunicera med döda. Det skulle bli en riktig show! Det också ...

PS: Kungen meddelar att han i julvärd-debuten nästa år till varje pris kommer att undvika allt som har med siffror att göra (AB, VG). Helst också allt som har med bokstäver att göra. I alla fall skrivna sådana.